29 Iulie

0
41

” Care dintre-acesti trei ti se pare ca a dat dovada ca este aproapele celui ce cazuse între tîlhari ?” “Celce si-a facut mila de el ” , a raspuns învatatorul Legii .”Du-te de fa si tu la fel “, i-a zis Isus”. Luca 10 36-37

Cineva a întrebat pe Domnul Isus : “Cine este aproapele meu “? . În loc de raspuns, Domnul Isus a spus o întîmplare : Un om ce cobora din Ierusalim spre Ierihon, a cazut în mîinile tîlharilor. Acestia l-au jefuit, l-au batut si l-au lasat aproape mort. Din întîmplare un preot cobora pe acelasi drum.Cînd l-a vazut pe cel cazut în suferinta , preotul a trecut înainte pe alaturi. În acelasi fel a trecut si levitul !

Dar un samaritean ce era în calatorie, cînd a ajuns lînga omul cazut, l-a vazut si i s-a facut mila de el. S-a apropiat de cel aflat în suferinta, i-a legat ranile turnînd pe ele undelemn si vin. Apoi l-a pus pe magarusul sau si la dus la un han de poposire. L-a îngrijit în timpul noptii, iar a doua zi a scos un ban de argint si l-a dat hangiului ca sa aiba grija de el . La plecare acest Samaritean a spus hangiului : “tot ce vei cheltui în plus , cînd ma voi întoarce îti voi rasplati “!

Dupa ce a prezentat acesta întîmplare, Domnul Isus se adreseaza omului ce astepta un raspuns cu o întrebare: ” care dintre acestia crezi ca a fost aproapele celui cazut între tîlhari “? Dupa ce Domnul Isus prezentase atîtea detalii, raspunsul era simplu si a venit imediat :” Cel ce si-a facut mila de el “! Du-te si fa si tu la fel ; i-a zis Isus !

Daca urmarim cu atentie aceasta pilda spusa de Domnul Isus,în toata povestirea nu gasim mentionat niciodata cuvîntul “bun” ! Domnul Isus nu foloseste aceasta apreciere atunci cînd vorbeste despre Samaritea ! Cuvîntul “bun” a fost asociat dealungul timpului omului care s-a dovedit a fi aproapele pentru un strain . Pentru toata vesnicia, acest om va fi identificat a fi “Bunul Samaritean”, datorita atitudinei sale pentru cel aflat în suferinta.

Cu ce cuvinte se asociaza numele tau ? Oamenii fac aprecieri si astazi gasind cîte un epitet pentru fiecare dintre noi. Poti fi numit “bun” ,”cumsecade”, “credincios” sau “evlavois” ? Sau epitetele care ti se potrivesc sunt dintr-o alta categorie ?

Rug. Doamne Dumnezeule; ajuta-ma sa fiu gata pentru a-mi sluji semenii , pentru a fi un “Bun Samaritean” al zilelor noastre. Amin

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.