23 IANUARIE – PRIVIRE ASUPRA BĂTRÂNEțII (2)

0
53

– “Frica de Domnul lungește zilele” (Proverbe 10:27) –

Secretul unei îmbătrâniri frumoase este să-ți păstrezi sufletul tânăr, să stai aproape de Dumnezeu și să păstrezi un contact activ cu viata. Nu oglinda este problema ta; ci modul în care te vezi. Ai observat cât de “tinere” sunt unele persoane în vârstă și cât de “bătrâni” par unii tovarăși de-ai lor?

Căutarea fântânii înșelătoare a tinereții nu este o soluție și nici faptul de a renunța în fata timpului și a sortii. Mai bine fă aceste două lucruri. Primul, fii realist! Nimic nu e mai prostesc decât să vezi o femeie în vârstă îmbâxită de farduri pentru a recrea ce nu a fost de zeci de ani sau un bătrân purtând o cămașă desfăcută la nasturi, fluturând bijuterii pentru a recrea imaginea de bărbat bine a unei tinereți pierdute. Când te simți bine cu vârsta ta și cu etapa vieții în care te afli și ceilalți vor fi la fel. Solomon subliniază faptul că bătrânețea scade vlaga, slăbește vederea, mușchii, înțepenește articulațiile, albește părul și așa mai departe (Eclesiastul 12:1-5).

Vitaminele, exercițiile fizice și o atitudine bună ajută, dar trebuie să fii realist pentru a face fată bătrâneții cu demnitate. Al doilea, continuă să fii darnic. “Aruncă-ti pâinea pe ape, și după multă vreme o vei găsi iarăși! Împarte-o în șapte și chiar în opt, căci nu știi ce nenorocire poate da peste pământ” (Eclesiastul 11:1-2).

Nu înceta să-ti investești energia și resursele în împărăția lui Dumnezeu pentru că te gândești că e timpul ca cei tineri să preia frâiele. Dacă faci așa, se vor instala singurătatea și depresia și vor urma curând boala și moartea. Când închizi ușa, când tragi obloanele și te izolezi, ești bătrân la orice vârstă. Dar când rămâi pe direcția bună, când te dăruiești lui Dumnezeu și celorlalți, vei rămâne tânăr toată viața!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.