25 septembrie ““ Autoritatea Împăratului asupra ucenicilor

0
144

Matei 10:1-15 (Matei 10:28)

Scopul lecției: Să cunoaștem modul în care Și-a exercitat Domnul Isus autoritatea asupra ucenicilor, învățăturile practice care rezultă din acest fapt și să descoperim căile prin care putem fi investiți cu aceeași autoritate.

Conținutul lecției: Autoritatea Domnului Isus asupra ucenicilor este evidențiată de învățăturile pe care le-a dat Domnul Isus ucenicilor Săi înainte de prima lor misiune, de evenimentele care au avut loc în timpul misiunii și de constatările făcute de Domnul Isusla sfârșitul acestei misiuni. Studiind pasajele Scripturii care descriu prima misiune împlinită de ucenicii Domnului Isus, descoperim că:

1. Autoritatea Împăratului este exprimată de chemarea adresată ucenicilor

Chemarea la apostolie adresată de Domnul Isus celor doisprezece a fost precedată de o chemare la ucenicie. Aeastă chemare la ucenicie a fost o experiență personală trăită de fiecare ucenic în mod particular (Matei 8:18-22, 9:9; Ioan 1:35-51) și a însemnat intrarea în școala Domnului Isus (angajamentul de a-L urma pe Domnul Isus), având drept scop pregătirea lor pentru a deveni pescari de oameni (Marcu 1:16-20). Chemarea la apostolie a fost însă o experiență comună trăită de cei doisperece ucenici în același timp și a însemnat chemarea lor pentru slujire (a împlini slujba de pescari de oameni). Această chemare la apostolie a celor doisprezece ucenici exprimă autoritatea Domnului Isus prin faptul că El a decis numele celor doisprezece apostoli în mod voluntar (Marcu 3:13), că prin chemarea celor doisprezece Domnul Isus a dovedit că are putere să continue lucrarea începută (Marcu 3:14) și că împlinește întocmai planul lui Dumnezeu (Ioan 17:1-8).

Trimiterea în slujire a celor doisprezece apostoli arată că înainte de a fi implicat în slujire fiecare ucenic trebuie să petreacă un timp de părtășie personală cu Domnul Isus, vreme în care să-și dezvolte abilitățile intelectuale și să crească în statura spirituală, precum și un timp de practică, o probă de slujire, vreme în care să-și dezvolte abilitățile practice și strategia de slujire (Matei 5:1-2; Marcu 3:14).

Aplicație practică: arătați de ce numărul celor ce merg în Numele Domnului Isus în slujire în zilele noastre este din ce în ce mai mic și identificați pașii ce ar trebui făcuți pentru ca numărul acestora să crească.

2. Autoritatea Împăratului este dovedită de împuternicirea dată ucenicilor

Înainte de a-i trimite în slujire, Domnul Isus i-a înzestrat pe ucenicii Săi cu autoritate și abilități prin care să-și poată împlini misiunea încredințată. Această înzestrare a însemnat un transfer de autoritate prin care ucenicii au fost împuterniciți să scoată demoni și să-i vindece pe cei bolnavi (Matei 10:1). Urmărind felul în care au fost echipați ucenicii pentru slujire descoperim că puterea de a scoate demoni și de a vindeca pe cei bolnavi a fost dovedită de Domnul Isus (Matei 8:1-17; 8:28-32). Împlinind această slujire, ucenicii dovedeau că au fost trimiși de Domnul și slujeau în Numele Domnului (Luca 10:16-17), că puterea cu care au fost înzestrați venea de la Domnul (Matei 10:1; Luca 10:19), iar această putere le-a fost dată pentru slujire și pentru a se împotrivi diavolului (Matei 10:1; Luca 10:17-18).

 Aplicație practică: arătați de ce tot mai mulți slujitori din zilele noastre sunt lipsiți de putere și ce ar trebui aceștia să facă pentru a o redobândi

3. Autoritatea Împăratului este confirmată de misiunea încredințată ucenicilor

Prin misiunea încredințată ucenicilordescoperim autoritatea Domnului Isus datorită faptului că El a fixat cadrul slujirii (au fost trimiși la oile pierdute ale lui Israel ““ Matei 10:5-6), prin mesajul pe care urmau să-l propovăduiască (Împărăția cerurilor este aproape ““Matei 10:7; Matei 3:3;4:17), prin lucrările pe care trebuiau să le împlinească (să-i vindece pe cei bolnavi, să-i învieze pe cei morți, să-i curețe pe cei leproși, și să-i elibereze pe cei stăpâniți de demoni-Matei 10:7) și prin strategia pe care trebuiau să o aplice (să meargă doi câte doi – Luca 10:1, să nu se împovăreze cu lucrurile materiale ““ Matei 10:9-10, să intre în fiecare cetate a Iudeilor ““Matei 10:11, să aleagă oameni de încredere ““ Matei 10:11, să rămână în același loc până vor pleca ““ Matei 10:11, să fie politicoși ““ Matei 10:12, să proclame pacea ““ Matei 10:13, iar atunci când ușa pentru Evanghelie era închisă într-o cetatesă-și continue slujirea, mergând în altă cetate ““ Matei 10:13-14).

4. Autoritatea Împăratului este garantată de asigurarea făcută ucenicilor

Domnul Isus i-a asigurat pe cei pe care i-a trimis că vor primi ajutorul la vremea potrivită(Matei 10:19-20), că nu trebuie să se teamă de cei ce încearcă să le facă vreun rău (Matei 10:26-28), că va purta de grijă de nevoile lor personale (Matei 10:9-10; 30-31) și că cei ce li se împotrivesc vor fi judecați (Matei 10:15; 11:22-24). Domnul Isus a poruncit ucenicilor să nu ia cu ei aur, argint, aramă, traistă pentru drum, haine și încălțăminte de schimb și nici toiag, pentru ca să-i scape de povara lucrurilor materiale, să-i învețe să trăiască prin credință, să-i ajute să aibă ca prioritate misiunea, să-i implice și pe alții în împlinirea slujirilor ce le-au fost încredințate, să-i ajute să predice și despre dărnicie și să fie un exemplu pentru misionarii de astăzi.

Aplicație practică: Arătați responsabilitățile ce trebuie asumate de biserică atunci când trimite misionari, astfel încât cei trimiși să-și poată împlini misiunea asemenea apostolilor.

Întrebări pentru discuții:

1. În ce fel este evidențiată autoritatea Domnului Isus de actul chemării la apostolie ?
2. Ce lucruri au precedat trimiterea în slujire a celor doisprezece ucenici ?
3. În ce fel dovedesc împuternicirile date ucenicilor autoritatea Domnului Isus ?
4. Cum este confirmată autoritatea Domnului Isus de slujirile pe care urmau să le împlinească cei trimiși în misiune ?
5. Ce strategie trebuiau să aplice ucenicii trimiși în misiune ?
6. Ce garanții a dat Domnul Isus celor pe care i-a trimis în misiune ?
7. De ce a cerut Domnul Isus ucenicilor să nu poarte cu ei în misiune valori materiale ?

Pastor Dan Boingeanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.