10 Februarie ““ Proorocia falsa

4
142

Proorocia falsă
I Împărați 22:1-28 (Deuteronom 18:20)

Scopul lecției: Să descoperim modul prin care diavolul promovează minciuna folosind profeții falși și cum putem dobândi un bun discernământ spiritual, pentru a alege adevărul.

Contextul lecției: Pe vremea lui Ahab, poporul Israel a ajuns în cea mai decăzută stare de imoralitate și idolatrie. Soția sa, Izabela, de origine sidoniană, a promovat închinarea către Baal, susținând 450 de prooroci care practicau închinarea către Baal si Astarteea. (I Împ.16-33). Această rătăcire spirituală a fost confruntată de Dumnezeu prin slujirea lui Ilie, care, coborând foc din cer peste jerfa de pe Carmel, a arătat întregului Israel că Domnul este adevăratul Dumnezeu.(I Împ.17:16-40)

Ne-am aștepta ca, după acestă biruință spirituală în care toți cei 450 de prooroci ai lui Baal au fost omorâți, în Israel să înceapă o mare trezire spirituală. De la împarat și până la ultimul om din împărăție, toți să-și mărturisească păcatele și să se întoarcă la Dumnezeu cu pocăință. Deși după acea minune a existat o recunoaștere publică a suveranității lui Dumnezeu (I Împ.18:39), inima poporului nu s-a schimbat, iar împărăteasa a anunțat o mare răzbunare (I Împ.19:2). După câteva biruințe câștigate împotriva lui Ben-Hadad, împăratul Siriei, și împăratul și-a continuat planurile lui egoiste ( I Împ-20:31-34 ; 21:1-4).

După ce Nabot a fost omorât pentru a-i fi luate proprietățile, proorocul Ilie s-a prezentat încă o dată înaintea lui Ahab și i-a anunțat pedeapsa (I Împ.21:17-24).

Auzind cât de grozavă este pedeapsa pentru păcatele săvârșite, Ahab și-a rupt hainele și a postit îmbrăcat cu un sac (I Împ.21:27). Pocăința lui nu a ținut însă prea mult. După trei ani de liniște, în timpul unei vizite pe care a făcut-o la Ierusalim, Ahab anunță o nouă campanie militară pentru cucerirea Ramotului din Galaad, cerându-i lui Iosafat, împăratul lui Iuda, să-i fie aliat (I Împ.22:1-4). Studiind pasajele Scripturii care prezintă această campanie militară, putem observa că în paralel cu pregătirea armatelor celor două împărății, Israel și Iuda, și războiul care a fost purtat împotriva Siriei pentru eliberarea Ramotului din Galaad, s-a desfășurat și o înverșunată bătălie spirituală.

Conținutul lecției:

După ce, la propunerea lui Ahab, Iosafat, împăratul lui Iuda, a dat un răspuns pripit (I Împ.22:4), acesta a dorit să afle și voia lui Dumnezeu (I Împ.22:5). Pentru a răspunde acestei solicitari, Ahab a adunat aproape 400 de prooroci care au vorbit la unison, spunând : “Suie-te și Domnul îl va da în mâinile împăratului!” ( I Împ.22:6). Fiind nemulțumit de răspuns, Iosafat a dorit să afle și mesajul unui prooroc al Domnului. În acele momente a fost prezentat profetul Mica, care s-a prezentat înaintea celor doi împărați pregătit să le spună tot ce avea să-i facă cunoscut Domnul ( I Împ.22:9-14).
În confruntarea dintre proorocii falși adunați de Ahab și profetul Mica, omul lui Dumnezeu, descoperim o nouă bătălie spirituală purtată între slujitorii puterii întunericului și slujitorul lui Dumnezeu. Între minciună și adevăr. Între ambiții personale și voia lui Dumnezeu. Urmărind acest eveniment, descoperim:
1. Caracteristicile proorocilor falși

Urmărind modul în care profeții falși s-au prezentat înaintea lui Ahab, mesajul pe care l-au transmis și motivația care i-a determinat la această mărturie, descoperim că: profeții falși sunt mulți (aproape 400, v. 6) și vorbesc fără să întrebe pe Domnul. Când Ahab și Iosafat le-au cerut un răspuns, cei 400 de prooroci n-au întrebat mai întâi pe Domnul, ci au dat un răspuns care să fie pe placul oamenilor (a celor ce îi susțineau) și nu după voia lui Dumnezeu ( v.6/b)
Proorocii mincinoși se iau unul după altul, promovând un spirit de turmă (v.10) și acționează cu îndrăzneală, promovând minciuna, deși cunosc adevărul (v.11 și 24). Cel mai grav este însă faptul că mesajul proorocilor mincinoși are ca sursă un duh de rătăcire (I Împ.22: 19-23) și nu se împlinește în timp ( v.25 , I Împ.22:34 38, Deut. 18:21-22).
2. Caracteristicile proorocilor adevărați

În contrast cu proorocii mincinoși, proorocii adevărați se prezintă sub o altă identitate. Aceștia sunt în minoritate. La fel ca în cazul lui Ilie, când proporția a fost de 1 la 450 ( I Împ. 18:22), când s-a prezentat în fața lui Ahab și Iosafat, Mica era unul singur împotriva a aproape 400 (I Împ.22:6-7). Pentru slujba ce o împlinesc și mesajul pe care îl transmit, proorocii adevărați sunt urâți, tratați cu dispreț și persecutați (v.8-10; si 24). Cu toate acestea, ei nu acceptă compromisul (v.13), vorbesc numai ceea ce le descoperă Dumnezeu (v14-23), iar cuvântul lor este “adevărul” care se împlinește întocmai (v.25-40, Deut.18:15-22).

3. Consecințele neascultării de adevăr

La propunerea lui Ahab, Iosafat a dat la început un răspuns pripit. După acest raspuns însă, el a căutat să cunoască voia lui Dumnezeu ( I Împ.22:4-5). După ce a cunoscut adevărul, n-a avut însă curajul de a spune “NU”. S-a lăsat influențat de prietenia pe care o avea cu Ahab și de propunerile celor mulți și s-a angajat în războiul împotriva Siriei, considerând că va câștiga biruința și va aduce eliberarea Ramotului din Galaad. Urmând însă minciuna nu se poate câștiga biruința. Iosafat a fost înfrânt, iar Ahab a fost omorât de o săgeată trasă la întâmplare ( I Împ.22: 29-40). Deși Ahab s-a deghizat, dorind să-și piardă identitatea, n-a putut ocoli pedeapsa lui Dumnezeu. Acest fapt ne arată că minciuna conduce la înfrângere și moarte ( Deut.18:15-22) și că numai cei care urmează adevărul au parte de biruință și de eliberare (Ioan 8:31-32).
Întrebări pentru discuție:

1. Cum putem defini proorocul și slujba pe care o împlinește el?
2. De ce credeți că diavolul încearcă să denatureze mesajul profeților?
3.Care sunt cele mai frecvente însușiri ale proorocilor falși pe care le întâlniți astăzi la cei ce pretind că vorbesc în numele Domnului ?
4. Care sunt cele mai mari ispite pentru cei ce vorbesc din partea lui Dumnezeu generației noastre ?
5. De ce oamenii sunt gata să primească mai degrabă minciuna decât adevărul ?
6. Care este proba supremă ce confirmă o proorocie ca fiind adevărată?
7. Cum am putea să facem adevărul mai accesibil celor din generația noastră, pentru ca voia lui Dumnezeu să fie cunoscută și acceptată de toți oamenii ?

4 COMENTARII

  1. o prima incercare de raspuns la prima intrebare: proorocul este un descoperitor de taine (Iosif), care face lumina in locuri intunecoase (Efeseni 3.9) sau unul care poate mai mult sa-ncurce (vorbirea in limbi fara talmaci – 1 corinteni 14)

  2. Intr-adevar proroci mincinosi sunt acum la tot pasul…si chiar si cei pe care ii stiam proroci adevarati din lipsa de credintza si indepartarea lor de Domnul au ajuns sa vorbeasca in numele satanei. Dar de fiecare data cand avem parte de o proroocie prin oricine ar fi ea, este bine sa punem cuvintele proroociei in comparatie cu Cuvantul Domnului(Biblia) ca stim bine ca satana nu doreste sa implinim ceea ce este scris in ea…deci sfatul meu este ca fiecare lucrare din partea Domnului sa o comparam cu Biblia, si sa stiti k Domnul niciodata nu o sa va spuna intr-o lucrare k dk doriti sa facetzi ceva pentru El o sa cadeti(cum am patzit eu)…nici acum nu stiu daca aceasta vedenie care mi-a fost adresata a fost adevarata sau nu…dar oricum am facut ce a trebuit sa fac si n-am cazut:D…Slava Domnului!Amin…Domnul sa va ajute la deosebirea Duhurilor…multa binecuvantare….fiti lumina si sarea lumii!

  3. Cand venim la pocainta e bine sa ne rugam sa ne dea DUMNEZEU putera de a deosebi binele de rau si adevarati crestini stiu sa deosebeasca DUHURILE pe cand ceilalti le critica, dar Biblia ne invata sa nu dispretuim prorociile dar sa deosebim Duhurile asa ca atunci cand gresim in vorbire caci nu cunoastem DUHURILE, sa il rugam pe DUMNEZEU sa ne corecteze si sa nu ne ia in seama daca am vorbit gresit, sa nu fim judecati de EL ca sa nu huliti DUH SFANT CARE NU SE IARTA, E greu de deosebit Duhurile doar cei duhovnicesti au acest DAR ,DUMNEZEU sa va pazeasca in tot timpul.aMIN

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.