Evenimentele de pe scena politică, militară, economică și spirituală a lumii în care trăim au început să se agite tot mai mult în ultima vreme, ajungând la cote fără precedent. Dacă în mod oficial se vorbește despre pace și prosperitate, în realitate conflictele se accentuează printr-o cursă furibundă a înarmărilor.
Astfel, în Ucraina, în pofida discuțiilor pentru pace dintre președintele Donald Trump și Vladimir Putin, războiul continuă cu și mai multă intensitate. Deși s-a convenit un armistițiu de încetare a focului pentru 30 de zile, zi și noapte sunt atacate baze militare, facilități economice și obiective strategice, precum și locuințe, clădiri administrative, magazine, școli și spitale. Din această cauză, războiul nu se mai poartă doar pe front, ci s-a extins pe întreg teritoriul țărilor aflate în conflict.
Dacă SUA a suspendat sprijinul logistic și ajutoarele financiare și cu armament pentru Ucraina, mai multe țări din Uniunea Europeană au intervenit pentru a ajuta. Acestea, pe lângă sprijinul financiar și militar, au hotărât înființarea unui scut aerian, printr-o flotilă formată din 120 de avioane de patrulare, care să doboare orice tip de drone, obuze sau rachete lansate spre teritoriul Ucrainei.
În Orient, după o pauză de 42 de zile de armistițiu, în care au fost eliberați 38 de ostatici israelieni și peste 1.700 de prizonieri palestinieni, negocierile pentru faza a doua a armistițiului s-au împotmolit. Ca urmare, armata Israelului a declanșat atacuri armate fără precedent împotriva organizației Hamas și asupra teritoriului din Fâșia Gaza. De asemenea, au continuat atacurile și împotriva organizației Hezbollah din Liban, precum și asupra unor obiective militare din Siria, pentru a preveni ca acestea să ajungă în mâinile rebelilor.
Cea mai puternică amenințare este adresată însă Iranului, care a fost somat să oprească dezvoltarea programului pentru obținerea bombei atomice. În caz contrar, vor fi lovite facilitățile economice și militare care susțin aceste programe.
Am menționat doar trei dintre cele mai fierbinți zone de război, dar conflictele se intensifică și în alte regiuni. Aproape zilnic apar noi informații despre războaie și tensiuni gata să izbucnească între națiuni, grupuri etnice și carteluri.
Pe lângă aceste conflicte armate, tot mai amenințătoare sunt și crizele economice și financiare. Deciziile președintelui Donald Trump au adus în prim-plan politici comerciale agresive, inclusiv amenințări cu impunerea de taxe vamale de 10-20% pentru toate importurile și până la 60% pentru produsele chinezești. Aceste măsuri riscă să declanșeze războaie comerciale globale, afectând lanțurile de aprovizionare și crescând prețurile pentru consumatori.
Pe lângă acestea, se adaugă tensiunile politice interne, generate de luptele dintre partidele politice și formațiunile extremiste. Aceste confruntări împiedică formarea guvernelor, afectează alegerile democratice și destabilizează economia. Din această cauză, inflația crește, produsele se scumpesc, iar datoriile populației și ale multor țări din Uniunea Europeană au ajuns la niveluri greu de gestionat. În plus, trebuie să luăm în considerare și războaiele cibernetice, precum și cele spirituale.
În fața acestor provocări, devine tot mai evident faptul că trăim într-o perioadă de tensiuni globale în creștere. Ceea ce se stabilește astăzi poate deveni irelevant mâine, iar deciziile luate azi sunt adesea încălcate a doua zi. Deși sunt organizate summit-uri aproape zilnic în diferite colțuri ale lumii, în loc să rezolve problemele, acestea contribuie la polarizarea și radicalizarea pozițiilor.
Cel mai îngrijorător este faptul că Europa își intensifică eforturile de reînarmare și consolidare a capacităților sale de apărare, mai ales în contextul războiului din Ucraina și al amenințărilor din partea Rusiei. Mai multe state europene și-au majorat bugetele pentru apărare, iar Uniunea Europeană încearcă să dezvolte o industrie de apărare mai autonomă și mai integrată. Se vorbește chiar despre distribuirea de armament nuclear în diferite țări, cu scopul declarat de descurajare, dar care ar putea fi utilizat în cazul unor agresiuni majore.
Acest proiect, numit ReArm Europe, presupune o investiție de 800 de miliarde de euro pentru consolidarea capacităților de apărare ale UE.
Toate aceste mișcări și decizii surprinzătoare arată că am ajuns într-o situație în care nimeni nu mai are încredere în nimeni. Amenințările, scumpirile și înarmările continuă să crească, alimentând o stare de nesiguranță și instabilitate.
Această imagine reflectă o realitate sumbră: furtunile politice, militare, crizele financiare și luptele pentru influență într-o nouă ordine mondială se intensifică. În acest context, întrebarea esențială este: cum putem avea pace și liniște sufletească în mijlocul atâtor provocări? Mai există ceva sigur pe care să ne putem sprijini?
Dacă prietenii de altădată, alianțele politice și militare devin tot mai nesigure, Sfânta Scriptură ne arată că, indiferent de circumstanțe, putem găsi o ancoră spirituală în Dumnezeu.
Spun aceasta amintindu-mi de experiența apostolului Pavel în timpul călătoriei sale spre Roma, când, deși era întemnițat, a găsit liniște și siguranță în Dumnezeu.
Când furtuna numită Eurachilon, care a început ca un vânt ușor, s-a întețit, corabia cu care Pavel plecase spre Roma a ajuns purtată de vânt și asaltată de valuri. Ajunși fără țintă și fără ajutor, luptând cu valurile și furtuna, corăbierii au aruncat în valuri încărcătura și uneltele corăbiei.
Atunci când oamenii de pe corabie au ajuns istoviți de nesomn și de lipsa hranei, apostolul Pavel a avut un cuvânt de încurajare pentru ei, spunându-le:
“Oamenilor, trebuia să mă ascultați şi să nu fi pornit cu corabia din Creta, ca să fi scăpat de această primejdie şi de această pagubă. Acum vă sfătuiesc să fiți cu voie bună, pentru că niciunul dintre voi nu va pieri; și nu va fi altă pierdere decât a corăbiei.” (Fapte 27:21-22)
Aceste îndemnuri adresate celorlalți arată că, în mijlocul furtunii și al pericolelor majore, apostolul Pavel era plin de pace și siguranță, în stare să-i încurajeze și pe ceilalți. El avea această pace fiindcă sufletul său era ancorat în Dumnezeu.
Dacă ancorele navelor, în caz de primejdie, sunt aruncate în jos, ancorele spirituale care aduc pace, liniște, odihnă și siguranță sunt ridicate în sus. Pentru apostolul Pavel acestea au însemnat:
1. Ancora promisiunilor lui Dumnezeu
Apostolul Pavel a primit asigurarea promisiunii lui Dumnezeu, care i-a spus:
“Nu te teme, Pavele; tu trebuie să stai înaintea cezarului; şi iată că Dumnezeu ți-a dăruit pe toți cei ce merg cu corabia împreună cu tine.” De aceea, oameni, liniștiți-vă, căci am încredere în Dumnezeu că se va întâmpla aşa cum mi s-a spus.” (Fapte 27:24-25)
Pentru că l-a crezut pe Dumnezeu pe cuvânt, apostolul Pavel a stat liniștit, fiindcă știa că finalul călătoriei lui nu era undeva, înecat în mare, ci în fața cezarului la Roma.
Și noi avem aceeași promisiune! Indiferent cât de mari sunt vânturile și furtunile din această lume, trebuie să stăm în fața lui Dumnezeu. Fiindcă destinația noastră este cerul și Noul Ierusalim, apostolul Ioan, potrivit revelației pe care a primit-o, a prezentat lucrurile care vor veni, spunând:
“Am văzut coborându-se din cer, de la Dumnezeu, cetatea sfântă, Noul Ierusalim, gătită ca o mireasă împodobită pentru bărbatul ei. Şi am auzit un glas tare care ieșea din scaunul de domnie şi zicea:
‘Iată cortul lui Dumnezeu cu oamenii! El va locui cu ei, şi ei vor fi poporul Lui, şi Dumnezeu însuși va fi cu ei. El va fi Dumnezeul lor. El va șterge orice lacrimă din ochii lor. Şi moartea nu va mai fi. Nu va mai fi nici tânguire, nici țipăt, nici durere, pentru că lucrurile dintâi au trecut.'” (Apocalipsa 21:2-4)
2. Ancora prezenței lui Dumnezeu
În mijlocul furtunii, apostolul Pavel a experimentat prezența lui Dumnezeu printr-o înfățișare angelică, despre care a mărturisit:
“Un înger al Dumnezeului, al căruia sunt eu şi căruia Îi slujesc, mi s-a arătat azi-noapte.” (Fapte 27:23)
Făgăduința făcută de Dumnezeu poporului Israel are aceeași împlinire și pentru noi. De aceea, oricât de mari ar fi valurile:
“Nu te teme, căci Eu sunt cu tine; nu te uita cu îngrijorare, căci Eu sunt Dumnezeul tău; Eu te întăresc, tot Eu îți vin în ajutor. Eu te sprijin cu dreapta Mea biruitoare.” (Isaia 41:10-11)
3. Ancora protecției lui Dumnezeu
Pavel putea să moară înghițit de ape sau să fie ucis de soldații care îl păzeau, dar Dumnezeu l-a apărat și l-a păstrat în viață. Și noi beneficiem de aceeași protecție divină, știind că cel ce se atinge de noi se atinge de lumina ochilor lui Dumnezeu!
Pentru a avea liniște în mijlocul furtunilor, aruncă prin credință ancorele spirituale în sus și vei avea pace, siguranță și izbăvire deplină.
Doamne ajută!
Pastor Dan Boingeanu