15 Octombrie

0
42

” Mâniati-vasi nu pacatuiti . Sa n-apuna soarelepeste mânia voastra, si sa nu dati prilej diavolului .”

Robert Fulgman, a fost un angajatce lucra la un hotel dintr-o statiune turistica. Dupa o saptamâna foarte aglomerata si plina de multe frustrari, acesta a venit foarte furios sa se plânga de tot ceea ce i se întâmpla, manageruluihotelului.

Dupa ce i-a ascultat toate plângerile, managerul i-a zis :” Asculta Fulgman, ai toate aceste necazuri, fiindca nu faci diferenta între inconvenientele vietii si adevaratele probleme!”

Daca îti rupi gâtul, n-ai nimicde mâncare sau îti moare calul, atunci poti sa spui ca ai probleme. Faptul ca un turist nu-si gaseste bagajul si te pune sa-l cauti, iar un altul si-a pierdut biletul de calatorie si te trimite sa-i cumperi altulreprezinta doar inconveniente ale vietii.  Viata este plina de astfel de lucruri, pentru ca traim într-o lume imperfecta si ostila. Învata sa facidiferenta între inconveniente si probleme si vei trai mai mult!”

Întelepciunea se evidentiazaprin atitudinea pe care o avem fata de lucrurile care ni se întâmpla. Este important sa observam ce lucruri ne înfuie si care ramân neobservate. Noul Testament ne ajuta în a lua aceasta decizie, pentru ca foloseste doi termeni pentru mânie: primul este “orge”si înseamna o suparare cauzata de o ofensa morala. Aceasta arata ca nu esti de acord si nu poti suporta un anumit lucru.

Si Domnul Isus a exprimat o astfel de mânie, atunci când a curatit templul din Ierusalim. El s-a mâniat nu pentru ceea ce i s-a întîmplat Lui, ci mai degraba pentru ceea ce se întampla altora.

Celalat termen folosit în Noul Testament pentru mânie, este “thumos”. Acesta înseamna mânie însotita de rautate, razbunare si violenta. Aceasta este mania exprimata de dusmanii Domnului Isus, care Il urmareau pe Domnul la fiecare pas, plini de pizma, cautând o ocazie prielnica pentru a-L prinde si a-L omori.

Când ne mâniem, fapt care ni se întâmpla fiecaruia, trebuie sa ne întrebam de ce tip este mânia noastra. Ne mâniem pentru faptul ca exista atâta nedreptate, sau pentru faptul ca cineva a reusit mai bine decât noi? Ne mâniem pentru faptul ca sunt tari unde copiii mor de foame, sau pentru faptul ca cineva s-a asezat pe scaunul nostru din biserica ?

Ne mîniem pentru faptul ca ne-am trezit târziu si n-am mai avut timp sa citim Cuvântul lui Dumnezeu si sa ne rugam înainte de-a pleca la servici, sau pentru faptul ca un alt sofer a intrat pe banda de circulatie înaintea noastra ?

Doamnelor si domnilor; mânia “thumos” este un semn care ne arata modul pacatos în care tratam inconvenientele vietii, în timp ce ramânem indiferenti fata de adevaratele probleme.

Rugaciune: Doamne Dumnezeule; ajuta-ma sa ma mânii, dar sa nu pacatuiesc, învatând sa iau atitudine fata de ceea ce este rau si tratându-i cu dragoste,pe toti cei ce-mi gresesc. Amin.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.