04 Decembrie ““ Oportunitățile Împărăției ““ Pilda lucrătorilor viei

0
1084

Matei 20:1-16 (Matei 23:11-12)

Scopul lecției:  Să descoperim contextul în care a fost rostită pilda lucrătorilor viei, oportunitățile oferite de Dumnezeu celor din Împărăție și condițiile în care sunt oferite aceste oportunități revelate prin pilda lucrătorilor viei.

Conținutul lecției: Cu toate că prin pilda lucrătorilor viei sunt revelate adevăruri care formează esența Evangheliei, interpetarea acestei pilde a fost adesea departe de ceea ce Domnul Isus a intenționat să spună. Pentru a nu repeta aceleașigreșeli, studiindaceastă pildă, am vrea să descoperim:

1. Contextul în care a fost rostită pilda lucrătorilor viei

Domnul Isus a rostit pildalucrătorilor viei după întâlnirea pe care a avut-o cu tânărul bogat (Matei 19:16-22) și după discuția despre siguranța vieții veșnice pe care a purtat-o cu uceniciiSăi, după această întâlnire (Matei 19:23-30).

Putem afirma că aceste evenimente formează cadrul în care Domnul Isus a rostit pilda lucrătorilor viei deoarece concluziile pe care Domnul Isus le-a formulat după întâlnirea cu tânărul bogat și discuția avută cu ucenicii Săi (Matei 19:30) sunt repetate și la sfârșitul acestei pilde (Matei 20:16).

2. Oportunitățile celor din Împărăție revelate prin pilda lucrătorilor viei

Pentru a descoperi oportunitățile oferite de Dumnezeu celor din Împărăție, trebuie să ținem cont de faptul că adevărurile revelate prin această pildă privesc Împărăția cerurilor (Matei 20:1/a), că gospodarul care a ieșit să tocmească lucrători la vie este Dumnezeu , lucrătorii, sunt cei chemați de Dumnezeu în slujire, via este ogorul Împărăției lui Dumnezeu (Biserica), ziua reprezintă vremea harului sau timpul vieții, iar plata (leul) reprezintă viața veșnică oferită de Dumnezeu ““ Ioan 3:16. Seara (timpul când se face plata), reprezintă momentul morții celui credincios sau timpul revenirii Domnului Isus, iar ispravnicul care efectuează plata este Domnul Isus (Ioan 5:22; 2 Corinteni 5:10).

ținând cont de aceste adevăruri, descoperim că prin pilda lucrătorilor viei Domnul Isusa arătat că cei din Împărăție au parte de oportunitatea de a fi chemați să lucreze în ogorullui Dumnezeu (Matei 20:1-7). Această oportunitate este un mare har deoarece Dumnezeu (gospodarul) a pregătit via, a ieșit să tocmească (să cheme) lucrători și a repetat aceeași invitație și pentru cei din ceasul al treilea, al șaselea, al nouălea și al unsprezecelea (Matei 20:1-7; Luca 19:10; Matei 9:37-38).

Pe lângă harul chemării, cei din Împărăție au parte și de oportunitatea de a fi acceptați să lucreze în via lui Dumnezeu. Dacă pentru lucrătorii care au fost chemați dis de dimineață,  începutul slujirii a avut loc după o învoire (Matei 20:2), pentru toți ceilalți lucrători intrarea în slujire a fost o dovadă a harului lui Dumnezeu, care i-a acceptat să-și înceapă lucrul și în ceasul al treilea, al șaselea și chiar al unsprezecelea (Matei 20:3-7). Însă harul cel mai mare este descoperit de oportunitatea de a primi aceeași plată. Cei din ceasul al unsprezecelea au experimentat bogația acestui har nu numai prin faptul că li s-a oferit aceeași plată, ci și datorită faptului că această plată le-a fost oferită cu prioritate (Matei 20:8-9).

 Aplicație practică: arătați care sunt lucrurile care îi împiedică pe oamenii din zilele noastre să răspundă chemării lui Dumnezeu și să se angajeze în slujire pe ogorul lui Dumnezeu și ce binecuvântări pierd datorită acestei atitudini.

3. Condițiile în care sunt oferite oportunitățile revelate prin pilda lucrătorilor viei

Continuând subiectul despre viața veșnică pe care și-a dorit-o tânărul bogat (Matei 19:16-22) și despre care ucenicii aveau multe semne de întrebare (Matei 19:23-30), Domnul Isus a arătat prin pilda lucrătorilor viei că viața veșnică nu se câștigă, ci este oferită de Dumnezeu (Matei 20:8-16; Ioan 3:16; Efeseni 2:8-10). Pentru a beneficia însă de această ofertă , cetățenii Împărăției trebuie să răspundă chemării lui Dumnezeu, să conteze pe promisiunea lui Dumnezeu, să lucreze cu credință și dedicare și să fie mulțumitori pentru darul primit (Matei 20:1-16; Romani 4:3-5; 2 Corinteni 5:10 ).

Întrebări pentru discuții:

1. În ce context a rostit Domnul Isus pilda lucrătorilor viei ?
2. Ce adevăruri despre viața veșnică, revelate de Domnul Isus înainte ca să rostească pilda lucrătorilor viei, ajută la interpretarea acesteia?
3. Care este semnificația pildei lucrătorilor viei ?
4. Ce oportunități sunt oferite lucrătorilor din Împărăția lui Dumnezeu ?
5. Ce mărturii arată că viața veșnică nu se câștigă ?
6. În ce condiții primesc lucrătorii din Împărăția lui Dumnezeu plata promisă (viața veșnică) ?
7. De ce tot mai mulți oameni pierd această ofertă ?

Pastor Dan Boingeanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.