08 Mai ““ Restaurarea Israelului

0
72

Ezechiel 37:21-28 (Romani 11:25)

Scopul lecției: Să cunoaștem felul în care a fost exemplificată starea decăzută a poporului Israel, calea prin care această națiune urmează să fie restaurată fizic și spiritual și să descoperim lucrările pe care le va face Dumnezeu pentru a împlini această promisiune.

Contextul lecției: Studiind lecțiile biblice din secțiunea “Stăpânirea lui Dumnezeu asupra Israelului”, din cadrul temei “Împărăția care nu se clatină”, am descoperit căDumnezeu i-a ales pe urmașii lui Avraam, S-a oferit să fie Dumnezeul lor, să le dea binecuvântarea și să-i facă o națiune deosebită între toate națiunile lumii, pentru ca prin mărturia lor celelalte popoare să cunoască pe Domnul și să dorească să ajungă sub stăpânirea lui Dumnezeu.

Pentru a primi aceste binecuvântări fizice și spirituale cei din Israel trebuiau însă să păzească Legea, să asculte și să împlinească tot ceea ce le-a cerut Dumnezeu ca o condiție a legământului mozaic. Cu toate că datorită neascultării,  necredinței și a neîmplinirii poruncilor pe care le-au primit, copiii lui Israel s-au descalificat pentru a primi aceste binecuvântări, Dumnezeu a promis un Împărat veșnic pentru Israel, a anunțat răscumpărarea Israelului, adunarea poporului Israel dintre toate națiunile lumii și restaurarea națiunii lui Israel din punct de vedere fizic și spiritual.

Toate aceste mărturii dovedesc că, în suveranitatea Sa, Dumnezeu Își împlinește planurile cu credincioșie și, cu toate că cei din poporul Israel au pierdutbinecuvântările pe care le puteau primi conform legământului mozaic, pot avea altele mult mai mari prin Hristos.

Conținutul lecției: Urmărind relatările prin care profetul Ezechiel a anunțat din partea lui Dumnezeu restaurarea fizică și spirituală a poporului Israel, descoperim:

1. Situația dezastruoasă în care a ajuns poporul Israel Ezechiel 37:1-2

Pentru a descoperi situația în care a ajuns poporul Israel, Dumnezeu l-a condus pe profetul Ezechiel în mijlocul unei văi pline cu oase. Experiența trăită de Ezechiel în această vedenie a fost însă deosebit de cutremurătoare fiindcă a avut loc într-o vale (loc care sugerează lipsa prezenței lui Dumnezeu – Ezechiel 37:1-2;Psalmul 23:4; Matei 17: 1-21), undea văzut multe oase, care erau foarte uscate și împrăștiate peste tot (Ezechiel 37:1-2). Aceste constatări ale profetului arată că cei din poporul Israel au ajuns fără viață (o mulțime de oase), au fost împrăștiați printre toate națiunile lumii (oasele erau răspândite pe toată suprafața văii), au pierdut mărturia (oasele erau la suprafață și puteau fi observate), în această stare erau de multă vreme (oasele erau uscate de tot), iar din perspectivă umană nu mai aveau nicio nădejde (Ezechiel 37:1-2;11).

2. Soluția lui Dumnezeu pentru starea decăzută a poporului Israel  Ezechiel 37:3-14

Când i s-a cerut să dea un răspuns cu privire la viitorul oaselor ce reprezentau starea decăzută a poporului Israel profetul Ezechiel nu s-a pronunțat, ci a lăsat ca răspunsul să vină din partea lui Dumnezeu. Această atitudine exprimă înțelepciune, credință și supunere față de voia și planul lui Dumnezeu, care a anunțat că oasele se vor aduna laolaltă și vor forma trupuri care vor învia, formând o mare oștire (Ezechiel 37:3-10). Pentru a se petrece această minune oasele trebuiau însă să audă cuvântul Domnului (Ezechiel 37:4), profetul trebuia să proclame mesajul așa cum i s-a poruncit (Ezechiel 37:4-10), Dumnezeu trebuia să împlinească ceea ce anunțase (Ezechiel 37:5-8), iar Duhul lui Dumnezeu trebuia să aducă viața (Ezechiel 37:9-10).

Acest fapt ne arată că Dumnezeu are soluții pentru a înfăptui restaurarea fizică și spirituală a poporului Israel indiferent de cât de adâncă este starea de decădere în care acesta a ajuns. Dar, pentru ca tot ceea ce a fost vestit să devină realitate, este nevoie de credință, ascultare și acceptare deplină a lucrării Cuvântului și a Duhului lui Dumnezeu.
(Ezechiel 37:3-14).

3. Simbolul reunificării poporului IsraelEzechiel 37:16-22

Pentru a exemplifica reunificarea celor două împărății a lui Israel (Iuda, împărăția de sud și Israelul, împărăția de nord) profetul Ezechiel trebuia să poarte în aceeași mână două toiege pe care era scris numele celor două împărății (Ezechiel 37:16-17) și să explice copiiilor lui Israel semnificația acestui simbol (Ezechiel 37:18-22). Simbolul celor două toiege arăta însă nu numai identitatea celor două împărății pe care Dumnezeu s-a angajat să le aducă înapoi în țara făgăduită, ci și supunerea lor față de o nouă autoritate, cea a unui singur împărat care va domni peste Israel (Ezechiel 37:22; Isaia 11:10-13; Ieremia 3:17-18, 50:4 etc).

4. Starea de binecuvântare anunțată de Dumnezeu pentru poporul Israel
Ezechiel 37:22-28

Pe lângă restaurarea fizică, care va însemna adunarea Israelului înapoi în țara promisă ca o singură națiune și sub conducerea unui singur împărat (Ezechiel 37:21-22), Dumnezeu a promis și alte binecuvântări care anunță și o restaurare spirituală . Printre aceste binecuvântări sunt menționate: izbăvirea de idolatrie (Ezechiel 37:23/a), curățirea păcatelor (Ezechiel 37:23/b), împlinirea poruncilor lui Dumnezeu (Ezechiel 37:24), reînnoirea legământului cu Dumnezeu (Ezechiel 37:26-27), restabilirea relației cu Dumnezeu (Ezechiel 37:27) și împlinirea misiunii încredințate de Dumnezeu (Ezechiel 37:28).  Aceste binecuvântări sunt oferite prin venirea lui Mesia (Ezechiel 37:24), în timpul domniei veșnice a Domnului Isus (Ezechiel 37:25, 40:1 – 48:35).

Întrebări pentru discuții:

1. Cum i-a descoperit Dumnezeu lui Ezechiel starea decăzută a poporului Israel ?
2. Ce evidențe arată că starea de decădere a poporului Israel era deosebit de gravă ?
3. Ce soluție a anuțat Dumnezeu pentru restaurarea poporului Israel ?
4. În ce condiții devenea această soluție realitate ?
5. Cum a exemplificat Ezechiel reunificarea celor două împărății ale Israelului ?
6. Ce mărturii confirmă o restaurare fizică a poporului Israel ?
7. Ce binecuvântări anunțate de Dumnezeu confirmă restaurarea spirituală a poporului Israel ?

Pastor Dan Boingeanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.