22 Mai ““ Întruparea Împăratului

0
216


Matei 2:1-23 (Isaia 9:6)

Scopul lecției: Să descoperim dovezile ce confirmă că întruparea Domnului Isus a fost un fapt real, cadrul în care El S-a născut, reacțiile generate de întruparea Sa și pericolele la care a fost expus chiar din momentul nașterii Sale.

Contextul lecției: După ce a prezentat aborele genealogic al Domnului Isus și a arătat modul în care fost pregătit Iosif pentru a înțelege planul lui Dumnezeu și pentru a-L accepta pe Domnul Isus ca primul născut din familia sa, evanghelistul Matei și-a continuat relatările cuprinse în evanghelia care îi poartă numele, descriind o parte dintre evenimentele petrecute în timpul nașterii și a copilăriei Domnului Isus. Dacă ceilați evangheliști au prezentat nașterea Domnului Isus din perspectiva experiențelor trăite de familia sfântă (Luca), sau din perspectiva lui Dumnezeu (Ioan), evanghelistul Matei a prezentat evenimentele petrecute la întruparea Domnului Isus din perspectivă profetică, subliniind reacția pe care au avut-o evreiiși Neamurile față de întruparea Împăratului promis de Dumnezeu.

Cu toate că aceste relatări sunt succinte, ele cuprind informații care n-au fost prezentate de niciunul dintre ceilalți evangheliști, precum: vizita magilor, reacția lui Irod, a preoților, cărturarilor și a locuitorilor Ierusalimului, steaua care i-a călăuzit pe magi, moartea pruncilor din Betleem și plecarea și reîntoarcerea din Egipt (Matei 2:1-23).

Conținutul lecției: Urmărind evenimentele prezentate de evanghelistul Matei, evenimente care au avut loc în timpul nașterii și aâ copilăriei Împăratului promis de Dumnezeu, descoperim:

1.  Dovada întrupării Împăratului

Urmărindsă dovedească celor din neamul său că Isus, fiul lui Iosif, este Mesia, Împăratul lui Israel, evanghelistul Matei a folosit multe dovezi ce arată că întruparea Domnului Isus a fost un fapt real. Deși a fost anticipată prin revelație profetică (Geneza 3:15; Isaia 7:14 etc.) și anunțată de crainici credibili (Matei 1:18-25), întruparea Domnului Isus este și autentificată prin dovezi de necontestat. Astfel, întruparea Domnului Isus este încadrată în timp (“în zilele împăratului Irod” ““ Matei 2:1), în spațiu (“în Betleemul din Iudeea” ““ Matei 2:1) și confirmată de martori. Pe lângă familia sfântă, păstorii din Betleem, oștirea cerească, Simeon și Ana, prezentați ca martori ai întrupării de către evanghelistul Luca (Luca 2:1-38), evanghelistul Matei adaugă mărturia magilor și reacția lui Irod, a preoților, cărturarilor și a locuitorilor Ierusalimului (Matei 2:1-23).

Magii au fost martori imparțiali (fiindcă erau dintre Neamuri ““ Matei 2:1; 1 Împărați 4:30) și credibili (fiindcă au fost un grup – magii sunt menționați la plural, Matei 2:1,7,9-12, au primit o revelație – au văzut steaua în Răsărit ““ Matei 2:2, au cercetat cu mare grijă ““ au

 întrebat pe Irod și au ascultat răspunsul preoților și al cărturarilor ““ Matei 2:2-8, au urmărit o călăuză demnă de încredere ““ steaua care i-a condus spre locul unde era Pruncul ““ Matei 2:9, L-au întâlnit pe Domnul Isus în mod personal ““ L-au văzut pe El, pe mama Lui și s-au închinat și I-au adus daruri ““ Matei 2:11, iar după această întâlnire viața lor s-a schimbat radical ““ au fost înștiințați de Dumnezeu și s-au întors în țara lor pe un alt drum ““ Matei 2:12 . 

2. Cadrul în care S-a întrupat Împăratul

 Înțelegem cadrul în care S-a întrupat Domnul Isus urmărind contrastul dintre așteptările magilor și realitatea pe care aceștia au constatat-o la întâlnirea cu Regele pe care Îl căutau.  În urma experiențelor pe care le-au trăit, ei au constatat că Regele pe care Îl căutau nu s-a născut la Ierusalim, ci la Betleem (Matei 2:1-8), nu s-a născut în casa împăratului, ci într-un staul (L-au găsit pe Domnul într-o casă obișnuită ““ Matei 2:11), nu S-a născut în strălucire și glorie, ci în umilință și simplitate (Matei 2:11; Luca 2:7, 12, 20). 

 3.  Reacțiile generate de întruparea Împăratului

Prin descrierea evenimentelor care au avut loc la nașterea Domnului Isus, evanghelistul Matei a prezentat și un contrast între reacțiile celor ce au fost martori ai întrupării. Astfel, pe de o parte el a subliniat o atitudine de tulburare, îngrijorare, împotrivire și respingere trăită de cei necredincioși și o atitudine de căutare, bucurie, închinare și ascultare trăită de cei ce au crezut și au avut harul să-L întâlnească pe Domnul (Matei 2:1-18).

 4.  Pericolele la care a fost expus Împăratul

 Pericolele la care a fost expus Domnul Isus chiar din momentul întrupării au fost: conspirația lui Irod (Matei 2:7), răzbunarea lui Irod (Matei 2:16-18) și insecuritatea generată de domnia lui Arhelau (Matei 2:22). Aceste pericole au fost îndepărtate prin puterea lui Dumnezeu care i-a înștiințat pe magi (Matei 2:12), L-a ocrotit pe Domnul Isus, îndrumând familia sfântă spre Egipt (Matei 2:13-15) și a pregătit un loc sigur pentru copilăria Domnului Isus în Nazaret (Matei 2:22-23).

Întrebări pentru discuții:

  1. Ce evenimente menționate de evanghelistul Matei cu privire la întruparea Domnului Isus îl fac să fie deosebit de ceilați evangheliști ?
  2. Ce dovezi confirmă că întruparea Domnului Isus a fost un fapt real ?
  3. Ce lucruri arată că mărturia magilor este o mărturie credibilă ?
  4. De ce nu L-au găsit magii pe noul Împărat la Ierusalim ?
  5. Ce reacții au avut oamenii vremii față de întruparea Domnului Isus ?
  6. Care dintre aceste reacții sunt mai frecvente astăzi ?
  7. Cu ce pericole s-a confruntat Domnul Isus imediat după întrupare ?

 Pastor Dan Boingeanu

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.