2 Martie – Împotrivirea față de adevăr

1
132

Fapte 13:1-12;16:16-18 (Fapte 7:51-52)

Scopul lecției: Să descoperim căile prin care diavolul se împotrivește Adevărului și cum putem birui aceste provocări, pentru ca, prin slujirea noastră, Evanghelia să fie acceptată de toți cei ce o vor auzi.

Contextul lecției:

Diavolul care a provocat răzvrătirea din cer, căderea omului din Eden, care l-a acuzat pe Iov și a generat pervertirea din vremea lui Noe, și-a continuat lupta spirituală punând o minciună în gura proorocilor falși, a încercat să-L învingă prin ispitire chiar pe Domnul Isus și a atras ființa umană în cea mai adâncă decădere moral-spirituală.

După ce în lecțiile biblice precedente am studiat aceste conflicte spirituale majore și modul prin care cei ce au trecut prin aceste provocări au câștigat biruința spirituală, în lecția biblică de astazi vom sublinia o nouă formă a luptei spirituale, exprimată prin “împotrivirea față de adevăr”.

În această vreme de libertate ne-am obișnuit să avem partide de opoziție. În slujirea din mijlocul acestei lumi, cei credincioși întâlnesc însă o opoziție mult mai înverșunată decât cea politică. Ori de câte ori cineva încearcă să vestească Evanghelia sau să facă ceva pentru Împărăția lui Dumnezeu, acea persoană întâlnește o opoziție creată și susținută de puterea întunericului.

Această experiență a fost trăită chiar la începutul primei călătorii misionare de echipa de misionari trimisă de Biserica din Antiohia (Fapt.13:1-12) și a fost repetată și în misiunea din Macedonia, atunci când Pavel și Sila au predicat Cuvântul lui Dumnezeu în Filipi (Fapte.16:16-18). Știind că adevărul stârnește împotrivire (Fapte.7:51-52), putem spune că puterea întunericului încearcă să zădărnicească planul lui Dumnezeu.

În ciuda acestei opoziții, Adevărul a triumfat în vremea primilor creștini și va triumfa și astăzi, pentru că Adevărul nu poate fi învins deoarece este însuși Isus Hristos (Ioan 14:6;17:17).

Conținutul lecției:

Deși împotrivirea față de adevăr se manifestă în forme diferite, studiind pasajele biblice în care este menționată, vom reuși să înțelegem acest mod de luptă al puterii întunericului și căile prin care vom câștiga biruința doar atunci când vom gasi răspuns la întrebările:


1.
Cine se confruntă cu împotrivirea?

Cu câțiva ani de zile în urmă am citit o carte care avea titlul “Călătorie contra curentului”. În această carte autorul povestește experiențele trăite de o evreică tânără care, după ce L-a întâlnit pe Hristos, a hotărît să trăiscă altfel față de lumea din jurul ei.

Dacă până la a-L primi pe Hristos ea a fost ușor acceptată în cercul de prieteni, fiind adesea chiar în centrul atenției, după ce a luat acestă decizie, a fost respinsă, considerată nebună și nedemnă de societatea în care trăise. Pentru că toți cei ce se întorc la Dumnezeu au parte de același tratament din partea lumii, putem spune că experimentează această împotrivire “cei ce primesc «Adevărul»!” (Fapte.8:1-2;28:22).

O împotrivire mult mai mare o trăiesc însă “cei ce proclamă «Adevărul»”. Când echipele de misionari au început să predice Cuvântul lui Dumnezeu în Cipru și în Filipi, primele atitudini cu care aceștia s-au întâlnit au fost o reacție de împotrivire. Această reacție a fost cauzată nu numai de împietrirea inimii oamenilor care nu voiau să primească Cuvântul lui Dumnezeu, ci și de o acțiune suținută de diavol
(Fapte.13:4-8;16:16-18).

Diavolul obstrucționează însă nu numai pe cei ce primesc sau proclamă Adevărul, ci și pe “cei ce se interesează de «Adevăr»”. Prin acțiunile lui, Elima a încercat să-l împiedice pe guvernatorul Sergius Paulus să asculte și să primescă Cuvântul lui Dumnezeu, (Fapte.13:6-8) iar roaba ce era stăpânită de un duh de ghicire, atunci când Pavel și Sila predicau Cuvântul lui Dumnezeu în Filipi, a încercat să atragă atenția celor ce-i ascultau de la mesajul Cuvântului, spre mărturia pe care ea o făcea despre misionari (Fapte16:17-18).

2. Care sunt formele de împotrivire ?

Pentru a zădărnici Adevărul, diavolul folosește metode subtile. În insula Creta, el a folosit un om ce avea o identitate ciudată. Numele celui ce se împotrivea era Bar-Isus, (Fapte.13:6) care însemnă “Fiul lui Isus”, sau “fiul lui Ioșua”, un “fiu al salvării”. Când Pavel îi descoperă însă adevărata identitate, îl numește “fiul dracului” (Fapte.13:10). Acest fapt ne arată că în viața lui Elima era o mare diferență între etichetă și conținut. În loc să se asemene cu Acela al cărui nume îl poartă, prin caracterul său și prin acțiunile pe care le înfăptuia, Bar-Isus se identifica mai mult cu diavolul, fiind plin de viclenie, răutate și dorință de distrugere(Fapte.13:10)

Deși era Iudeu de origine, Elima era un prooroc mincinos, un vrăjitor care, potrivit Legii lui Dumnezeu, ar fi trebuit să fie omorât cu pietre (Ex.22:18;Lev.20:27). Acțiunile lui de împotrivire păreau să aibă reușită, pentru că Elima avea mare credit înaintea lui Sergius Paulus, fiind parte a suitei care îl însoțea pe dregător și, posibil unul dintre consilierii acestuia (Fapte.13:6-7). Acest mod de împotrivire ne arată că, pentru a-i duce pe oameni în rătăcire, diavolul, deși țintește zădărnicirea Adevărului, folosește căi subtile și se prezintă sub o identitate falsă, pentru ca aceia care îl ascultă să nu-și dea seama de cursa în care au fost prinși, sau pentru a evita să-i fie descoperite planurile.

Acest fapt este întâlnit și în Filipi, atunci când o roabă stăpânită de un duh de ghicire s-a alăturat echipei misionare, pe care a însoțit-o vreme de câteva zile (Fapte.16:16-18). Deși în predica acesteia nu este nimic de condamnat în ceea ce privește conținutul mesajului (Fapte.16:17), apostolul Pavel, în loc să fie bucuros că mai are un colaborator, a luat atitudine față de această roabă și a eliberat-o de duhul care o stăpânea, deoarece a văzut o mare problemă în viața ei. În acest caz, pentru a se împotrivi Adevărului, diavolul a folosit cuvinte măgulitoare și o mărturie stricată. Adevărul nu are însă nevoie de proptele care să îl susțină, iar apostolul Pavel a oprit slujirea acelei pretinse misionare, deoarece știa că lucrarea zidită pe o temelie falsă este sortită eșecului (I Cor.3:10-13;Mat.7:15-29).

3. Cum putem birui împotrivirile ?

Cu toate că diavolul a folosit metode subtile pentru a se împotrivi Adevărului, în cazul echipei misionare trimise de Biserica din Antiohia n-a avut parte de reușită. Prin slujirea lui Pavel, Barnaba și Sila, Adevărul a triumfat, fiind acceptat de multe inimi (Fapte 13:12;16:34). Echipa misionară a biruit împotrivirile generate de diavol, pentru că și-a împlinit misiunea în acord cu voia lui Dumnezeu și încredințarea bisericii (Fapte.13:1-3;16:6-10;2Cor.10:4-5), a slujit în puterea Duhului Sfânt și a Numelui Domnului Isus (Fapte.13:9;16:18) și a arătat o atitudine categorică față de împotrivitori (Fapte.13:9-11;16:18).

Cei ce se împotrivesc Adevărului se află sub judecata și pedeapsa lui Dumnezeu, iar soarta lor va fi asemenea celui ce este cel mai mare adversar (Rom.2:5-9;2 Tim.3:8-9;Rom.16:20). Deși în Cipru Evanghelia a fost acceptată chiar de guvernatorul insulei, echipa de misiune a suferit însă și o pierdere. Speriat probabil de provocările slujirii, Ioan Marcu a abandonat misiunea și a plecat la Ierusalim (Fapte.13:13). Acest abandon a fost însă doar pentru o vreme, deoarece în viața celor chemați de Dumnezeu flacăra misiunii este reaprinsă (Fapte.15:36-39).

Întrebări pentru discuții:

  1. Cum putem arăta că împotrivirea față de adevăr este o reacție a diavolului ?
  2. Care sunt formele de împotrivire întâlnite de echipele de misiune trimise de Biserica din Antiohia ?
  3. De ce formele de împotrivire erau deosebit de puternice ?
  4. Care dintre aceste forme de împotrivire sunt mai frecvente astăzi?
  5. Dacă diavolul a folosit metode subtile de împotrivire, acesta este singurul lui mod de împotrivire?
  6. Care a fost secretul biruinței echipei de misiune în fața împotrivirilor diavolului?
  7. Care a fost cauza eșecului lui Ioan Marcu în fața acelorași provocări ?

Pastor Dan Boingeanu

1 COMENTARIU

  1. 1;Oricine nu accepta pe ISUS in inima lui,si duc o viata plina de minciuna ,ca cei lumesti.2;neacceptand adevarul pe ISUS ca mantuitorul lor.3Ascultau mai mult de diavol si de ghicitori.4.aceleasi ,nu s-a schimbat nimic ,satana are inca aceeasi putere si ISUS e in continuare respins,chiar de cei din tara LUI.5 Nu, diavolul are multe moduri de impotrivire,el are mijloacele lui viclene de impotrivire si are mereu scuze, care nu au nici o justificare.6 Adevarul, spus prin Duhul Sfant, acela biruie,7 Slujirea are la baza ei provocarea de catre adversari si neputinta de a face fata provocari, il face sa abandoneze un timp aceasta slujire ,pentru a primi o putere mult mai mare ,o reumplere cu Duhul Sfant pentru a continua lucrarea,caci planul lui Dumnezeu nu poate fi oprit de diavol,dar e nevoie de o noua umplere cu Duhul Sfant,precum a facut cu PROFETUL ILIE.Dumnezeu lucreaza azi, ca si ieri, si tot asa si maine .Cine-i din Dumnezeu cunoaste planul Lui ,si asculta de el,chiar daca uni il cred las,in fata provocarilor, Dumnezeu isi apara slujitori,si cand sunt slab ,atunci sunt tare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.