06 Aprilie ““ Fii întunericului: armata Diavolului

1
116

2 Pet.2:1-22 (Ef.2:1-2)

Scopul lecției: să cunoaștem identitatea învățătorilor falși și să învățăm cum putem birui cursele pe care aceștia le folosesc, pentru a nu fi depărtați de Hristos și pentru a trăi cu evlavie și neprihănire.

Contextul lecției: în lupta împotriva Adevărului, alături de Satan, îngerii căzuți, căpeteniile, domniile și stăpânirile celui rău, Sfânta Scriptură ne prezintă ca exponenți ai răului cosmic și pe “fii întunericului” . Dacă cei ce L-au primit pe Hristos au dobândit dreptul de a fi copii ai lui Dumnezeu (Ioan 1:12-13), devenind fii ai luminii (Ef.5:8-9;Ioan 8:12;12:36; I Tes.5:5-8), cei ce au rămas sub stăpânirea diavolului sunt identificați ca “fii ai veacului acestuia”, sau “fii ai întunericului” ( Luca 16:8; Ef.5:8;I Ts.5:5-8;I Ioan 2:9-11).

Sfânta Scriptura ne prezintă multe cazuri în care, pentru a-i îndepărta pe oameni de la adevăr, diavolul s-a folosit de prooroci mincinoși, oameni de nimic, sau de învățători care au promovat erezii nimicitoare. Deși public a proorocit și a anunțat numai ceea ce i-a spus Dumnezeu, în secret Balaam i-a sugerat însă lui Balac că poate să câștige lupta împotriva Israelului, atrăgându-i în imoralitate și idolatrie ( Numeri 25:1-3;2Pet.2:15; Iuda 1:11). În vremea Vechiului Testament, alături de proorocii adevărați, este întâlnită și o întreagă armată a profeților falși ( I Împ.22:6; Ier.14:14;23:15-29;27:9-16;29:8-9). Iar în multe situații, pentru a-și împlini planurile, cei care nu au reușit altfel, au apelat la mărturia unor oameni de nimic (I Împ.21:9-13;Mat 26:-60-61;Fapt 6:11-14).

Această armată a fiilor întunericului va fi foarte activă și în zilele din urmă, iar unii dintre proorocii și învățătorii mincinoși se vor strecura chiar și în biserică ( 2 Pet.2:1-22; I Ioan.4:1-6; I Tim.4:1-2).

Conținutul lecției: După ce în repetate rânduri apostolul Petru a atenționat despre pericolul învățăturilor false și al rătăcirii de la adevăr (2 Pet.1:12-15), el prezintă și modul în care fii întunericului acționeză și modul în care putem câștiga biruința împotriva acestora.

1. Portretul învățătorilor falși

Deși proorocii mincinoși încearcă să-și ascundă identitatea ( Mat.7:15: Fapte. 20:29-31), în prima parte a pasajului Scripturii din lecția de astăzi apostolul Petru ne prezintă cine sunt aceștia, descriindu-le caracterul, atitudinile și acțiunile lor. Asemenea lui Lucifer, aceștia s-au lepădat de Adevăratul Stăpân, lucrează în ascuns și promovează erezii nimicitoare (2Pet.2:1).

Cu toate că în viața lor a fost o vreme când s-au bucurat de răscumpărare (2.Pet.2:1) și chiar au scăpat de întinăciunile lumii prin cunoașterea lui Dumnezeu, au alunecat iarăși spre lucrurile pe care le-au înfăptuit altădată și starea lor din urmă a ajuns mai rea decât cea de la început (2 Pet.20-22).

Învățătorii falși urmăresc interese personale și un câștig mârșav realizat prin înșelăciune, atrăgându-i și pe alții în destrăbălările lor (2 Pet.2:2-3). Din această cauză, sunt o pricină de poticnire pentru cei ce le urmăresc viața și o cursă pentru cei care îi urmează (2Pet.2:2-3).

2. Pericolul învățătorilor falși.

După ce prezintă identitatea armatei fiilor întunericului formată din proorocii și învățătorii falși, în același capitol, apostolul Petru prezintă și cât de mare este pericolul pe care ei îl reprezintă. Acest pericol este cauzat de atitudinile lor: nu se supun autorității (2 Pet.2:10-12), nu se rușinează de oameni, trăind în plăceri chiar ziua în amiaza mare (2 Pet.2:13), făcând din păcat un scop al vieții ( 2 Pet.2:10; 13- 15). În același timp sunt un pericol și datorită strategiilor pe care le folosesc și a modului în care acționează : se strecoară la mesele de dragoste și momesc sufletele nestatornice ( 2 Pet.2:13-14), făcând promisiuni deșarte, pe care nu pot să le împlinească (2 Pet.2:17-19).

2. Pedeapsa care îi așteaptă pe învățătorii falși

Deși prezintă cu multe detalii identitatea învățătorilor falși și strategiile pe care aceștia le folosesc pentru a-i prinde în cursa lor pe cei nestatornici, în capitolul pe care îl studiem apostolul Petru anunță și pedeapsa ce le este pregătită. Astfel, pedeapsa care îi așteaptă pe cei ce s-au înrolat în armata diavolului este aspră, pentru că Dumnezeu va face să cadă asupra lor o pierzare năpraznică ( 2Pet.2:1/b), este iminentă, pentru că e aproape să se împlinească (2 Pet.2:3) și este sigură, pentru că este dovedită de evenimente istorice: îngerii căzuți (2 Pet.2:4), lumea veche (2 Pet.2:5) și cetățile păcătoase (2 Pet.2:6).

În fața acestui atac al celor folosiți de puterea întunericului, atât de evident în primul veac, dar care se va înteți mult mai mult în vremurile din urmă, există însă o șansă de biruință. Dumnezeu îi va izbăvi pe cei cucernici (evlavioși), care trăiesc o viață de neprihănire și nu iau parte la nelegiuire (exemplul lui Lot 2:Pet.2:7-9).

Întrebări pentru discuție :

  1. De ce este important să fim atenționați de pericolul proorocilor și al învățătorilor falși ?
  2. Dacă acești învățători falși s-au strecurat în biserica primară, pot fi găsiți și în biserica din zilele noastre ?
  3. Este mai bine să ascundem această tristă realitate sau să vorbim deschis despre ea?
  4. Care dintre cursele întinse de cei ce s-au înrolat în armata puterii întunericului reprezintă cel mai mare pericol pentru biserică ?
  5. Cum ar trebui să-i tratăm pe cei ce au ajuns în acestă stare ?
  6. Ce atitudine ar trebui să avem față de faptele pe care le săvârșesc?
  7. Cum putem câștiga biruința în fața curselor pe care învățătorii falși ni le întind?

Pastor Dan Boingeanu

1 COMENTARIU

  1. Sf.BIBLIE ne spune,ca in zilele de pe urma vor fi Hristosi mincinosi,sa cercetati Duhurile daca sunt de la Dumnezeu,si sa nu va incredeti in oameni,sunt cateva atentionari din cuvantul Lui Dumnezeu, sa nu credem orice val de invatatura si sa cercetam cu Biblia daca este adevarat sau nu ,interpretari sunt multe dar adevarul este numai unul ,Biblia,e bine sa vorbim cat mai mult cuvantul ca sa prindem cunostinta adevarata si nu vom fi inselati,dar cand un orb calauzesate pe un alt orb cade in groapa,si sa stiti ca groapa e plina de asemenea oameni,dar sa mai stiti, ca un crestin care are ochii deschisi,vede si se fereste de astfel de invatatura ,care chiar daca trebuie sa o asculte in biserica de la invatatori falsi, de la orbi,ei nu fac asa si se bazeaza pe cuvant,si atunci ocolesc groapa si daca mai pot sa scoata ceva de acolo e minunat,noi trebuie sa fim diferiti si atunci ei vor vedea ca nu suntem ca ei simulti vor incerca sa ii imite ,nici aceea nu e bine ,noi trebuie sa fim crestini autentici,nu numai cotizanti la biserici,dar daca ei sunt orbiti ,numai Domnul Isus mai poate face ceva pentru ei,si rugaciunea celor neprihanitzi,si sa nu ne gandim prea mult ce sa facem pentru ei ,si sa ne gandim ce putem face pentru noi sa nu fim ca ei,mantuirea e proprie,si Biblia o are toata crestinatatea, dar ea trebuie cercetata si implinita,nu doar citita,si sfintiti-va pentru un Dumnezeu Sfant,CA NUMAI CEI CURATI CU INIMA VOR VEDEA PE DUMNEZEU,Amin.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.