03 Februarie – Practicile oculte

3
59

Textul de studiu: Exodul 7:8-8:19 (2 Timotei 3:8)

Scopul lecției : Să descoperim care au fost modalitațile de împotrivire a puterii întunericului în timpul eliberării poporului Israel din Egipt și să învățăm care este atitudinea corectă față de practicile oculte.

Contextul lecției: Modul în care lucrează Dumnezeu este uneori amuzant. El și-a format poporul Său în mijlocul unei împărății păgâne, iar pe Moise l-a crescut chiar în casa lui Faraon. Pentru că atunci când numărul evreilor a crescut, Faraon a văzut în acest popor un potențial vrăjmaș, a hotărât nimicirea lui, poruncind moașelor să omoare orice copil de parte bărbătească, chiar de la naștere. Această poruncă n-a fost însă numai o strategie folosită de Faraon pentru a proteja Egiptul, ci și un atac al puterii întunericului, care urmărea distrugerea evreilor, pentru a împiedica astfel venirea lui Mesia.

În acele momente când nimicirea evreilor părea sigură, Dumnezeu a intervenit și a pregătit eliberarea poporului Israel din Egipt, după patru sute de ani de robie. De aceea evnimentele care au avut loc înaintea ieșirii poporului Israel din Egipt n-au fost numai o negociere între Moise și Faraon, care au fixat condițiile eliberării, ci o adevărată bătălie spirituală care s-a purtat între trimișii lui Dumnezeu (Moise și Aron) și reprezentanții lui Faraon ( înțelepții și vrăjitorii Egiptului) (Ex. 7:8-13). Această bătălie spirituală are o deosebită importanță și pentru noi, pentru că ea reprezintă judecata lui Dumnezeu asupra tuturor zeităților păgâne la care se închinau egiptenii și o prefigurare a judecății pe care Dumnezeu o va împlini încă o dată asupra întregii lumi, la sfârșitul vremurilor(Ap.6:1-19:21).

Un alt aspect demn de remarcat este faptul că în acea vreme simbolul Egiptului era șarpele. Pe coroana lui Faron și pe sceptrul lui, ca semn al autorității supreme, era turnat un șarpe. Când toiagul lui Moise s-a prefacut în șarpe, acest fapt n-a fost numai un semn al puterii lui Dumnezeu, ci și o judecată a lui Dumnezeu asupra zeului șarpe al egiptenilor. Toiagul lui Moise prefăcut în șarpe a înghițit șerpii prefăcuți din toiegele vrăjitorilor. (Ex.7:10-12).

Când Dumnezeu a anunțat judecata prin moartea întâilor născuți din fiecare familie a egiptenilor, a poruncit copiilor lui Israel să ia un miel pe care să-l jertfească și să-l mănânce cu întreaga familie, în aceeași noapte, fiind adunați împreună în aceeași casă. Cu sângele acestui miel, israeliții trebuiau să ungă ușiorii ușii casei unde erau adunați, pentru ca atunci când îngerul morții avea să-și împlinească misiunea, să vadă acest semn al credinței, ascultării și al ispășirii(Ex.12:1-28).

Datorită acestui fapt, putem spune că la ieșirea poporului Israel din Egipt a fost o mare luptă spirituală, care a însemnat o confruntare dintre șarpe și miel! În această luptă spirituală “Mielul” a învins. Dar, urmărind evenimentele care s-au petrecut în această confruntare, putem constata că:

1. Practicile oculte au origine demonică

Înțelepții și vrăjitorii chemați de Faraon n-au fost numai niște slujbași ai marelui imperiu Egiptean sau simpli consilieri ai împăratului, ci persoane care lucrau prin puterea diavolului. Știm aceasta pentru că erau reprezentanții celor ce se împotriveau trimișilor lui Dumnezeu (Moise și Aron), reacționând la faptele împlinite de aceștia.(Ex. 7:8-12)

Diavolul este un imitator. El copiaza și falsifică lucrările pe care le împlinește Dumnezeu, pentru a-i duce în rătăcire pe oameni. Fraza care se repetă cel mai des în aceste capitole este: “și vrăjitorii Egiptului au făcut și ei la fel” (Ex.7:11, 22, 8:7). Sfânta Scriptură prezintă în repetate rânduri oameni care au lucrat sub această autoritate demonică: (Mat.12:24-29,Fapte.3:6-8; 8:9-11) și anunță că momentul culminant al acestor manifestări va fi sub stăpânirea lui Anticrist (2Tes.2:8-12).

2. Practicanții ocultismului au acțiuni limitate

Deși vrăjitorii din Egipt au dovedit puteri supraomeneși atunci când și-au prefăcut toiegele în șerpi (Ex.7:11), când au prefăcut apa în sânge (Ex.7:22) sau au scos broaștele din râuri (Ex.8:7), puterile lor au fost limitate. În timpul plăgilor prin care Dumnezeu a judecat Egiptul, a fost un moment când ei înșiși au ajuns sub judecata lui Dumnezeu, recunoscând că minunea pe care o au sub ochi este prin puterea lui Dumnezeu (Ex.8:18-19 ;9:11).

Este demn de remarcat însă și faptul că slujitorii puterii întunericului au reușit numai să cauzeze probleme, nu să le și rezolve. De fiecare dată când Faraon dorea soluționarea unei situații prin care țara era judecată, el nu i-a chemat pe vrăjitori, ci pe Moise și Aron (Ex. 8:8). Acest fapt ne arată că puterea diavolului este îndreptată spre rău și distrugere. Numai Dumnezeu este cel ce face rana, și în același timp, poate să o și vindece (Ier.30:11-18)

3.Puterea celor ce practică ocultismul poate fi înfrântă

Moise, un om care a fugit atunci când l-a acuzat un egiptean (Ex.2:14) și care a șovăit atunci când l-a chemat Dumnezeu (Ex.3:11-4:17), este omul care îl înfruntă pe Faraon, armata vrăjitorilor din Egipt și manifestările puterii întunericului, câștigând biruință după biruință, pentru împlinirea planului lui Dumnezeu. Această biruință a fost posibilă pentru că Moise și Aron au acționat în Numele lui Dumnezeu (Ex.3:12, 19-22). De fiecare dată când s-au prezentat înaintea lui Faraon, au spus: “așa vorbește Domnul!” ( Ex.5:1; 7:16; 8:1,20;9:1, 13;10:3). Acest fapt arată că ei l-au confruntat pe Faraon, pe vrăjitorii Egiptului și minunile diavolului, în puterea lui Dumnezeu.

În același timp însă, ei au făcut întocmai cum le-a poruncit Dumnezeu( Ex.7:6), fără să mai adauge la lucrarea lor soluții personale (Ex.2:11-15) sau sugestii ale vrăjmașului (Ex.8:25-27; 28; 10:10; 10:11; 10:24-26), așteptând cu răbdare vremea biruinței rânduită de Dumnezeu. Biruința nu vine totdeauna atunci când noi o așteptăm. Moise a trebuit să meargă de nenumărate ori la Faraon și a așteptat cu răbdare, până la cea de-a zecea urgie. Pentru cei ce lucrează cu Dumnezeu, biruința este mai mare decât orice așteptare.

În confruntarea din Egipt, Moise nu numai că a făcut de rușine zeitățile păgâne și a adus judecata lui Dumnezeu pentru păcatele pe care locuitorii Egiptului le-au înfăptuit, ci a condus spre libertate un popor de aproape 600.000 de oameni, fără ca să rămâna niciunul dintre ei și nimic din ceea ce era a lor în Egipt, primind înainte de plecare chiar și plata pentru cei 400 de ani de robie și multe merinde pentru drum ( Ex.12:31-36).

Întrebări pentru discuție :

1. Ce înseamnă ocultism, și care sunt practicile oculte?
2. Dacă aceste practici erau obișnuite păgânilor din Egipt, mai sunt întâlnite și astăzi?
3. Ce dovezi confirmă faptul că la ieșirea din Egipt a fost o mare bătălie spirituală?
4. Ce factori dovedesc că practicile oculte au origine demonică?
5. Cum putem argumenta faptul că vrăjitorii au puteri limitate?
6. Ce l-a făcut pe Moise să aibă autoritate împotriva lui Faraon și a vrăjitorilor lui ?
7. Care dintre compromisurile sugerate de Faraon cauzează cele mai multe înfrângeri spirituale de astăzi?

Pastor Dan Boingeanu

3 COMENTARII

  1. In ziua de astazi tot mai multe forte ale raului ne invadeaza, atat ca persoane cat si ca grupuri(biserici,familii), natiuni si de ce nu intreaga lume este calauzite de forte demonice. Tot mai multi oameni se indreapta astazi spre spiritism, fara sa constientizeze ca de fapt se asociaza raului si planurilor sale. Ca sa putem fi biruitori trebuie sa stim cine suntem (copiii ai lui Dumnezeu ) si cine este adversarul nostru. Cu cat il vom cunoaste mai bine ( numai din Scriptura ) cu atat vom sti sa alegem strategiile pentru al invinge. Diavolul nu este nicidecum un neputincios , el crede si se infioara,pentru ca el stie care-i va fi sfarsitul . Diavolul stie tot ce face Dumnezeu , insa nu stie cum si cand le face . Domnul sa va dea putere ca in numele Lui sa puteti porunci ; Inapoia mea satano;

  2. 1. OCULTISMUL este o imitatie a lui DUMNEZEU pe care satana o detine de a se da si el important,dar nu -i tine ca,DUMNEZEU e mai mare si chiar daca imita ,imitatia tot imitatie ramane.2EU cred ca da ca satana inca mai are putere si azi doar vedem cu ochii nostri .3.Biruinta ca numai cei cu DUMNEZEU BIRUIE .4.nu tine vraja si ca ea sa dainuiasca trebuie repetata si pana la urma tot ce DUMNEZEU vrea ,se intampla. 5.satana are limite, dar DUMNEZEU ESTE INFINIT,6.CREDINTA IN DUMNEZEUL LUI, 7.Dovada ca uni se cred mai tari ca DUMNEZEU, SI isi urmeaza proprile instincte fara al intreba pe DUMNEZEU ,si se cred intelepti lumii ,ca FARAON ,si uneori aceasta ii costa chiar propria lui viata se duce singur la moarte si ei nu stiu ca desi traiesc sunt morti.NOI SA NE INCREDEM IN UNICUL NOSTRU DUMNEZEU SI NUMAI DE EL SA ASCULTAM.AMIN

  3. Ne bucuram foarte mult pentru posibilitatea folosirii unui program de studiu biblic unitar la nivelul Uniunii Baptiste. Ne rugam ca Dumnezeu sa va dea puterea de a sustine acest program. Totusi, o sugestie: intrucat nu toti membrii bisericilor au acces la internet si fiindca am dori sa le oferim tuturor posibilitatea de a se pregati pentru fiecare lectie urmatoare, punandu-le la dispozitie un fluturas cu prezentarea pe scurt a lectie ce urmeaza, v-am sugera ca, in masura posibilitatilor, sa publicati cu doua saptamani inainte programul pentru luna ce urmeaza, astfel incat in ultima duminica a lunii in curs sa putem sa punem la dispozitie fluturasii pentru luna care urmeaza. Va multumesc si ma rog ca Dumnezeu sa binecuvanteze lucrarea pe care o faceti!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.