26 Iunie ““ Binecuvântarea oferită celor ce plâng

0
71

Matei 6:7-18 (Matei 5:4)

Scopul lecției: Să descoperim cine sunt cei ce plâng, cauza plânsului, modul în care acest plâns se exprimă și binecuvântările de care este urmat.

Conținutul lecției: Cea de-a doua binecuvântare rostită de Domnul Isus în Predica de pe Munte îi fericește pe cei ce plâng. Studiind această fericire descoperim:

1. Semnificația plânsulul menționat de Domnul Isus

Dacă în mod obișnuit oamenii plâng din cauza suferințelor, necazurilor, eșecurilor sau a bucuriei, Domnul Isus a arătat că plânsul urmat debinecuvântare este cauzat de conștientizarea stării de păcat, identificând în același timp și suferințele și necazurile îndurate pentru a-L urma pe Domnul. Acest plâns nu reprezintă numai o întristare a feței, sau o exprimare a unei stări emoționale, ci exprimă o întristare a inimii și o mâhnire a sufletului ca o reacție corectă față de păcat. Acest fapt poate fi ilustrat de experiențele trăite de Isaia (Isaia 6:5), Daniel (9:1-8), Ieremia (Plângerile 1:16; 3:39) și apostolul Pavel (Romani 7:24; 2 Corinteni 7:10).

Aplicații practice: identificațilucrurile pentru care se plâng oamenii din zilele noastre și arătați de ce acest fel de plâns este lipsit de binecuvântare.

2. Modul în care se exprimă plânsul menționat de Domnul Isus

Atunci când Domnul Isus a vorbit despre plânsul urmat de binecuvântare, a avut în vedere acea părere de rău (întristare a inimii) prin care este condamnată starea de păcat. Acest plâns se manifestă prin conștientizarea stării de păcat, urmată de mărturisirea păcatului (pocăință sinceră),însoțită de rugăciune și post. Această atitudine este întâlnită în cazul lui Isaia (Isaia 6:5), Daniel (9:1-8), Ieremia (Plângerile 1:16; 3:39), fiind recomandată și de Domnul Isus (Matei 6:7-18).

Exemplul rugăciunii prezentate de Domnul Isus arată că modul de închinare al celor din Împărăția pe care El a venit s-o întemeieze este diferit de cel al păgânilor (Matei 6:7-8). Închinătorii adevărați se adresează Tatălui (Matei 6:9; Ioan 4:23), au ca prioritate lucrurile spirituale (sfințirea Numelui lui Dumnezeu, venirea Împărăției lui Dumnezeu și împlinirea voii lui Dumnezeu ““ Matei 6:9-10), care sunt urmate de rugăciune pentru nevoi personale majore (pâinea zilnică, iertarea greșelilor și izbăvirea decel rău ““ Matei 6:11-13). Această rugăciune nu este însă numai o comunicare prin viu grai a acestor nevoi, ci trebuie să fie însoțită de fapte concrete (iertarea celor ce ne-au greșit – Matei 6:14-15), o atitudine corectă (smerenie lăuntrică – nu prin înfățișarea exterioară -Matei 6:16-18) și o închinare completă (rugăciune însoțită de post ““ Matei 6:16-18).

Aplicații practice: arătați de ce în lumea în care trăim este preferată rugăciunea ceremonială în detrimentul rugăciunii adevărate. Identificați greșelile pe care trebuie să le iertați celor care v-au greșit, pentru ca în acest fel rugăciunile să vă fie ascultate și să aveți parte de iertarea lui Dumnezeu.

3. Binecuvântările de care este urmat plânsul menționat de Domnul Isus

Pentru cei ce plâng (își recunosc starea de păcat, regretă păcatele săvârșite și se pocăiesc) Domnul Isus a promis mângâierea. Aceasta poate fi generată de siguranța iertării (Isaia 40:1-5; 1 Ioan 1:9), de restabilirea părtășiei cu Dumnezeu (Isaia 61:1-3; Ioan 16:21-22; 2 Corinteni 1:7) și de nădejdea fericirii veșnice (Apocalipsa 21:4).

Aplicații practice: căutați o persoană care a fost exclusă, sau despre care știți că a săvârșit un păcat și dați-i un telefon sau faceți-i o vizită. Rugați-vă pentru acea persoană ca să-și poată mărturisi păcatul. Dacă s-a rugat pentru iertare asigurați-o de faptul că Dumnezeu îi primește pe cei ce se întorc la El, ajutând-o în acest fel să găsească mângâire și încurajare.

Întrebări pentru discuții:

1. Ce cauze îi fac pe oameni să plângă?
2. La ce fel de plâns a făcut referire Domnul Isus în Predica de pe Munte ?
3. De ce este deosebit acest fel de pâns față de plânsul cu care suntem obișnuiți?
4. Care sunt caracteristicile rugăciunii recomandate de Domnul Isus ?
5. Ce lucruri trebuie să însoțească rugăciunea care primește răspuns?
6. Ce binecuvântare este promisă celor ce plâng?
7. Ce reprezintă mângâierea promisă de Domnul Isus celor ce plâng?

Pastor Dan Boingeanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.