23 IANUARIE – PRIVIRE ASUPRA BĂTRÂNEțII (2)

0
56

– “Frica de Domnul lungește zilele” (Proverbe 10:27) –

Secretul unei îmbătrâniri frumoase este să-ți păstrezi sufletul tânăr, să stai aproape de Dumnezeu și să păstrezi un contact activ cu viata. Nu oglinda este problema ta; ci modul în care te vezi. Ai observat cât de “tinere” sunt unele persoane în vârstă și cât de “bătrâni” par unii tovarăși de-ai lor? Căutarea fântânii înșelătoare a tinereții nu este o soluție și nici faptul de a renunța în fata timpului și a sortii. Mai bine fă aceste două lucruri. Primul, fii realist! Nimic nu e mai prostesc decât să vezi o femeie în vârstă îmbâxită de farduri pentru a recrea ce nu a fost de zeci de ani sau un bătrân purtând o cămașă desfăcută la nasturi, fluturând bijuterii pentru a recrea imaginea de bărbat bine a unei tinereți pierdute. Când te simți bine cu vârsta ta și cu etapa vieții în care te afli și ceilalți vor fi la fel. Solomon subliniază faptul că bătrânețea scade vlaga, slăbește vederea, mușchii, înțepenește articulațiile, albește părul și așa mai departe (Eclesiastul 12:1-5).

Vitaminele, exercițiile fizice și o atitudine bună ajută, dar trebuie să fii realist pentru a face fată bătrâneții cu demnitate. Al doilea, continuă să fii darnic. “Aruncă-ti pâinea pe ape, și după multă vreme o vei găsi iarăși! Împarte-o în șapte și chiar în opt, căci nu știi ce nenorocire poate da peste pământ” (Eclesiastul 11:1-2). Nu înceta să-ti investești energia și resursele în împărăția lui Dumnezeu pentru că te gândești că e timpul ca cei tineri să preia frâiele. Dacă faci așa, se vor instala singurătatea și depresia și vor urma curând boala și moartea. Când închizi ușa, când tragi obloanele și te izolezi, ești bătrân la orice vârstă. Dar când rămâi pe direcția bună, când te dăruiești lui Dumnezeu și celorlalți, vei rămâne tânăr toată viața!

Când a fost întrebat despre beneficiile faptului de a atinge vârsta de 100 de ani, un centenar a zâmbit și a spus: “Ai parte de foarte putină presiune din partea anturajului”. Mulțumită științei medicale putem trăi până la optzeci de ani, nouăzeci sau mai mult. Dar a trăi mai mult înseamnă a te confrunta cu realitatea îmbătrânirii. Cultura noastră orientată spre tinerețe deseori conferă bătrâneții o imagine proastă, dar Dumnezeu în mod cert nu este de acord cu ea. Pentru El, bătrânețea este răsplata unei vieți curate, un privilegiu câștigat, o realizare ce merită sărbătorită și înțelepciunea împărtășită spre folosul generațiilor următoare. în următoarele câteva zile vom observa câteva lucruri despre îmbătrânire.

Să remarcăm cum vede Dumnezeu bătrânețea. El privește viata lungă ca pe o dovadă a bunătății Lui El spune- “Prin mine ti se vor înmulți zilele, și ti se vor mări anii vieții tale” (Proverbe 911) Longevitatea cu toate durerile și necazurile ei, este o binecuvântare. “Frica de Domnul lungește zilele dar anii celui rău sunt scurtați”. Poate spui: “Dar cine va avea grijă de mine când voi fi bătrân?” Nu-ți fă griji, Dumnezeu va fi lângă tine: “v-am purtat pe umăr de la nașterea voastră ““ până la bătrânețea voastră Eu voi fi Același, până la căruntețele voastre vă voi sprijini. V-am purtat și tot vreau să vă mai port”¦” (Isaia 46:3-4). Ce poliță de asigurare! Există vreo dovadă că așa este? Da întreabă-l pe psalmist. “Am fost tânăr, și am îmbătrânit, dar n-am văzut pe cel neprihănit părăsit, nici pe urmașii lui cerșindu-și pâinea” (Psalmul 37:25).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.