India “¦”¦. tarâmul miilor de zei

7
99

Haide, trezeste-te! spuse Sanjay, scuturând umarul fratelui sau. Aproape ca a rasarit soarele. Toti ceilalti sunt probabil pe drum spre marele fluviu. Trebuie sa plecam si noi!? Sanjay si fratele sau au petrecut ultimele doua nopti îngramaditi unul în celalalt lânga un foc mic, asteptând aceasta clipa. În jurul lor se întindeau corturile a milioane de oameni care venisera sa ia parte la Maha Kumbh Mela.
Aventura lui Sanjay si a fratelui sau începuse în urma cu o saptamâna, când au plecat din satul lor pentru a ajunge la Allahbad, ?orasul lui Dumnezeu?. Ei mergeau la marele mela, sau festival, locul sfânt unde se întâlneau marile fluvii Gange si Yamuna.
Un fermier i-a condus o portiune de drum în caruta sa trasa de boi. Au parcurs câtiva kilometri în autobuzele pline de oameni. Dar cea mai mare parte a drumului au parcurs-o mergând pe jos de-a lungul drumurilor fierbinti si pline de praf.
Când în cele din urma s-au apropiat de fluviu, Sanjay si fratele sau s-au alaturat uriasei multimi de pelerini. Cei doi se strecurara prin multimea de oameni încercând sa ocoleasca vacile sau caprele sacre. În cele din urma, au ajuns la marele fluviu si au intrat în apa. Sanjay s-a întors cu fata spre locul de unde rasarea soarele si a început sa-si toarne apa peste el, sperând astfel ca apa sa-i spele toate pacatele.
Maha Kumbh Mela este una dintre cele mai mari sarbatori religioase din India. Chiar daca aceasta sarbatoare are loc o data la patru ani, ea se tine la râul Gange doar o data la doisprezece ani. Toti hindusii, chiar daca apartin unei caste superioare sau inferioare, bogati sau saraci, vin din toate partile Indiei, sperând sa-si poata spala pacatele în fluviul Gange. Multi dintre ei nu au auzit niciodata ca Hristos este singura persoana care le poate spala cu adevarat pacatele.

“¦peste un milion de zei

Indienii sunt un popor de oameni foarte religiosi. Majoritatea lor sunt hindusi, dar mai exista de asemenea persoane care apartin altor religii: musulmani, crestini, sikh, budisti, jainsi sau animisti. Oriunde te duci în India vei gasi temple si altare .Exista peste un milion de zei hindusi. Câtiva dintre acesti zei sunt foarte importanti si oameni de pe tot cuprinsul Indiei se închina lor. În fiecare zi, preotii hindusi trebuie sa trezeasca zeii (din templul în care slujesc preotii), sa-i spele cu lapte si miere, sa-i îmbrace, sa le aduca mâncare si sa se roage lor.
Când oamenii vin sa se închine într-un templu hindus, aduc cu ei daruri de mâncare si flori pentru zei. Înainte sa intre în templu, ei suna dintr-un clopotel pentru a se asigura ca zeii sau zeitele sunt treji. Chiar si dupa ce oamenii aduc daruri zeilor, tot nu pot fi siguri ca acestia le vor asculta cererile.

“¦Biserica din India

Constitutia Indiei îngaduie oricarei persoane sau grup religios libertatea de a se închina conform principiilor proprii. Cu toate acestea, ridicarea la putere a extremistilor Hindutva a avut ca rezultat o campanie împotriva musulmanilor la începutul anilor 1990, si apoi împotriva crestinilor la sfârsitul acelorasi ani. Atât musulmanii cât si crestinii din India au fost acuzati de a fi adeptii unor religii ?straine?. Extremistii hindusi au cerut o legislatie care sa interzica convertirea la crestinism si impunerea legala unor restrictii pentru crestini. Câteva state de pe teritoriul Indiei au decretat astfel de legislatii si au coordonat actiuni de violenta si chiar crime împotriva lucratorilor crestini. În acest climat de persecutie împotriva crestinilor, apar îngrijorari cu privire la respectarea dreptului de libertate religioasa în India.
Multe dintre bisericile din India se confrunta cu noi curente de gândire ce vin din Vest precum teologia liberala, universalismul sau nominalismul. Conflictele dintre crestini pentru popularitate, putere sau cât mai multe proprietati au dus la divizari între acestia, la descurajare si la pierderea unui numar mare de tineri, care s-au orientat spre viata seculara sau spre practici hinduse.

“¦împartasind vestea buna

Misionarii crestini au ajuns în India cu multe sute de ani în urma. Unul dintre cei mai cunoscuti misionari crestini este William Carey, care a ajuns în India cu mai mult de doua sute de ani în urma. El a trait acolo patruzeci de ani, traducând Biblia în mai multe dialecte indiene si învatând multe persoane cum sa-L urmeze pe Hristos. În India nu mai sunt foarte multi misionari straini deoarece statul nu le mai ofera vize de trecere, dar aceasta nu înseamna ca nu mai exista misionari în India. Cu toate ca au fost amenintati sau atacati de extremistii hindusi, misionarii crestini indieni împartasesc cu mult curaj mesajul mântuitor al Evangheliei. Acestia lucreaza în orase sau sate, în spitale, scoli sau biserici. Câtiva ajuta milioanele de oameni care nu au case si care locuiesc pe strazi. Misionarii împart carti crestine, arata filme despre Isus si îi învata pe copii sa citeasca.
Cu toate acestea, mai sunt înca milioane de persoane în India care nu au auzit niciodata despre Hristos. India este o tara cu peste un milion de zei, în care locuiesc peste un miliard de oameni. Dar nu exista decât un singur Dumnezeu “¦care iubeste fiecare persoana din acest miliard de oameni.

familia C.

7 COMENTARII

  1. dumnezeu sa fie cu voi sa va pazesc an tot ce faceti sa stiti nio din medgidia ne rugam pentru voi sa va ocrotesc dumnezeu pace sa fie cu voi an tot ce faceti

  2. Sa binecuvinteze Domnul India.El o face cu oameni devotati care stiu sa se increada in El,sa fim dispusi sa implinim voia Lui asa cum a facut Avraam ,prin credinta vom infaptuii marea trimitere.Doamne ajuta-ne sa indraznim lucruri mari pentru tine si asa vei face lucruri mari prin noi.

  3. as vrea sa ma informez mai mult daca se poate ,pentru a aduce vesti in biserica in care ma duc ,foarte frumos Dumnezeu sa va binecuvinteze! 😉

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.