24 Ianuarie PRIVIRE ASUPRA BATRÂNETII (2)

0
43

“Frica de Domnul lungeste zilele” (Proverbe 10:27)

Secretul unei îmbatrâniri frumoase este sa-ti pastrezi sufletul tânar, sa stai aproape de Dumnezeu si sa pastrezi un contact activ cu viata. Nu oglinda este problema ta; ci modul în care te vezi. Ai observat cât de “tinere” sunt unele persoane în vârsta si cât de “batrâni” par unii tovarasi de-ai lor? Cautarea fântânii înselatoare a tineretii nu este o solutie si nici faptul de a renunta în fata timpului si a sortii. Mai bine fa aceste doua lucruri.

Primul, fii realist! Nimic nu e mai prostesc decât sa vezi o femeie în vârsta îmbâxita de farduri pentru a recrea ce nu a fost de zeci de ani sau un batrân purtând o camasa desfacuta la nasturi, fluturând bijuterii pentru a recrea imaginea de barbat bine a unei tinereti pierdute. Când te simti bine cu vârsta ta si cu etapa vietii în care te afli si ceilalti vor fi la fel. Solomon subliniaza faptul ca batrânetea scade vlaga, slabeste vederea, muschii, întepeneste articulatiile, albeste parul si asa mai departe (Eclesiastul 12:1-5). Vitaminele, exercitiile fizice si o atitudine buna ajuta, dar trebuie sa fii realist pentru a face fata batrânetii cu demnitate.

Al doilea, continua sa fii darnic. “Arunca-ti pâinea pe ape, si dupa multa vreme o vei gasi iarasi! Împarte-o în sapte si chiar în opt, caci nu stii ce nenorocire poate da peste pamânt” (Eclesiastul 11:1-2). Nu înceta sa-ti investesti energia si resursele în împaratia lui Dumnezeu pentru ca te gândesti ca e timpul ca cei tineri sa preia frâiele. Daca faci asa, se vor instala singuratatea si depresia si vor urma curând boala si moartea. Când închizi usa, când tragi obloanele si te izolezi, esti batrân la orice vârsta. Dar când ramâi pe directia buna, când te daruiesti lui Dumnezeu si celorlalti, vei ramâne tânar toata viata!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.