„Robul Domnului nu trebuie să se certe” (2 Timotei 2:24)

Să analizăm puțin de ce unor oameni le place cearta:

1) Au crescut în familii în care cearta era un tipar, așa că au impresia că e ceva normal. Poate este normal, dar cu siguranță nu este după chipul lui Hristos. Biblia spune: „Este o cinste pentru om să se ferească de certuri; dar orice nebun se lasă stăpânit de aprindere” (Proverbe 20:3).

2) Pentru a-si spori stima de sine. Unii se simt bine numai când atacă valabilitatea părerilor și convingerilor altora și când manevrează acea persoană ca să-și apere poziția. Scopul certărețului nu este să adauge valoare vieților altora arătându-le greșeala din faptele lor; ci este vorba de superioritate pură. Solomon spune: „începutul unei certe este ca slobozirea unor ape; de aceea, curmă cearta înainte de a se înteți” (Proverbe 17:14).

Asta înseamnă oare că nu trebuie să susții ceea ce crezi? Nu, ci înseamnă că trebuie să înveți să nu fIi de acord fără să fii dezagreabil! Când ești rău intenționat faci mai mult rău decât bine.

Benjamin Franklin a fost cunoscut pentru observațiile făcute în mod diplomatic: „Referitor la acest aspect, sunt de acord. Dar referitor la celălalt aspect, dacă nu vă supărați, pot să fac o excepție?”

Dacă ai tendința să ții dezbateri, adu-ți aminte că nu te costă absolut nimic să respecți opinia cuiva – mai ales cu privire la chestiuni care nu au consecințe eterne. De aceea Pavel i-a spus lui Timotei: „robul Domnului nu trebuie să se certe; ci să fie blând cu toți, în stare să învețe pe toți, plin de îngăduință răbdătoare”, Will Rogers a spus-o astfel: „Mințile oamenilor sunt schimbate prin observație, nu prin ceartă”.

Așadar, cuvântul pentru tine astăzi este acesta – nu fii certăreț și evită persoanele cărora le place cearta!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.