12 – Aprilie – Trăiește o viață de biruință

2
181

Romani 8:18-39 (2 Corinteni 2:14)

Scopul lecției: Să descoperim factorii care ne garantează biruința spirituală și care sunt domeniile vieții în care putem să o experimentăm.

Contextul lecției: Continuând prezentarea portretului spiritual al omului duhovnicesc, apostolul Pavel ne arată că pe lângă faptul că cei neprihăniți dobândesc o viață nouă (Rom. 8:1-27), umblând călăuziți de Duhul lui Dumnezeu, aceștia au parte și de o viață de biruință (Rom. 8:28-39).

Dacă cei ce trăiesc după îndemnurile firii vechi sunt înfrânți, aflați într-o stare de robie și condamnare (Rom. 8:1-3), cei ce sunt în Hristos experimentează biruința în toate domeniile vieții. Acest adevăr este descoperit prin mărturisirea apostoluluicare spune: “… în toate aceste lucruri noi suntem mai mult decât biruitori, prin Acela care ne-a iubit.” (Rom. 8:37).  Această biruință, care nu poate fi câștigată prin eforturi personale (Rom. 7:14-25) sau prin lucrarea legii (Rom. 8:1-3), ne este asigurată însă prin Hristos și prin lucrarea Duhului Sfânt (Rom. 8:2; 10-11; 28-39).

Conținutul lecției: Pentru a dovedi siguranța vieții noi pe care cei neprihăniți o au în Hristos, în prima parte a capitolului pe care îl studiem apostolul Pavel a folosit mărturia prezenței și a lucrării Duhului Sfânt (Rom. 8:9; 14-17; 26-27) și mărturia morții și a învierii lui Hristos (Rom. 8:10-11). În cea de-a doua parte a acestui capitol (Rom. 8:28-39),  el adaugă însă noi dovezi, care ne garantează siguranța biruinței. Printre aceste dovezi putem menționa faptul că:

1. Ceicredincioși trăiesc o viață de biruință deoarece toate lucrurile lucrează spre bine (Rom. 8:28)

Prin declarația din acest verset, apostolul Pavel nu spune că pentru cei credincioși toate lucrurile sunt bune, ci că pentru ei toate lucrurile lucrează împreună spre bine! Deși ne-am dori ca lucrurile care ni se întâmplă să fie doar bune, în vremea de acum avem parte de încă multe dureri și necazuri (Rom. 8:18).

Ca să ilustreze acest fapt, apostolul Pavel arată că: firea suspină (Rom. 8:19-22), noi suspinăm (Rom. 8:23) și chiar Duhul Sfânt suspină (Rom. 8:26).  În mijlocul atâtor suspine, cei credincioși sunt însă mai mult decât biruitori, fiindcă Dumnezeu, care are control asupra întregii creații, rânduiește toate lucrurile spre bine (Rom. 8:28/a; 1 Cor. 10:13), iar pentru cei ce-L iubesc planul Lui este bun și desăvârșit (Rom. 8:28/b).

2. Cei credincioși trăiesc o viață de biruință deoarece Dumnezeu Își împlinește planul (Rom. 8:28/b-30)

Pentru că cei credincioși sunt cuprinși în planul lui Dumnezeu, aceștia pot fi siguri de biruință, fiindcă Dumnezeu duce la bun sfârșit ceea ce a început (Ap. 22:13). Acest plan include cunoașterea (Rom. 8:29), alegerea (Rom. 8:29; Efes. 1:4-5), chemarea (Rom. 8:28/b;30/a; 2 Tes. 2:13-14), justificarea (Rom. 8:30) și proslăvirea (Rom. 8:30) tuturor celor ce sunt în Hristos.

Este demn de menționat faptul că proslăvirea, care va avea loc în viitor ( I Ioan 3:1-2; 1 Cor. 15:46-49), este prezentată în acest pasaj la timpul trecut (Rom. 8:30). Acest fapt ne arată că din perspectiva lui Dumnezeu planul mântuirii este deja finalizat.

3. Cei credincioșitrăiesc o viață de biruință deoarece au un ajutor atotputernic (Rom. 8:31-34)

Continuând lista dovezilor care ne garantează biruința, apostolul Pavel arată că cei ce sunt în Hristos au parte de o biruință deplină, fiindcă nu luptă singuri. Ei au de partea lor pe Dumnezeu Tatăl (Rom. 8:31), pe Duhul Sfânt (Rom. 8:27) și pe Domnul Isus (Rom. 8:34). O garanție a faptului că Dumnezeu ne va da toate lucrurile este dată de faptul că El ne-a dat deja pe Fiul Său (Rom. 8:32), iar Domnul Isus a murit, a înviat și stă la dreapta lui Dumnezeu, unde mijlocește pentru noi (Rom. 8:34).

4. Cei credincioși trăiesc o viață de biruință deoarece nimic și nimeni nu-i mai poate despărți de Hristos (Rom.8:35-39)

Pentru a arăta că cei ce sunt în Hristos au parte de biruință deplină, în ultima parte a capitolului pe care îl studiem, apostolul Pavel folosește mai multe întrebări retorice: “Cine va fi împotriva noastră?” (Rom. 8:31), “cine va ridica pâră împotriva aleșilor lui Dumnezeu?”(Rom. 8:33), “Cine-i va osândi?”(Rom. 8:34), și “Cine ne va despărți pe noi de dragostea lui Hristos?” (Rom. 8:35). Deși răspunsul la toate aceste întrebări este “nimeni și nimic”, apostolul Pavel întărește acest răspuns prin mărturisirea “sunt bine încredințat” , arătând astfel că acest răspuns este un adevăr de care este convins deplin.

Pentru că niciun lucru (Rom. 8:35), nicio autoritate (Rom. 8:38-39/a) și nicio persoană (Rom. 8:38/b) nu pot să-l despartă pe cel credincios de dragostea lui Dumnezeu, acesta are biruință deplină în fața împotrivirilor (Rom. 8:31), a acuzațiilor (Rom. 8:34), a osândirilor (Rom. 8:34), a încercărilor vieții (Rom. 8:34-35), a autorităților de orice rang (Rom. 8:39-39/a) și a oricărei alte făpturi (Rom. 8:39/b).

Întrebări pentru discuții:

1. Care este calea prin care cei ce sunt în Hristos câștigă biruința ?
2. Cum explicați faptul că pentru cei ce-L iubesc pe Dumnezeu toate lucrurile lucrează spre bine?
3. De ce nu mai văd unii oameni astăzi binele în lucrurile care li se întâmplă ?
4. Care este planul lui Dumnezeu pentru cei ce sunt în Hristos ?
5. Cine sunt aliații celui credincios, care îi dau siguranța biruinței ?
6. Care este garanția faptului că Dumnezeu ne va da toate lucrurile ?
7. Cum putem dovedi ca nimeni și nimic nu ne mai poate despărți de dragostea lui Dumnezeu ?

Pastor Dan Boingeanu

2 COMENTARII

  1. Dumnezeu si vor umbla cu El vor birui.Multi au pornit pe calea spre Tara promisa dar va fi doar un mic Grup care va termina,aceia sunt biruitorii,nu conteaza obstacolele pentru ei , acestia umbla cu credinta perfecta si daca Dumnezeu a zis ACESTIA VOR FI BIRUITORII ,aceia vor fi,toti cei scrisi in cartea vietii si cine mai vrea sa intre cartea e deschisa,Doamne ajuta-ne sa stam sprijiniti pe promisiunea Ta.Amin

  2. Exista o singura cale sa devenim biruitori si acela este adevarul si dragostea,acestea doua impreuna produc credinta de a ajunge in Tara promisa,dragostea este intotdeauna corectiva,nu conteaza cat raneste,crestinii se corecteaza uni pe altii,pentru ca satan incearca sa ii tina in orbire si sa nu inteleaga si sa vada ca ei gresesc,de aceea Dumnezeu la uni le-au deschis schii sa vada iar pe alti iau orbit ,tocmai pentru a se vedea iubirea celor care vad,Romani8:1planul lui Dumezeu este sa ne adune pe toti impreuna in trupul lui Hristos,acest plan a fast in gandirea lui Dumnezeu inainte de intemeierea lumii,Dumnezeu a creat o Mireasa autentica pentru Fiul Sau cu care v-a fi in vesnicie,si cei care stau sprijiniti pe

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.