27 August

0
41

” Tot asa si voi , fiindca rîvniti dupa daruri duhovnicesti , sa cautati sa le aveti din belsug , în vederea zidirii sufletesti a Bisericii “. I Cor 14:12

În cartea sa despre “Falsa Religiozitate ” Robert Fulghun , a descris o întîmplare pe care a trait-o în timp ce lua masa într-o cafenea din nord-estul Tailandei.

În timpul micului dejun , a privit pe fereastra spre cladirea templului din apropiere. În acea dimineata luminoasa a unei zile frumoase de început de vara , a observat pe treptele acelui templu, trei fetite care vindeau amulete din lut ars , celor ce mergeau la închinare. În acelasi timp a observat lînga acele fetite mai multe colivii din bambus, în care erau închisi cîte un poruimbel. Aceste pasari erau opferite spre vînzare celor ce mergeau la templu. Acestia însa nu le puteau lua acasa. Dupa ce plateau cîteva monezi acelor fetite, erau rugati sa deschida usa coliviei si sa elibereze porumbelul închis înauntru, ca prin aceast sacrificiu sa-si creeze merite.

Dupa ce eliberau porumbelul , cei ce au platit pretul primeau acele amulete de lut ars, ca dovada a faptului ca au facut o fapta buna !

Dupa ce a terminat micul dejun, Robert Fulghun, împreuna cu un prieten pe care si l-a facut dintre bastinasi, a mers sa viziteze templul pe care l-a vazut privind pe fereastra. Dar au ales sa mearga spre templu nu pe scarile principale, ci pe o poteca din spate. Cînd au ajuns lînga zidurile templului , au fost surprinsi de ceea ce au descoperit si au înteles întregul context al experientei traite :

Undeva dupa coltul cladirii , era o masa de lemn pe care era asezat un vas cu apa si mai multe colivii de bambus , goale. Înauntrul acestor colivii ce aveau usa de la intrate deschisa, erau împrastiate mai multe seminte si farîmituri de pîine. Urmarind ceea ce se petrecea, a observat ca atunci cînd un porumbel era eliberat dintr-o colivie de închinatorii ce mergeau la templu , acesta zbura pe deasupra templului si venea direct spre acea masa de lemn. Aici se aseza pe marginea vasului ca sa bea apa, apoi intra într-una dintre colivii si începea sa ciuguleasca ceea ce îi era pregatit pentru hrana.

În acel moment cu deosebita grija, o alta fetita închidea usita coliviei pe care o aseza într-un cos , pregatind-o astfel sa ajunga din nou la fetitele din fata templului.

Atunci bastinasul i-a povestit lui Robert ca aceasta era una dintre afacerile neoficiale de la templu ; o afacere în care dupa cum usor se poate vedea ; toti cîstiga : Fetitele ofera apa si mîncare porumbeilor, porumbeii eliberati creaza merite pentru închinatori , iar banii primiti pentru jertfa, asigura viata fetitelor si familiilor acestora !

În acel moment Robert l-a oprit spunîndu-i :” dintr-un punct de vedere se pare ca toti cîstiga; dar întreg procesul se desfasoara în înselaciune si ipocrizie, generînd nadejdi înselatoare si o falsa religiozitate “! Faptele bune savîrsite prin eliberarea porumbeilor , nu pot crea nici un merit înaintea lui Dumnezeu, iar taota închinarea ceremoniala n-are nici un pret.

Domnul Isus a spus : ” Închinatorioi adevarati se vor închina Tatalui , în Duh si Adevar, iar mîntuirea se dobîndeste numai prin credinta !

Rug : Domne Isuse; ajuta-ma sa umblu în curatie, iar rugaciunea mea sa fie în Duh si Adevar . Amin

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.