03 Septembrie – EȘTI UN ÎNGRIJITOR?

0
34


-“Ei știe din ce suntem făcuți”
(Psalmul 103:13-14)-

De vreme ce acum putem sa trăim mai mult, multora dintre noi ne pasă de membri bolnavi și în vârstă din familie. Dar cui îi pasă de cei ce îngrijesc de ei? Cine se îngrijește de nevoile lor? Dacă ești un îngrijitor, iată câteva lucruri pe care trebuie să înveți să le faci singur pentru tine.

Mai întâi, cere ajutor. John Donne a scris: “Nici un om nu este o insulă”. Îți poate părea ciudat la început să ceri ajutor, dar continuă să o faci și vei dezvolta un nivel de confort. Începe prin a enumera toate domeniile în care persoana dragă ție are nevoie de ajutor.Fii concret: îndatoririle casnice, transportul, finanțele personale, îmbăierea, îmbrăcatul, etc. Când ai parte de “nu”, nu o lua personal, ci caută în altă parte. Există oameni peste tot în jurul tău care abia așteaptă să fie rugați, oameni care găsesc plăcere și împlinire în slujire.

În al doilea rând, conectează-te. Nu încerca să reinventezi roata. Profită de resursele din biserica ta, de programele comunitare, de grupurile de sprijin, de centrele pentru adulți și de internet. Implică-ți familia, precum și prietenii și vecinii. Biblia spune: “dacă se scoală cineva asupra unuia, doi pot să-i stea împotrivă; și funia împletită în trei nu se rupe ușor” (Ecleziastul 4:12).

În al treilea rând, nu uita că ești om; Dumnezeu nu uită! Nu te simți prost că te simți rău. “Cum se îndură un tată de copiii lui, așa Se îndură Domnul de cei ce se tem de El. Căci El știe din ce suntem făcuți”. Faptul că te concentrezi pe nevoile altcuiva și le omiți pe ale tale pare nobil, dar totodată te predispune spre vină, mânie, depresie și epuizare. Emoțiile îți influențează sănătatea fizică, deci faptul că-ți îngădui să-ți “simți sentimentele” nu doar că te ajută să rămâi sănătos, dar îți asigură prezența pentru a putea fi un îngrijitor plin de compasiune și de abilități.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.