21 August ““ Autoritatea Împăratului asupra naturii

0
131

Matei 8:18-27 (Matei 8:26)

Scopul lecției: Să cunoaștem cadrul în care și-a dovedit Domnul Isus autoritatea asupra naturii, modul în care a confirmat această autoritate și ce reacție au avut ucenicii după potolirea furtunii.

Conținutul lecției: După ce a dovedit că are autoritate asupra bolilor, vindecând orice fel de boală și de afecțiune fizică a celor pe care i-a întâlnit în Capernaum, în timpul călătoriei spre celălalt țărm al Mării Galileei, Domnul Isus a poruncit cu autoritate vântului și mării deslănțuite. Studiind acestă minune prin care Domnul Isus (Împăratul) a dovedit că are autoritate și asupra naturii, descoperim:

1. Cadrul în care Domnul Isus și-a dovedit autoritatea asupra naturii

Minunile înfăptuite în Capernaum (Matei 8:5-17) au atras o mare mulțime de oameni, care s-au adunat în jurul Domnului Isus (Matei 8:18). În acea vreme, oamenii veneau laDomnul Isus din curiozitate (ca să vadă minunile ““ Ioan 6:1-2), sau din interes (ca să beneficieze de slujirea Domnului Isus ““ Matei 8:16-17; Ioan 6:26). Cu toate că a fost înconjurat de o așa mulțime de oameni care aveau multe nevoi ce așteptau să fie împlinite, Domnul Isus a ales să părăsească Capernaumul și să treacă de cealaltă parte a Mării Galileei (Matei 8:18). Această decizie ne arată că Domnul Isus nu s-a lăsat prins de nevoile urgente, ci a acționat după un plan, iar minunile pe care le-a înfăptuit nu au fost un scop, ci un mijloc prin care El Și-a descoperit autoritatea și a creat ocazii pentru vestirea, exemplificarea și împlinirea Evangheliei (Ioan 4:34; Matei 17:17).

Înainte de a se urca în corabie și de a traversa Marea Galileei, Domnului Isus a răspuns oferteifăcute de către un cărturar și solicitării adresate de către unul dintre ucenici (Matei 8:19-21). Aceste răspunsuri evidențiază modul în care trebuie să-L urmăm pe Domnul. Astfel, cărturarul, deși și-a exprimat dorința de a-L urma pe Domnul, era complet nepregătit pentru a împlini această dorință, deoarece : era necredincios (a văzut în Domnul Isus numai un învățător ““ Matei 8:19/b), era egocentric (a dorit să-L urmeze pe Domnul contând doar pe abilitățile personale și nu I-a cerut Domnului Isus ajutorul ““ Matei 8:18/c) și era nesincer (inima lui era dedicată altor scopuri ““ în inima lui, Fiul Omului n-avea unde să-și odihnească capul ““ Matei 8:20).

Prin răspunsul pe care Domnul Isus l-a dat solicitării adresate de către unul dintre ucenici, descoperim că: a-L urma pe Domnul Isus nu suportă amânare, este o prioritate a vieții și solicită un preț ““ Matei 8:21-22; Luca 9:23-24; 14:26-27; Matei 10:37-39).

Aplicație practică: arătați ce lucruri îi împiedică pe oamenii din zilele noastre să-L urmeze pe Domnul Isus

2. Modul în care Domnul Isus și-a dovedit autoritatea asupra naturii

Domnul Isus Și-a dovedit autoritatea supra naturii prin faptul că atunci când a poruncit vântului și mării dezlănțuite de furtună, vântul s-a oprit, marea s-a domolit și s-a făcut o liniște mare (Matei 8:26). Furtuna care s-a dezlănțuit în timpul călătoriei spre celălalt țărm al Mării Galileei ne arată că: pot să apară furtuni și atunci când călătorești împreună cu Domnul Isus, acestea pot veni deodată (pe neașteptate), sunt foarte mari și pot genera un adevărat pericol (Matei 8:24-26/a).

Faptul că Domnul Isus dormea în mijlocul furtunii nu exprimă o stare de nepăsare (Iona 1:4-6; Marcu 4:38), ci arată o atitudine corectă față de încercările vieții, evidențiind testul la care au fost supuși ucenicii (Matei 8:24/b-26; Marcu 4:37-38; Luca 8:22). Această furtună, pe lângă faptul că descoperă autoritatea și caracterul Domnului Isus, pune în lumină și trăsăturile ucenicilor adevărați, care : Îl urmează pe Domnul Isus oriunde mergeEl (Matei 8:23), merg după Domnul Isus indiferent de circumstanțele vieții (Matei 8:14-15;23/b-24; Luca9:23-24, 14:33) și apelează la ajutorul Domnului Isus în mijlocul necazurilor (Matei 8:25), fiind gata să învețe din eșecuri și din experiențele prin care au trecut (Matei 8:26-27).
Urmărind modul în care a reacționat Domnului Isus atunci când a fost trezit de ucenici,  descoperim că El nu s-a supărat fiindcă a fost deranjat (a fost trezit din somn), ci a fost mâhnit de faptul că ucenicii s-au înfricoșat și n-au dovedit credință (Matei8:26). De aceea i-a corectat mustrându-i cu dragoste, dar a certat ca pe duhurile necurate și a poruncit cu autoritate vîntuluiși mării (Matei 17:18; 8:26/b).

Aplicație practică: arătați ce fel de furtuni pot afecta călătoria împreună cu Domnul Isus în zilele noastre și subliniați ce reacții negative sunt întâlnite în fața acestor situații.

3. Scopul urmărit de Domnul Isus prin exprimarea autorității asupra naturii

Prin minunea potolirii furtunii, Domnul Isus Și-a descoperit identitatea, confirmând că El este Mesia, Și-a dovedit puterea și i-a ajutat pe ucenici să trecă de la necredință și întrebări la credință și siguranță (Matei 8:27; Ioan 10:37-38, 14:10-11).

Întrebări pentru discuții :

1. De ce s-au adunat oamenii din Capernaum în jurul Domnului Isus ?
2. De ce n-a acceptat Domnul Isus oferta cărturarului ?
3. Ce adevăruri despre modul cum trebuie să-L urmăm pe Domnul ne sunt descoperite
prin răspunsul pe care l-a dat Domnul Isus solicitării unuia dintre ucenici ?
4. Ce mărturii arată că furtuna dezlănțuită pe Marea Galileei a fost primejdioasă ?
5. Cum și-a dovedit Domnul Isus autoritatea asupra naturii ?
6. Ce adevăruri privitoare la caracterul urmașilor lui Hristos ne sunt descoperite prin reacția ucenicilor din timpul furtunii ?
7. Ce scop a urmărit Domnul Isus prin potolirea furtunii ?

Pastor Dan Boingeanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.