03 Octombrie

0
36

” Ce credeti ? Un om avea doi feciori ; si s-a dus la cel dintîi , si i-a zis : ” Fiule , du-te astazi de lucreaza în via mea “! ” Nu vreau “! I-a raspuns el. În urma , i-a parut rau , si s-a dus. S-a dus la celalalt , si i-a spus tot asa . Si fiul acesta a raspuns : “Ma duc , doamne “! Si nu s-a dus . ” Mat 21: 28- 30

Faptele pe care le împlinim pot fi o împlinire a vorbelor pe care le spunem, sau tocmai opusul lor. Pentru religiosii vremii , Domnul Isus a spus aceasta pilda provocatoare : ”

Un viticultor ce avea doi fii, a mers la primul nascut si l-a rugat spunîndu-i : ” Du-te de lucreaza în vie, astazi “! Acest fiu a dovedit razvratire si a raspuns tatalui cu obraznicie : “Nu vreau “! A fost raspunsul lui categoric. Desi dezamagit de raspunsul fiului, tatal nu i-a mai spus nici un cuvînt.

Dupa aceea tatal a mers la cel de-al doilea fiu si i-a cerut acelasi lucru. Acesta i-a raspuns cu o deosebita amabilitate : “Ma duc doamne “! . Prin raspunsul dat, acesta l-a asigurat pe tatal sau ca este gata sa accepte invitatia facuta, si promite ca va merge sa lucreze în vie folosind cele mai alese cuvinte si cele mai convingatoare asigurari . Orice parinte ar fi mîndru cu un astfel de copil; nu-i asa ?

Convins de cuvintele frumoase ale celui de-al doilea fiu , tatal a mers sa lucreze într-o alta parte a viei . În timpul zilei însa , lucrurile au luat o turnura neobisnuita fata de asteptarile acelui viticultor. Fiul ce raspunsese obraznic si-a schimbat atitudinea . I-a parut rau de cuvintele rostite si a mers de a lucrat întreaga zi în via tatalui sau.

Al doilea fiu care folosise cuvinte alese si asigurari convingatoare , nu s-a tinut de cuvînt. Se poate ca tocmai în acea zi sa fi avut musafiri si-a mers sa petreaca cu ei. De aceea nu si-a mai tinut promsiunea facuta fata de tatal sau.

Dupa ce a prezentat cazul celor doi fii , Domnul Isus i-a întrebat pe preotii cei mai de seama si pe batrînii de la templu : ” care dintre cei doi fii credeti ca a facut voia tatalui lor ? ” Cel dintîi; i-au raspuns acestia !”

Fara ca ei sa-si dea seama, Domnul Isus i-a determinat pe preotii cei mai de seama sa-si rosteasca propria sentinta. Ei nu se asteptau ca aceasta pilda sa-i priveasca direct. Au înteles însa ca si în cazul lor faptele nu se potrivesc cu vorbele ! Cum este în cazul tau ?

Rug. Doamne Dumnezeule ; ajuta-ma sa vorbesc ceea ce este placut înaintea Ta, iar faptele pe care le fac sa se potriveasca cu ceea ce spun. Amin.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.