04 Mai – VIAțA ÎNAINTE ȘI DUPĂ HRISTOS

0
106


– “Căci știți că nu cu lucruri pieritoar, cu argint sau cu aurați fost răscumpărați din felul deșert de viețuire pe care-l moșteniserăți de la părinții voștri, ci cu săngele scump al lui Hristos, Mielul fără cusur și fără prihană”.
(1 Petru 1:18,19) –

În cuprinsul acestor versete, apostolul Petru ne reamintește care a fost experiența mântuirii fiecăruia dintre noi. Alminteri, una dintre motivațiile instituirii Cinei Domnului a fost tocmai aceea ca noi să ne amintim în permanență ceea ce Hristos a săvârșit pentru noi.

Mai întâi e important să ne amintim ceea ce noi eram odinioară. În viziunea lui Petru noi eram sclavi care aveam nevoie de “răscumpărare” (v.18). Pentru noi termenul răscumpărare are o conotație teologică, dar pentru creștinii din secolul I el reprezenta în cel mai concret mod cu putință prețul care trebuia plătit pentru eliberarea fizică a unui sclav, într-o lume populată cu șaizeci de milioane de sclavi. Dar în contextul acela, precum și în contextul actual, Biblia subliniază faptul că în dimensiunea spirituală a vieții omul fără de Hristos este sclav al păcatului și are nevoie urgentă de răscumpărare (Tit 3:3).

Dar noi nu trăiam doar o viață de sclavie, ci și o viață lipsită de conținut. E ceea ce el exprimă prin cuvintele “felul deșert de viețuire pe care îl moșteniserăți de la părinții voștrii.” Cu alte cuvinte, o viața noastră înainte de a-L fi cunoscut pe Hristos, nu era doar înrobită de păcate, ci era și golită de un conținut, de un sens și de un scop real, o viață condamnată să sfârșească în mod iremediabil în dezamăgire, în deznădejde și în moarte.

Însă Petru nu ne amintește doar ceea ce noi eram odinioară, ci și ceea ce Hristos a înfăptuit pentru noi. El și-a vărsat sângele Său prețios pentru a ne elibera din robia păcatului și pentru a ne conferi libertatea. A răscumpăra înseamnă a cumpăra înapoi, a plăti prețul cuvenit pentru eliberarea cuiva. Și dacă în cazul sclavilor care populau teritoriul Imperiului Roman răscumpărarea din sclavie implica plata unei sume de bani, Petru în concordanță cu toți ceilalți scriitori biblici este categoric în a afirma că răscumpărarea din sclavia păcatului nu poate fi plătită cu bani sau cu alte bunuri materiale.

Era necesară o jertfă de sânge și Singurul calificat să o ofere, Singurul abilitat să-și verse sângele Său ca preț de răscumpărare pentru păcatele noastre a fost Domnul Isus, Cel pe care apostolul îl numește “Mielul fără cusur și fără prihană”. Cu alte cuvinte, tocmai datorită faptului că a nu a avut nici un păcat, El a fost Singurul care s-a calificat să ia asupra Lui toate păcatele noastre și să le ispășească la cruce, răscumpărându-ne în felul acesta din robia păcatului și oferindu-ne fiecăruia dintre noi șansa de a trăi viața unui copil de Dumnezeu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.