Prieteniile rele (ex.- fiul risipitor)

5
382

Luca 15:11-32 (Prov.17:17)

I. Contextul lectiei

O mare provocare a adolescentei, este anturajul. Daca pentru Iosif provocarea adolescentei a fost ispita imoralitatii, iar pentru tinerii din Babilon , ispita adolescentei a venit prin ofertele lumii, pentru tânarul prezentat de Domnul Isus în pilda fiului risipitor , încercarea a fost cauzata de prieteniile rele. El a ajuns într-un anturaj nepotrivit din cauza mai multor decizii gresite. Desi era cel mai tânar din familie,iar tatal sau era înca în viata, fiul risipitor si-a facut rost de bani , printr-o solicitare plina de obraznicie.

El a cerut tatalui sau partea de avere(Luca 15:12). În contextul evreesc, era nepotrivit ca un fiu sa pretinda mostenirea, înainte de moartea tatalui sau. Apoi, mostenitorul de drept la evrei, era întâiul nascut .(Num.27:3-11).Prin faptul ca si-a cerut partea de avere, fiul risipitor dovedeste nu numai egoism si lipsa de respect fata de tatal sau , dar si o atitudine de rebeliune si nesupunere. El era interesat mai mut de lucrurile care i se cuvin, decât de cele ce era dator sa le împlineasca.

Întâlnim si astazi la multi adolescenti aceeasi atitudine. În loc sa fie interesati de responsabilitati, acestia sunt preocupati de câstig si beneficii. Aceasta atitudine este confirmata de faptul ca de multe ori îi auzim spunându-ne: fac cutare lucru , daca primesc cutare recompensa ; sau , “fac cutare lucru, dar ce iese la afacearea aceasta ?” .

Gândul recompensei si-al avantajului, este înscris adânc în natura noastra umana. Chiar si ucenicii s-au gândit la câstig. Dupa ce au urmat pe Domnul Isus, acestia L-au întrebat într-o anume zi: “Iata ca noi am lasat tot si Te-am urmat: ce rasplata voma avea ?” (Mat.19:27) Marea greseala a fiului risipitor a fost cauzata însa nu de faptul ca si-a dorit o parte de avere, ci ca a cerut-o la un timp nepotrivit , înainte de a-si împlini responsabilitatile si cu un scop egoist.

Greselile fiului risippitor nu s-au oprit însa aici. Dupa ce a facut rost de bani într-un mod obraznic, acesta a actionat imediat. În pilda sa, Domnul Isus spune: “Nu dupa multe zile , fiul cel mai tânar a strâns totul , si a plecat într-o tara departata , unde si-a risipit averea…(Luca 15:14) El n-a mai stat sa judece gsind o cale prin care sa-si investeasca averea primita, ca sa realizeze profit. Ci numai câteva zile a strâns totul si a plecat undeva, unde sa fie departe de tatal sau , având libertatea de-a decide singur asupra vietii si-a lucrurilor pe care dorea sa si le cumpere. Cred ca ati întâlnit si astazi copii care investesc în lucruri de nimic;nu-i asa ?

Fiul risipitor a cheltuit tot ceea ce a primit, nu pentru lucruri folositoare, ci pentru distractie si pentru a-si satisface placerile . Acest mod de-a privi viata, l-a atras însa în cursa prieteniilor rele.

II. Continutul lectiei ““ prieteniile rele ““

Dorinta dupa placere, l-a condus pe fiul risipitor spre o viata destrabalata si un anturaj nepotrivit. Chiar fratele sau l-a acuzat spunând tatalui : “mie niciodata nu mi-ai dat macar un ied sa ma veselesc cu prietenii mei;iar când a venit acest fiu al tau , care ti-a mâncat averea cu femeile desfrânate, i-ai taiat vitelul cel îngrasat.” (Luca.15:29/b-30) Urmarind ceea ce ce a însemnat pentru fiul risipitor acest anturaj , putem spune ca :

a. Prieteniile rele sunt întâlniri de ocazie

Acest tânar n-a fost atent la cine îi sunt prietenii. Acestia s-au adunat în jurul lui, fiind interesati nu de el, ci de banii lui. Datorita acestui fapt, putem spune ca prieteniile lui au fost ocazionale, bazate pe conjunctura si nu pe principii. Si astazi întâlnim multi prieteni de pahar si de petrecere, dar tot mai putini prieteni de viata. Adevaratele prietenii se realizeaza în dragoste si au ca fundament principii clare. Întâlnim acest exemplu în cazul prieteniei dintre David si Ioanata.(I Sam.18:1-5;20:1-42;IISam.1:17-27 etc.)

Între David si Ionatan , omeneste nu putea fi nici un fel de prietenie, din cauza pozitiei lor sociale: unul era cioban iar celalalt era print. Sau din cauza privilegiilor ce le-au fost rezervate: unul era regele rânduit de Dumnezeu , iar celalalt printul mostenitor. Cu toate acestea, prietenia lor a ramas peste vremi ca un frumos exeplu, pentru ca a fost întemeiata pe principii. ( I Sam. 20:1-42)

b. Prieteniile rele sunt relatii trecatoare

Prietenii fiului risipitor, i-au fost alaturi doar atunci când acesta avea bani. În vremea necazului si-a încercarii , acestia l-au parasit . Când a ajuns la porci, fiul risipitor si-ar fi dorit sa se sature cu roscovele pe care le mâncau porcii, dar nu i le da nimeni.(Luca 15:16) Dealungul timpului , rezista indiferent de împrejurari , doar acea prietenie bazata pe principii. Când David a ajuns rege, desi Ionatan nu mai era în viata, acesta n-a uitat de prietenia de altadata si s-a purtat cu o mare bunavointa fata de urmasii prietenului sau. (II Sam.9:1-13)

Aceasta experienta confirma adevarul declarat mai târziu de înteleptul Solomon când spune : “Prietenul adevarat iubeste oricând ,si în nenorocire ajunge ca un frate!” (Prov.17:17)

c. Prieteniile rele sunt experiente dureroase

Desi si-a dorit fericirea, pentru ca a ajuns într-un anturaj nepotrivit , fiul risipitor a platit scump pentru greselile savârsite. Tovarasiile rele l-au adus la ruina. În mijlocul acestor prieteni, el si-a pierdut inocenta :”a dus o viata destrabalata” (Luca 15:13), si-a pierdut banii :”a cheltuit totul” (Luca 15:14) , si-a pierdut libetrtatea :”s-a lipit de unul din locuitorii tarii aceleia care l-a trimis pe ogoarele lui sa-i pazeasca porcii”(Luca 15:15) , si-a pierdut demnitatea :”a ajuns pazitorul porcilor, în slujba cea mai de jos pentru un evreu, afirmând ca nu mai poate fi considerat fiu “(Luca 15:15-19) , fiind în punctul de-asi pierde viata (Luca15:17) Greselile din adolescenta si anturajul nepotrivit l-au condus pe acest tânar ,din rau în mai rau, confirmând faptul ca :”tovarasiile rele strica obiceiurile bune!”

Înainte însa de-a fi prea târziu, acest tânar s-a trezit si s-a întors acasa unde a gasit nu numai un tata plin de dragoste , ci si un adevarat prieten. Atitudinea tatalui exprima de fapt atitudinea unui bun prieten, care nu ne face dupa greselile savârsite, ne asteapta cu rabdare si ne acorda iertare, ne primeste cu demnitate si ne împlineste toate nevoile si ne asigura fericirea, într-o partasie si-o sarbatoare reala. (Luca 15:20-24)

Desi a pierdut totul, fiul risipitor, a ajuns sa aiba din nou o famile, pentru ca a parcurs toti pasii unei pocainte adevarate. Astfel el si-a recunoscut pacatul :”si-a venit în fire, si-a zis :Câti argati ai tatalui meu au belsug de pâine, iar eu mor de de foame aici !” (Luca 15:17) , si-a parasit pacatul si prieteniile rele afirmând :”Ma voi scula si ma voi duce la tatal meu…(Luca 15:18). Apoi, si-a marturisit pacatul spunând : “Tata am pacatuit împotriva cerului si împotriva ta” (Luca 15:18) si si-a cerut iertare pentru cele savârsite când în bratele tatalui a marturisit:”nu mai sunt vrednic sa ma chem fiul tau “! (Luca 15:21)

Acestui tânar, deciziile gresite din adolescenta si prieteniile rele i-au ruinat viata. A ajuns însa sa recâstige tot ceea ce-a pierdut si sa aiba din nou o familie, dupa o pocainta sincera. Care este cazul tau ? Pentru ca nu se poate sa ai binecuvântare în viata si reusita în familie pastrând un anturaj pacatos, alegeti prieteni adevarati si dezvolta prietenii bazate pe principii si dragoste si vei avea astfel în viata o familie si-o sarbatoare continua.

III. Întrebari pentru discutie

– Care au fost deciziile gresite pe care le-a luat în adolescenta fiul risipitor ?
– Care au fost motivatiile care l-au determinat pe fiul risipitor la aceste decizii ?
– De ce un anturaj nepotrivit influenteaza negativ viata adolescentilor ?
– Care sunt cele mai mari pericole ale unor prietenii rele
– Cum trebuie sa raspunda un parinte cererilor nepotrivite adresate de un adolescent?
– De ce multi adolescenti nu mai au astazi bucuria de-a scapa de urmarile unor prietenii rele ?
– Care sunt cele mai asteptate calitati de la un un bun prieten ?


Pastor Dan Boingeanu

5 COMENTARII

  1. Domnul fie laudat pt ca mai sunt persoane ce se mai gândesc si lucreaza la recuperarea celor pierduti(din nefericire nu sunt putini..)cred ca aceasta întâmplare si Înv?ț?turile ce o îndoiesc ar trebui predate la Întâlnirile cu copii bisericii si astfel cu ajutorul Domnului ne vom salva copii inca de mici de planurile celui rau..Doamne ajuta!!

  2. foarte interesant….de multe ori nu ne dam seama care sunt prieteniile rele…dar DUMNEZEU le cunoaste pe toate…noin trebuie sa-L urmam pe EL,oicand in orice stare….si cum a spus Andreei toti suntem pacatosi

  3. IMI PLACE FOARTE MULT CEEA CE VA ARATA-TI PE INTERNET CHIAR DACA SUNT IN VIENNA VREAU SA ZIC CA SUNT PACATOS DAR RECUNOSC CA EXISTA UN DUMNEZEU PT MINE SI PT CEI CARE CRED SI MA PREDAU IN MANA LUI ASA CUM SUNT :::::

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.