12 Iunie ““ Începutul slujirii Împăratului

0
110

Matei 4:12-25 (Matei 4:23)

Scopul lecției: Să cunoaștem timpul și cadrul în care Și-a început slujirea Domnul Isus și să descoperim strategiile folosite de El pentru a-Și zidi Împărăția, pe care a venit să o întemeieze și pentru a răspunde nevoilor celor pe care i-a slujit.

Conținutul lecției: După ce a descris botezul și ispitirea Domnului Isus, evanghelistul Matei a prezentat începutul slujirii lui Mesia. Studiind modul în care a fost descris acest moment de început al slujirii Domnului Isus, descoperim:

1. Timpul în care Domnul Isus și-a început slujirea

Urmărind relatările Sfintei Scripturi descoperim că Domnul Isus Și-a împlinit slujirea în conformitate cu planul și calendarul lui Dumnezeu. Astfel, Domnul Isus a venit în mijlocul lumii la împlinirea vremii (Galateni 4:4; Luca 1:26; 2:1-1-6), a început slujirea publică la timpul hotărât de Dumnezeu (Matei 3:1,13; 4:1; Marcu 1:12, 15; Ioan 2:4) și a desfășurat slujirea mesianică respectând orarul lui Dumnezeu (Ioan 5:25; 4:35; 12:31).

Pentru a încadra în timp începutul slujirii Domnului Isus evanghelistul Matei arată că acest moment a avut loc : după botezul Domnului (act ce a reprezentat momentul prezentării Sale publice – Matei 3:13-17), după ispitirea din pustie (act care a însemnat biruința asupra diavolului și câștigarea dreptului de a-Și întemeia Împărăția – Matei 4:1-11) și după ce a fost închis Ioan Botezătorul (moment care a marcat începutul slujirii publice a Domnului Isus – Matei 4:12).

Faptul că Domnul Isus Și-a început slujirea după ce Ioan Botezătorul a fost închis ne arată că: Domnul Isus și-a început slujirea după ce lucrarea lui Ioan Botezătorul a fost încheiată (Matei 3:3-4), Dumnezeu are slujitori pe care să-i folosească pentru a continua o lucrare începută, Domnul Isus n-a slujit în concurență cu alți slujitori, Domnul Isus a împlinit lucrările pentru care a fost anunțat și a desăvârșit ceea ceea ce a fost început de predecesorul Său (Ioan a propovăduit pocăința ca o condiție a pregătirii pentru Împărăție, iar Domnul Isus a propovăduit pocăința și credința în Evanghelie ca o condiție a intrării în Împărăție – Matei 3:1-3; 4:17; Marcu 1:15).

Aplicații practice: discutați și stabiliți cum trebuie să se pregătească un slujitor pentru a începe o lucrarea de slujire și ce lucrare spirituală începută în biserica de care aparțineți trebuie continuată.

2. Locul în care Domnul Isus și-a început slujirea

Domnul Isus Și-a început slujirea stabilindu-Și o nouă reședință în localitatea Capernaum din Galilea (Matei 4:12-16). El a ales această reședință deoarece Nazaretul nu era pregătit să primească Evanghelia (Luca 4:24), Galilea era ținutul anunțat de profeți (Isaia 9:1-7; Matei 4:13-16), fiind o zonă strategică (se învecina cu Samaria, Siria și Fenicia – Matei 4:24) și era foarte populată (în acea vreme în Galilea erau în jur de 200 de localități având o populație de aproape 15 mii de locuitori).

Aplicații practice: menționați ce obstacole împiedică vestirea Evangheliei în zona în care locuiți și ce localități pot fi folosite ca centre strategice pentru vestirea Evangheliei.

3. Strategia pe care a folosit-o Domnul Isus la începutul slujirii

Chiar de la începutul slujirii Domnul Isus a folosit o strategie deosebită: a proclamat o Evanghelie clară (Matei 4:17,23), a chemat și a format colaboratori (Matei 4:18-22), a străbătut toate localitățile din Galilea (Matei 4:23/a), a folosit orice oportunitate pentru a vesti Evanghelia (Matei 4:23/b), a răspuns nevoilor celor din jur (Matei 4:23/c), a depus o bună mărturie (Matei 23:24-25) și a lucrat în autoritatea și puterea Duhului Sfânt (Luca 4:14-15). Cei chemați de Domnul în slujire erau: oameni simpli (Matei 4:18,21) care au avut o întâlnire personală cu Domnul (Matei 4:18,21), dar care după ce au auzit chemarea ce le-a fost adresată de Domnul Isus (Matei 4:19,21/c) au răspuns invitației de a-L urma pe Domnul (Matei 4:19,22) și au fost gata să plătească prețul uceniciei (Matei 4:20,22).

Aplicații practice:
formulați o strategie pe care să o aplicați în vestirea Evangheliei; identificați persoanele care ar putea deveni colaboratorii voștri în slujire și numiți lucrurile care sunt o piedică pentru cei ce sunt chemați de Dumnezeu în slujire.


Întrebări pentru discuții:

1. În ce cadru și-a început slujirea Domnul Isus?
2. Ce adevăruri ne sunt descoperite de faptul că Domnul Isus și-a început slujirea după ce Ioan Botezătorul a fost întemnițat?
3. De ce Și-a schimbat Domnul Isus reședința atunci când Și-a început slujirea?
4. Ce trebuie să facă un slujitor pentru a fi pregătit să-și înceapă slujirea?
5. Ce strategie a folosit Domnul Isus la începutul slujirii?
6. Cine poate fi un “pescar de oameni”, care să slujească împreună cu Domnul Isus?
7. Ce lucruri pot fi o piedică în calea celor ce sunt chemați de Dumnezeu în slujire?

Pastor Dan Boingeanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.