13 Iulie

1
49

 

” Isus a început pe urma sa le vorbeasca în pilde. ” Un om a sadit o vie. A împrejmuit-o cu un gard, a sapat un teasc în ea, si a zidit un turn; apoi a arendat-o unor vierisi a plecat din tara.” Marcu 12:1

Omul care a sadit o vie, potrivit cu versetul biblic de astazi, îl reprezinta pe Dumnezeu. Via pe care Dumnezeu a sadit-o reprezinta poporul Israel. Aceasta realitate este bine zugravita de proorocul Isaia în cantarea “Via Domnului” care spune:

Voi canta Prea Iubitului meu, cantareaPrea Iubitului meu despre via Lui.

Prea Iubitul meu avea o vie, pe o campie foarte manoasa. I-a sapat pamantul, l-a curatit de pietre, si a sadit în el vitele cele mai alese. A zidit un turn în mijlocul ei, si a sapat un teasc, apoi tragea nadejde ca are sa-I faca struguri buni, dar a facut struguri salbateci.

Acum dar, zice Domnul,  locuitoriai Ierusalimului si barbati ai lui Iuda, judecati voi între Mine si via Mea!Ce as mai fi putut face viei Mele, si nu i-am facut? Pentru ce a facut ea struguri salbateci, cand Eu ma asteptam sa faca struguri buni ? 

Va voi spune acum, ce voi face viei mele: îi voi smulge gardul, ca sa fie pascuta de vite; îi voi surpa zidul, ca sa fie calcata în picioare; o voi pustii; nu va mai fi curatita, nici sapata, spini si maracini vor creste în ea! Voi porunci si norilor, sa nu mai ploaie peste ea.”

Via Domnului ostirilor este casa lui Israel, si barbatii lui Iuda sunt vita pe care o iubea.. Isaia 5:1-7

Daca via este casa lui Israel, vierii sunt liderii religiosi ce aveau datoria sa-i slujeasca lui Dumnezeu si sa-iconducape cei din neamul lor, în prezenta lui Dumnezeu.

Robii trimisi de gospodarul care si-a sadit via ca sa ridice partea de rod ce se cuvenea stapanului, îi reprezinta pe profetii vechiului Testament, iar Fiul trimis de stapan, îl reprezinta pe Domnul Isus.

Prin aceasta pilda, Domnul Isus îi atentiona pe cei din vremea în care a trait pe pamant, ca în mijlocul lor era în acel moment, chiar mostenitorul viei. 

Acest adevar cred ca a fost o mare provocare pentru cei ce au trait în vremea Domnului Isus, care erau obisnuiti cu a plati dari si taxe pentru natiunile ce au ajuns sa îi subjuge.

Multi evrei din acea vreme trebuiau sa-si munceasca pamantul, iar din recolta sa plateasca un bir fata de asupritori. Din timp în timp, oamenii însa se rasculau si-i omorau pe cei ce veneau sa stranga aceste dari. 

Prin aceast pilda Domnul Isus n-a vrut însa sa-i îndemne pe cei din Israel la revolta fata de cei ce îi asupreau, cisa le atraga atentia fata de responsabilitatea pe care o au fata de Dumnezeu, care le-a daruit ceea ce ei însisi nu puteau obtine.

În loc însa sa-L cinsteasca pe Dumnezeu si cu supunere si respect sa-I ofere partea care I se cuvine, acestia L-au tratat în acelasi fel cum îsi tratau dusmanii, omorand trimisii stapanului si pe Printul Mostenitor.

Pentru ca L-au desconsiderat pe Dumnezeu si au vrut sa pastreze ceea ce de fapt nu era a lor,  vierii au fost judecati si auplatit cu pretul vietii aceasta nesupunere.

Aceasta trista realitate ne arata ca Dumnezeu nu se lasa batjocotit si cine nu-si împlineste responsabilitatile care i s-au încredintat, va plati un pret mult mai mare.

Daca vierii n-au fost credinciosifata de stapanul viei, care este atitudinea ta fata de responsabilitatile care ti-au fost încrediuntate ? 

Cat esti dispus sa dai lui Dumnezeu din tot ceea ceEl ti-a daruit ? Si cum îi primesti pe cei pe care El îi trimite ?

Rugaciune. Doamne Dumnezeule : pentru ca mi-ai dat deja atatea binecuvantari pe care nu le merit, ajuta-ma sa folosesc ceea ce am primit, pentru împlinirea nevoilor celor ce trec prin necazuri si sustinerea lucrarilor de pe ogorul Împaratiei Tale. Amin

 

1 COMENTARIU

  1. Dumnezeu ne-a ales ca sa ne si foloseasca in slujba Lui,nici un crestin care sta in nepasare nu v-a primi rasplata ,botezul cu Duhul Sfant,El ne vrea lucratori destoinici si dedicatzi Lui intru totul,1 Petru:1:6.Caci este scris:”Fi-tzi sfintzi ,caci Eu sunt sfant”.lasati-va folositzi de Dumnezeu,acolo unde El va trimete si va pune,pentru ca prin slujire noi vom fi sfintzitzi.Doamne foloseste-ma,ca sunt a ta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.