27 IULIE ““ CĂLĂUZESTE-TI COPIII ÎN ANII DIFICILI (2)

0
45


-“Mai bună este înțelepciunea decât tăria!”
(Eclesiastul 9:16)-

Părinților, vă influențați copiii mai mult decât oricine altcineva! Poate spui: “Dar mi se pare că-mi acordă puțină atenție sau nu-mi acordă atenție deloc, iar prietenilor foarte multă!” Anturajul are o foarte mare influență și dacă ești indiferent sau ai spirit de judecată față de ei, vei mări doar presiunea negativă a anturajului asupra copilului tău. Rezistența adolescentului nu înseamnă neapărat că ei nu sunt de acord cu părerile tale sau că el crede că nu ai dreptate, ci el experimentează două tendințe puternice, firești și care modelează viața.

Prima tendință; pentru dezvoltarea socială, ei au nevoie de relațiile anturajului. Faptul că apar “cool” în fața prietenilor, promovează aceste relații, așa că ei par să-ți subaprecieze influența. Nu o lua personal; e vorba de ei și de faptul că le cresc nevoile, nu e vorba de tine. A doua tendință; dezvoltarea firească îi împinge spre independență. Când ei resping, e mai mult vorba de acest lucru decât de răzvrătire sau chiar dezacord substanțial față de tine. Aceste înclinații puse în ei de Dumnezeu îi pregătesc să “lase pe tatăl său și pe mama sa, și să se lipească de nevasta sa și să se facă un singur trup” cu altcineva pe viață (Geneza 2:24).

În pescuit, “mai bine slăbești cârligul sau riști să ți se rupă undița și să pierzi captura”. Descoperă mersul firesc al dezvoltării adolescenților și contribuie la el, nu merge împotriva lui! Încearcă să-ți redirecționezi adolescentul ajutându-l să găsească modalități constructive de a-și exprima noua lui autonomie și îl vei ajuta să și-o pregătească așa cum trebuie. Problema nu e ce crezi sau gândești, ci cum te raportezi la el. Dacă îți păstrezi rațiunea, dragostea, susținerea, răbdarea și te rogi în continuare, îl inviți mai degrabă la cooperare decât la confruntare.

În momentul stabilit de Dumnezeu copilul îți va îmbrățișa valorile, convingerile și atitudinile “și când va îmbătrâni, nu se va abate de la ea” (Proverbe 22:6).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.