““ Luca 11:1-13; Iac.5:13-18 (Col. 4:2)
Rugăciunea este o comunicare personală cu Dumnezeu. Rugăciunea este un mijloc prin care se cultivă relația noastră cu Dumnezeu, o atitudine de dependență față de Dumnezeu, un mijloc de exprimare a încrederii noastre în Dumnezeu, precum și unul prin care ne implicăm împreună cu Dumnezeu în activități de importanță eternă.
Tipuri de rugăciune
În Scripturi pot fi identificate următoarele tipuri de rugăciuni:
– de laudă la adresa lui Dumnezeu (Exod 15:11; Psalmul 113:8-13), atunci cândsuntem în fața Lui și admirăm caracterul Lui
– de mulțumire (Efeseni 5:20 ), atunci când ne exprimăm recunoștința pentru ce a făcut Dumnezeu pentru noi
– de mijlocire (Ioan 17; Col.1:9-12), când pledăm înaintea lui Dumnezeu pentru oameni aflați în diverse situații
– de mărturisire a păcatelor (Daniel 9:5-11), atunci când Duhul Sfânt ne convinge cu privire la păcat
– de cerere (Neemia 1:11), pentru nevoile noastre diverse
Mai există rugăciuni de vărsare a inimii (Psalmul 13) sau de umplere a inimii (Fapte 4:24-31), rugăciune pentru cercetare personală (Psalmul 139:23 ) sau rugăciune pentru aflarea voii lui Dumnezeu într-o situație specifică (Luca 6:12-13 ).
Cui și cum ne adresăm în rugăciune?
Pe baza învățăturii din Sfânta Scriptură credincioșii baptiști se roagă Tatălui (Matei 6:9-13), în Numele Domnului Isus (Ioan 16:23-24) și prin Duhul Sfânt (Efeseni 2:18). Rugăciunea adresată direct Domnului Isus este de asemenea în conformitate cu învățătura Scripturii (Fapte 7:59; Apoc.22:20). Cu toate că în Noul Testamentnu sunt înregistrarte rugăciuni adresate Duhului Sfânt, nu găsim nimic care să ne împiedice în anumite ocazii să ne rugăm și Lui. A te ruga în Numele Domnului Isus nu înseamnă a adăuga expresia ,,în Numele Lui” la sfârșitul rugăciunilor, ci a te ruga pe baza împuternicirii Lui și într-un mod compatibil cu caracterul și lucrareaLui.
Rugăciunile adresate sfinților nu au bază biblică și au doar o spoială de evlavie. Ele pot fi o insultă la adresa Lui Dumnezeu care L-a trimis pe Fiul Său să moară pentru ca noi să putem intra personal (Evrei 8:10-11) și liberi în Locul Presfânt (Evrei 10:19-20). Atitudinea noastră față de cei care se închină prin rugăciune la sfinți (sf. Maria, sf. Anton, sf. Ștefan cel Mare etc.) ar trebui să fie una de compasiune pentru lipsa de lumină a lor în acestă privință.
Locul pentru rugăciune
Rugăciunea poate fi făcută în orice loc atât de bărbați (1 Tim. 2:8) cât si de femei (1 Tim 2:9,10). Însemnătate specială are rugăciunea făcută în Casa lui Dumnezeu (2 Cron. 7:15; Isaia 56.7). Ca expresie a închinării noastre înaintea lui Dumnezeu, rugăciunea trebuie să aibă originea în inima noastră (în duh și adevăr Ioan 4:23) și inspirația să vină de la Duhul Sfânt (Rom. 8:26)
Pentru cine și pentru ce ne putem ruga
Rugăciunea este unul din mijloacele hotărăte de Dumnezeu pentru împlinirea voii Sale pe pământ precum în cer. Astfel, este necesar să ne rugăm permanent (1 Tes.5:17), pentru toate lucrurile (Efeseni 5:20) care sunt în conformitate cu voia Lui, pentru toți oamenii (1 Tim. 2:1) și în orice situație (1 Tim 2:8). Rugăciunea ,,Tatăl nostru”constitue un model după care ne putem inspira.
Întrebări exegetice:
1. Credeți că cerere ucenicilor pentru a fi învățați de Domnul Isus să se roage este generată și de modul în care Mântuitorul S-a rugat? (Luca 11:1)
2. Observați elementele esențiale din rugăciunea domnească: slăvirea Tatălui, interesul principal pentru Împărăția lui Dumnezeu și voia divină, nevoile zilnice, nevoia sufletului de iertare, protecție față de cel rău, e.t.c. (Luca 11:2-4)
3. Ce aspecte sugerează importanța stăruinței în rugăciune? De ce este important să stăruim în rugăciune? (Luca 11:5-13)
4. Care este efectul rugăciunii în viața celor credincioși? (Iacov 5:13-14)
5. De ce elemente ar trebui să fie însoțită rugăciunea autentică? (Iacov 5:15-16)
Întrebări aplicative:
1. Ce condiții trebuie îndeplinite pentru ca să avem răspunsuri la rugăciunile noastre?
2. Cum apreciați propria viață de rugăciune? Fiți gata să împărtășițirăspunsuri la rugăciuni care v-au adus mari victorii și mari bucurii.
3. Cum te ajută și cum te încurajază rugăciunea făcută împreună cu alți credincioși? Ești gata să te împlici pentru ca rugăciunea înBiserica în care slujești să fie la locul rânduit de Dumnezeu? Cum?