07 Decembrie

0
144

” “¦sfintiti în inimile voastre pe Hristos ca Domn.”Fiti totdeauna gata sa raspundeti oricui va cere socoteala de nadejdea care este în voi; dar cu blândete si teama, având un cuget curat; pentru ca cei cebârfesc purtarea voastra buna în Hristos, sa ramâna de rusine tocmai în lucrurile în care va vorbesc de rau.” 1 Petru 3:15-16

Irod, procuratorul Iudeii din vremea în care S-a nascut Domnul Isus, a fost un conducator foarte abil. El a construit palate, cetati întarite, temple, apeducte, a restaurat templul din Ierusalim si a revigorat economia si comertul. Pentru toate aceste realizari, el a ajuns sa fie foarte respectat la Roma, ramanand în istorie sub numele de “Irod cel Mare!”

Viata lui s-a degradat însa din punct de vedere moral, ajungand pana la decizii si manifestari paranoice. În una dintre acestea , el a cerut Romei permisiunea sa-si execute sotia si doi dintre fii, pentru înalta tradare. Cunoscandu-i faptele, prietenul sau Augustus, cezarul Romei, a spus: “pentru mine este mai de preferat sa fiu porcul lui Irod, decat fiul acestuia!”

În comunitatea crestina, Irod este cunoscut însa a fi cel care a dat cel mai sangeros decret prin care toti copii de parte barbateasca cu varsta mai mica de doi ani din Betleem, au fost omorati. Prin acest plan diabolic, el a încercat sa scape de un posibil pretendent la tron.

Planul sau însa nu a reusit, pentru ca Cel pe care îl urmarea, a fost ocrotit si pazit de Dumnezeu în Egipt.

Urmarind însa viata si actiunile lui Irod, ne putem întreba: “cum se poate ca un om sa ajunga într-o asa situatie? Sa nu mai aiba mila si dragoste fata de copii si cei din propria familie? Cazul lui Irod ne arata ca abuzul de putere poate genera pacate monstruoase.

Într-o lume în care goana dupa putere genereaza aceleasi manifestari, trebuie sa ne întrebam: “cum ne pregatim pentru Craciun?” Daca în mijlocul societatii în care traim, ura si învrajbirea genereaza tensiuni tot mai mari, este bine sa auzim ceea ce-a spus Ioan Botezatorul, candi-a anuntat pe cei din Iudeia, cum sa se pregateasca pentru venirea Împaratiei : ” Cine are doua haine, sa împarta cu cine nu are nici una; si cine are de mancare, sa faca la fel. “Cine are o pozitie de responsabilitate, sa lucreze cu onestitate, iar cine are puterea, sa nu abuzeze de ea!”

Un mare exemplu în acest sens este însusi Hristos, care desi a avut o pozitie de autoritate si slava, fiindca ne-a iubit, a renuntat la putere, facandu-Se asemenea noua, pentru ca puterea corupe, pe cand dragostea înnobileaza .

Rugaciune: Doamne Dumnrezeule; ajuta-ma sa învat din actul întruparii Fiului Tau, cum sa traiesc în smerenie sisa-i slujesc cu dragoste pe cei ce ma înconjoara, asteptand astfel vremea cand Tu ma vei înalta. Amin.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.