TEOLOGIA SI PRACTICA RUGACIUNII

0
121

” />VIATA DEVOTIONALA PERSONALA
COMPARATA CU VIATA DEVOTIONALA A DOMNULUI ISUS

Rugaciunea a fost un domeniu important din practica si învatatura Domnului Isus. Desi era fiul Lui Dumnezeu având putere ,cunostinta si autoritate mai mare decât oricare fiinta umana, în timpul misiunii Sale, în mijlocul acestei lumi , asa cum arata Evangheliile, de multe ori îl gasim pe Domnul Isus angajat în rugaciune.

La începutul misiunii Sale, în fata multor lucrari si chiar ultimile clipe ale vietii Domnul Isus le-a petrecut în rugaciune. In acest mod, Domnul Isus ne-a prezentat cel mai înalt exemplu. Nu numai exemplul personal , dar si învatatura Domnului Isus cuprinde în mare parte aceeasi tema : “Rugaciunea ” . Domnul Isus a dorit ca ucenicii si toti cei care îl vor urma sa fie oameni ai rugaciunii. De aceea, mai mult decâ exemplul personal , si învaâtura prezentata Domnul Isus , pentru zilele din urma îv vederea asteptarii Sale, porunceste rugaciunea:

.. Vegheati dar în tot timpul, si rugati-va, ca sa aveti putere
sa scapati de toate lucrurile acestea, cari se vor întâmpla,
si sa stati în picioare înaintea Fiului Omului..
Luca 21:36

I.CE -A ÎNSEMNAT RUGACIUNEA ÎN VIATA DOMNULUI ISUS

Pentru fariseii din vremea Domnului Isus , rugaciunea era mai mult o ceremonie, prin care deseori comunicau faptele pe care le-au savârsit, pentru a se lauda fata de ceilalti. Ei rosteau rugaciuni lungi , folosind o multime de vorbe (deseori neântelese de ceilalti ) în locurile cele mai aglomerate , pentru a fi vazuti si a impresiona pe oameni . Mat.6:1-6. Luca 18:9-14 etc. Domnul Isus a condamnat acest mod de rugaciune, spunând ca acesti oamnei si-au luat rasplata de la cei care au dorit sa fie azziti si rugaciunea lor nu poate fi ascultata.

Spre deosebire de ei , pentru Domnul Isus rugaciunea a fost :

O comunicare în Duh cu Dumnezeu

Daca fariseii în rugaciune aveau în vedere numai înfatisarea exterioara si aspectul ceremonial, pentru Domnul Isus rugaciunea era o comunicare în Duh cu Dumnezeu. El a mentionat acest adevar samaritencei :

“¦.vine ceasul si acum a si venit , când închinatorii adevarati se
vor închina Tatalui în Duh si în adevar ; fiindca astfel de
închinatori doreste si Tatal.Ioan 4:23
Pregatindu-ma pentru acest curs si observând acest adevar am constatat ca si pentru mine de multe ori rugaciunea capata aspecte ceremoniale. Mai ales la rugaciunea pentru masa , de multe ori spun aceleasi lucruri fara sa ma mai gândesc la ele. La ocazii festive în Biserica uneori sunt ispitit ca rugaciunea mea sa impresioneze urmarind doar cuvintele si tonul si intensitatea vocii. Sunt constient ca multi alti credinciosi se lupta cu aceleasi ispite . Pentru Dumnezeu am înteles înca odata ca mai important decât ceea ce spunem este starea inimii si masura credintei.

Pentru ca aceasta comunicare sa nu fie întrerupta Domnul Isus spre deosebire de fariseii care pentru rugaciune alegeau locurile publice , se retragea în locuri pustii. În acest cadru de singuratate Domnul Isus avea o comunicare deplina cu Tatal.

Si eu mi-am dorit mult un astfel de loc de singuratate. Acasa fiind 8 frati si parintii si bunicii care au fost cu noi în 3 camere ,a fost greu sa-l gasesc. Îmi amintesc ca cele mai placute momente de rugaciune atunci le aveam în fiecare dimineata când ma trezeam la ora 6 ca sa merg pe jos 4 km pâna la tramvai ca sa merg la servici. Când ma trezeam târziu si trebuia sa alerg pierdeam aceasta binecuvântare si toata ziua mergea rau. Acum având mai multe camere nu mai este o problema singuratatea dar cele mai deosebite clipe le petrec în masina când conduc venind de la Biserica sau de la bisericile unde am slujit si pot cânta si a ma ruga cu voce tare . Mi s-a întîmplat de multe ori când uitam ca mai este cineva cu mine în masina si începeam rugaciunea s-au cântarea fapt care surprindea pe cei ce ma auzeau.

O mare prioritate

Pentru ucenici în câteva împrejurari rugaciunea a fost ultima solutie ( potolirea furtunii ) . În alte împrejurari rugaciunea a fost cea mai grea povara. În ghetsimani si la Schimbarea la fata a Domnului Isus când au fost chemati sa se roage- au adormit.

Desi avea o mare misiune si multe slujiri de îndeplinit, pentru Domnul Isus
Rugaciunea a fost o prioritate. Mai înainte de orice Domnul Isus a ales solutia rugaciunii .
Citind Evangheliile am observat ca Domnul Isus s-a rugat înainte de revarsatul zorilor :

A doua zi dimineata pe când era înca întuneric de tot , Isus
s-a sculat a iesit, si S-a dus într-un loc pustiu . Si se ruga acolo.
Marcu 1:35

Domnul Isus s-a rugat înainte de-a rezolva problemele oamenilor. Desi erau probleme urgente si multi îl cautau , mai important pentru El a fost comunicarea cu Tatal. Marcu 1: 35-37

Domnul Isus s-a rugat mai înainte de slujire. Înainte de a-si începe misiunea ca Miel a Lui Dumnezeu a petrecut în rugaciune 40 de zile si 40 de nopti. În fata multor alte lucrari mai târziu El a procedat la fel . Evident este acest aspect la mormântul lui Lazar . Înainte de a porunci Lazare vino afara ! El s-a rugat tatalui. Ioan 11 41-42.

Am observat pentru mine ca de multe ori problemele oamenilor si multimea slujirilor îmi rapesc timpul de rugaciune. Rugaciunea nu mai este o prioritate ci domeniul vietii mele spirituale cel mai sacrificat. De multe ori am crezut ca realizez mult daca lucrez mult . Am înteles ca Ceea ce a facut Domnul Isus a avut autoritate pentru ca El lucra cu puterea ce a primit-o în timpul rugaciunii.

o nevoie spirituala

Desi era Fiul Lui Dumnezeu , Domnul Isus a avut nevoie de rugaciune si partasia cu Tatal pentru a primi putere si întarire spirituala . Ca bateria care se încarca la conectarea cu o sursa de electricitate , tot asa si Domnul Isus a fost întarit în Rugaciune.
Dupa timpul celor 40 de zile de post la Domnul Isus a venit un înger care Sa-l întareasca. Mat 4:11 etc.

În timpul rugaciunii El s-a pus deacord cu voia Tatalui. Întîlnim aceasta lucrare în experienta traita în Ghetsimani. De trei ori Domnul Isus s-a rugat spinând : nu cum voiesc eu ci cum voiesti Tu .!Mat.26 :39.
În rugaciune Domnul Isus a încredintat problemele în mâna Tatalui . În aceaszta partasie El a trait eliberare de poverile pe care le purta . În rugaciunea Sa de mare preot Domnul Isus a prezentat un raport al slujirii Sale si rând pe rând a încredintat pe ucenici apoi pe toti cei credinciosi care vor fi urmasii apostolilor în grija lui Dumnezeu.

Atunci când sunt angajat în predicare sau alte slujiri stiu ca -mi lipseste puterea când nu m-am rugat îndeajuns- Cea mai mare nevoie pentru predictori , evanghelisi si misionari nu este echparea teologica ci lipsa de rugaciune. De multe ori am împlinit slujiri ,dar fara sa fi cunoscut bine Voia Lui Dumnezeu înainte. Rezultatul a fost truda si osteneala zadarnica. Cunosc foarte multi credinciosi care nu au o viata de rugaciune si pentru ca ei poarta singuri problemele de fiecare zi le cedeaza sistemul nervos, sau se îmbolnavesc de boli digestive. Altii care se încarca zi de zi cu probleme pe care nu le marturisesc au momente în care explodeaza în rautate sau în cearta. Domnul Isus a avut o viata senina si deschisa pentru ca nu a pastrat El problemele. Am înteles acest adevar când m-a auzit cineva ca am spus ca nu am dormit noaptea trecuta din cauza problemelor create de unul dintre diaconi. Acel frate mi-a zis Dumnezeu te-a chemat nu sa fii un cos de gunoi în care toti sa arunce murdariile, ci sa fii un topogan, care sa faci ca problemele oamenilor sa ajunga La Dumnezeu.

O lupta spirituala

Pentru Domnul Isus postul si rugaciunea a fost cea mai înversunata arma cu care a întâmpinat pe cel rau. În timpul ispitirii din pustie Domnul Isus, a biruit atacurile diavolului fiind în Cuvântul Lui Dumnezeu si în duhul rugaciunii. Când a coborât de pe muntele schimbarii la fata Domnul Isus a învatat acest adevar si pe ucenici spunând :

“¦ Adevarat adevarat va spun ca daca ati avea credinta cât un graunte de
muistar , ati zice muntelui acestuia : “muta-te de aici colo” si s-ar muta ,
nimin nu v-ar fi cu neputinta. Dar acest soi de draci nu iese afara decât cu
rugaciune si cu post.” Mat. 17:20-21.

Privind la acest aspect al Rugaciunii Domnului Isus îmi dau seama ca în rugaciunile mele lupta spirituala si confruntarea puterii întunericului este cel mai neglijat aspect . De multe ori a trebuit sa fiu rusinat ca si apostolii recunoscând : eu de ce n-am putut. ! Acest aspect al luptei spirituale prin post si rugaciune am observat ca este neânteles si neglijat , de multi din biserica . Am chemat la post si rugaciune Biserica pentru a ne ruga împotriva legalizarii homosexualitatii si la prima întâlnire din 500 membri au venit aprox 50. În timpul în care trâim mai mult ca oricând înainteaza puterea întunericului prin fel de fel de manifestari . Acum Biserica trebuie sa-l confrunte pe diavol prin post si rugaciune tari în credintâ.

II.FORME ALE RUGACIUNII DOMNULUI ISUS

Urmarind învâtâtura si practica Domnului Isus privind rugaciunea observam diferite forme ale rugaciunilor Sale .

Foarte explicit sunt armonizate acestea în rugaciunea dopmneasca “Tatal Nostru “

Adorare

În primele cuvinte pe care le-a adresat Tatalui de fiecare data Domnul Isus a exprimat adorare. Todeauna a avut o marturisire prin care recunostea majestatea, Sfintenia ,Dreptatea s-au lucrarile Tatalui . Acelasi lucru l-a învatat si pe ucenici sa-l practice atunci când ei se roaga . În rugaciunea Tatal Nostru adorarea este exprimata prin marturisirea “Sfinteasca-se Numele Tau. Pentru mine de ulte ori motivele de cerere vin cele mai întâi si trebuie sa du o lupta sa-mi amintesc de adorare -lauda si multumire.

Cerere

Si Domnul Isus a venit cu cereri înainte Tatalui . Cererile cuprindeau mai întâi lucrurile spirituale , apoi lucrurile fizice de absoluta nevoie. În rugaciunea Tatal Nostru este evident acest aspect. Lucrurile spirituale sunt : Vie împaratia Ta, facase voia Ta. Când a învatat pe ucenici pentru ce sa se roage privind lucrurile materiale Domnul Isus a spus : pâinea noastra cea de toate zilele dane-o noua astazi. El s-a rezumat la ceea ce este mai important pâînea si doar pentru cât ne este necesar – astazi.

De multe ori cererile mele cuprind motivele asezate în ordine inversa iar atunci când ma rog pentru lucrurile materiale astept si ceva pe lânga pâine si dacâ se poate sa ma stiu asigurat pentru o luna.

Mijlocire

O mare parte a rugaciunii Domnului Isus este consacrata ijlocirii. Asfel îl descoperim pe Domnul Isus mijlocind pentru Petru, pentru ucenici, si credinciosii din toate timpurile , în rugaciunea Sa de Mare preot si chiar pentru dusmani. Pe cruce în ultimile momente ale vietii Domnul Isus s-a rugat : “Tata iarta-I caci nu stiu ce fac.
Luca 23:34
În rugaciunea Domnului Isus, mai întîlnim ca forma : Lauda si multumirea. Aceasta forma de rugaciune deseori era exprimata prin cântare s-au atitudine .

Consider ca în slujirile Bisericii forma de închinare pe care o adoptam ne concentreaza mai mult asupra noastra si a nevoilor noastre decât la mijlocire pentru altii si în special pentru cei nemântuiti sau care ne-au gresit . Exemplul Domnului Isus este graitor pentru noi si o mare motivatie pentru acest mod de închinare.

III. CONCLUZII

Cercetând înca odata viata de rugaciune a Domnului Isus am redescoperit secretul , importanta si binecuvântarea pe care o poate oferi acest timp . Am Hotarât pentru mine si familia mea ca timpul de rugaciune sa fie o prioritate. Comunicând cu Dumnezeu sa cunosc mai bine Voia Lui si sa capat putere spirituala. Pentru ca deseoriîn fata unor situatii si confruntari spirituale nu pot face nimic am hotarât ca rugaciunea sa fie arma spirituiala cu care sa întâmpin pe diavol. Pentru mine familie si biserica am hotarat ca în rugaciune mai mult sa-l laud pe Dumnezeu, sa mijlocesc pentru altii, sa-I multumesc pentru tot ceea ce am primit si sa-I cer doar ceea ce am nevoie acum.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.