26 Ianuarie – Misiunea în puterea Duhului Sfânt

0
73

Text: Matei 28: 18-20; Ioan 20:21-22
Verset de aur: Matei 28:18b -19 “Toată puterea Mi-a fost dată în cer și pe pământ. Duceți-vă și faceți ucenici din toate neamurile, botezându-i în Numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh.”
Ideea centrală: Marea Trimitere este realizată sub autoritatea Duhului Sfânt

Explicații contextuale și exegetice:

Autoritatea noastră vine de la Duhul Sfânt și nu din abilitățile și experiența noastră în slujirea misionară (Matei 28:18).
Suntem trimiși în misiune cu prezența și puterea Duhului Sfânt. “Cum Tatăl M-a trimis pe Mine, așa vă trimit și eu pe voi.” Mai apoi, Domnul Isus a suflat Duh Sfânt peste ucenici. Aceasta demonstrează importanța prezenței Duhului în viața celor care sunt trimiși de Dumnezeu în lume pentru a spune adevărul (Ioan 20:21-22).
Puterea Duhului Sfânt peste întreg pământul este exprimată de Domnul Isus cu scopul de a ne încuraja în lucrare. Noi prezentăm adevărul mântuitor, având autoritatea prezenței Duhului Sfânt. Nu suntem lăsați singuri și în puterea noastră, ci El este întotdeauna cu noi (Matei 28:18-20).
Prezența Duhului Sfânt în lucrarea de slujire misionară oferă îndrazneala necesară unei mărturisiri de impact (Fapte 4:29).

Aplicații / considerente misiologice:

Nu noi suntem cei care folosim Duhul Sfânt pentru lucrarea noastra, ci El ne folosește pe noi pentru misiunea Lui. Dacă avem smerenie, sfințenie și unitate, Duhul Sfânt are cadrul potrivit să ne folosească în lucrarea Lui. De aceea, dorim să nu întristăm pe Duhul Sfânt, ci să rămânem sub autoritarea Lui (Efes 4:30)
Expresia “duceți-vă” din Matei 28:19, în original este “în timp ce mergeți.” Astfel că, accentul cade pe facerea de ucenici și învățarea acestora. Fiecare avem astfel, responsabilitatea de a face ucenici și mai apoi să-i învățăm să păzească tot ce a poruncit El, inclusiv să facă și ei ucenici la rândul lor. Deci, este nevoie să punem în practică ce am învățat, fără să așteptăm până la terminarea unui seminar teologic sau a altei școli.
Duhul Sfânt ne poate folosi pe fiecare dintre noi la stadiul la care ne-a adus până în acest moment. Ce am învățat putem deja să oferim și altora pentru că El este cu noi. Lucrarea o facem în puterea Duhului Sfânt și sub călăuzirea Lui.

Întrebări pentru discuții:

Cat de mult spunem altora din ceea ce deja știm din Cuvântul lui Dumnezeu?
Daca Duhul Sfânt este cu noi, ce ne împiedică să fim mai activi în mărturisirea noastră zilnică?
Este cumva nevoie să ne reanalizăm relația cu Dumnezeu pentru a beneficia de puterea și prezența Duhului Sfânt în noi?
Ce am putea face în mod practic pentru lucrarea de misiune în următoarea săptămână?

Alexandru Vlasin, misiunebaptista@gmail.com
Membru al echipei de redactare a Calendarului de Studiu 2014

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.