07 Septembrie – PUTEREA IUBIRII PARENTALE (3)

0
35


– “Isaac îl iubea pe Esau “¦ Rebeca însă iubea mai mult pe lacov”
(Geneza 25:28) –

Respingerea parentală îi împinge pe copii spre două extreme: și anume răzvrătire și cedare. Copiii se răzvrătesc din nevoia de a fi acceptați. Esau a înțeles principiul căsniciei aprobate de părinți. Dar și-a exprimat nemulțumirea față de o mamă intrigatoare care nu l-a iubit și care a contribuit la înșelăciunea pierderii moștenirii și față de un tată iubitor “condiționat”, răzvrătindu-se împotriva legilor lui Dumnezeu și familiei și căsătorindu-se cu femei neaprobate (Geneza 26:34). Poate Esau a simțit o satisfacție aparte când mama lui “s-a scârbit de viață din pricina fetelor lui Het” (Geneza 27:46).

Când copiii tăi renunță la școală, fug de acasă, fetele rămân însărcinate, abandonează biserica, iau droguri, consumă alcool, se angajează în relații intime ilicite și intră în căsnicii dezastruoase, în multe cazuri asta înseamnă “vă arăt eu vouă!” Întorcându-ne la problemă, răzvrătirea lui Esau nu a câștigat dragostea mamei, așa că a încercat o tehnică opusă cu tatăl său, sperând că acționând în felul tatălui, îl va face să-l iubească. Recunoscând aprobarea tatălui vizavi de alegerea lui lacov de a se căsători, “Esau a înțeles astfel că fetele lui Canaan nu-i plăceau tatălui său Isaac.Și Esau “¦ a mai luat de nevastă “¦ pe Mahalat”, nepoata lui Avraam, dar, vai, și fiica lui Ismael (Geneza 28:8-9).

Un copil aflat la orice vârstă va face orice, oricât de irațional sau auto-distructiv, pentru a câștiga și pentru a păstra dragostea părinților! A funcționat? Nu! Nimic din ce a făcut nu l-a făcut pe tatăl său să-l iubească. Adevărata problemă a fost un tată egoist care a iubit când a fost în folosul său! Firește, lacov și Esau erau adulți, responsabili pentru propriile lor alegeri. Dar părinții sunt ca olarii, cu putereade a modela caracterul, conduita, convingerile și cursul vieții copiilor lor. Părinților, nimic nu contează mai mult pentru copiii voștri decât dragostea necondiționată față de ei!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.