13 Aprilie ““ Dumnezeu Tatăl ““ Suveranitate absolută

1
84

Deut. 4:32-40 (Is.44:6)

Scopul lecției: Să-L cunoaștem pe Dumnezeu și să înțelegem că Acela care ne este aliat în lupta spirituală are suveranitate absolută.

Conținutul lecției: Într-un război, deși este important să-ți cunoști dușmanul și strategiile pe care acesta le folosește, mult mai important este să cunoști cine îți sunt aliații. În lecțiile de până acum am studiat despre prezența răului în univers, evidențe ale puterii întunericului și exponenții răului cosmic, încercând să ne cunoaștem dușmanii. Începând însă cu această lecție vom studia despre “Exponenții Binelui Cosmic” căutând să ne cunoaștem aliații.

Dacă în multe biserici subiectul existenței lui Satan, al demonilor, al căpeteniilor puterii întunericului și al modului în care acționează aceștia a fost mai puțin discutat, îmi place să cred că lecțiile de până acum ne-au conștientizat de o realitate mult mai evidentă decât am crezut uneori. Studiind modul cum a apărut Lucifer și răul din univers și care au fost de-a lungul istoriei atacurile cruciale prin care puterea întunericului a încercat zădărnicirea planului lui Dumnezeu, n-am urmărit să speriem pe cineva, ci doar să arătăm că Sfânta Scriptură vorbește deschis despre toate aceste probleme, prezentîndu-ne chiar multe detalii despre cei ce ne sunt vrăjmași, pentru ca în acest fel să cunoaștem dimensiunile luptei spirituale în care suntem angajați.

Am fost însă foarte surprins să primesc unele comentarii prin care mi se sugera să nu mai discutăm astfel de subiecte în mod public si mai ales în biserică, pentru că noi nu propovăduim pe Satan ci pe Hristos! Si eu am crezut la fel până acum un an de zile când am întâlnit un copil al unei familii de credincioși stăpânit de un duh demonic. În acele momente mi-am zis că nouă ne este rușine să vorbim public despre Satan, dar lui nu-i este rușine să provoace atâta împotrivire, atâtea conflicte și chiar să-i stăpînească pe unii dintre cei din familiile noastre, care au acceptat de bunăvoie autoritatea lui. Pentru că doresc ca toți cei credincioși să rămână sub autoritatea lui Dumnezeu, prin stăpânirea puterii Duhului Sfânt, consider că este important să-L propovăduim pe Hristos, dar într-un context real, care include și prezența și lucrarea puterii întunericului. Pentru a împlini acest scop, încheierea fiecărei lecții a avut un caracter pozitiv care a ilustrat biruința câștigată de Dumnezeu, în fața fiecărui atac al puterii întunericului și modul în care și noi putem trăi aceiași binecuvântare.

Subiectele pe care le vom parcurge începând din această lecție, ne vor prezenta pe Cei ce ne sunt aliați în lupta spirituală. De fapt această luptă nici nu este războiul nostru, ci al lui Dumnezeu. Noi suntem chemați doar să alegem de partea cui luptăm. Cei ce au acceptat să lupte de partea Diavolului sunt deja învinși, pentru că cel care îi conduce a fost dezbrăcat de putere și autoritate (Col.2:15), pe când cei ce trec de partea lui Dumnezeu sunt mai mult decât biruitori, pentru că Dumnezeu este Biruitorul ( Rom 8.35-39).

Conținutul lecției: În cartea Deuteronom, Moise repetă legea pe care a primit-o din partea lui Dumnezeu pentru generația de evrei care s-a născut în pustie. Pe lângă cunoașterea Legii, Moise a dorit însă ca acei din Israel care au fost născuți în pustie să-L cunoască cu adevărat și pe Cel ce este Legiuitorul. Datorită acestui frapt, atunci când s-a adresat adunării, El le-a vorbit în repetate rânduri despre Dumnezeu. În pasajul lecției biblice de astăzi ce ne prezintă una dintre aceste ocazii, găsim unul dintre cele mai frumoase pasaje ale Scripturii care ni-L descoperă pe Dumnezeu Tatăl, în “Suveranitate absolută”.

 1. Suveranitatea lui Dumnezeu descoperită prin Creație

Pentru a-i ajuta pe cei din poporul Israel care s-au născut în pustie să cunoscă cine este Dumnezeu, Moise îi îndeamnă să ia în considerare actul creației (Deut.4:32), pentru că măreția și puterea lui Dumnezeu sunt evidențiate de lucrurile pe care El le-a făcut ( Ps:19:1-7; Rom.1:19-20).

 1. Suveranitatea lui Dumnezeu confirmată de experiențele personale

Pe lângă mărturia creației, Moise îi îndeamnă pe cei din Israel să-și aducă aminte de experiențele personale trăite atunci când ei înșiși au auzit glasul lui Dumnezeu

( Deut. 4:33 și 35). Poporul Israel a trăit această experiență la Muntele Sinai, când Slava lui Dumnezeu a cuprins tot muntele, iar focul sfânt a confirmat prezența lui Dumnezeu (Ex.19:9;20-24; 24:9-11; Deut. 4: 10-19).

 1. Suveranitatea lui Dumnezeu exprimată de evenimentele istoriei

Ca să întărească convingerea lor despre Dumnezeu, Moise adaugă și mărturia evenimentelor istoriei, arătându-le că Dumnezeu este singurul care și-a aratat Slava, prin faptul că i-a ales din mijlocul națiunilor, a lucrat în mijlocul lor cu mână tare și braț întins, eliberându-i din robia Egiptului (Deut.4:34). Dacă pentru egipteni aceste minuni au constituit o cale de judecată a lui Dumnezeu asupra zeităților cărora aceștia se închinau, pentru poporul Israel aceste minuni au fost o demonstrație a prezenței și a puterii lui Dumnezeu, care ar fi trebuit să-i ajute să creadă că Dumnezeu este Unic și Atotputernic (Deut.4:35;37-38).

 1. Suveranitatea lui Dumnezeu dovedită de caracterul Său

Pe lângă mărturia creației, a experiențelor personale și a evenimentelor istoriei, Moise vorbește copiilor lui Israel și despre caracterul lui Dumnezeu, arătând că El este Unul singur (Deut. 4:35 și 39), plin de dragoste și îndurare (Deut.4:31 și 37), credincios promisiunilor pe care le-a făcut (Deut.4:39), dar și un Dumnezeu drept și plin de gelozie (Deut.4:20-27).

 1. Suveranitatea lui Dumnezeu recunoscută prin actul închinării

Pentru a avea parte de biruință și de binecuvântările pe care le-a promis Dumnezeu, Moise i-a chemat pe cei din Israel la închinare și la păzirea poruncilor pe care le-au primit (Deut. 4 1-9), pentru că de acest răspuns atârna fericirea și numărul zilelor trăite în țara în care Dumnezeu voia să-i conducă (Deut.4:40).

Întrebări pentru discuție:

 1. Care este avantajul faptului că într-un conflict ne cunoaștem bine dușmanii ?
 2. De ce credeți că a fost important ca în timpul călătoriei prin pustie Moise să îndrepte privirile celor din Israel spre Dumnezeu?
 3. Care au fost dovezile prin care Moise a încercat să arate Suveranitatea lui Dumnezeu? Mai sunt acestea relevante și astăzi ?
 4. Care dintre aceste domenii ce confirmă suveranitatea lui Dumnezeu, este cel mai contestat astăzi?
 5. Ce schimbări credeți că ar aduce în viața ta și a bisericii în care slujești recunoașterea suveranității lui Dumnezeu? Convingerea că Dumnezeu este Suveran ar aduce și o schimbare în modul abordării luptei spirituale ?
 6. Poți identifica evenimente sau experiențe din viața ta care să confirme suveranitatea lui Dumnezeu?
 7. Cum putem demonstra celor de lângă noi că Dumnezeu este Tatăl nostru ?

Pastor Dan Boingeanu

1 COMENTARIU

 1. Dusmanul nostru cel mai de temut este firea pamanteasca,si placerile ei,de aceea trebuie sa ne luam ca armatura Duhul Sfant,cu care putem birui,si arma cea mai de temut care este BIBLIA,si poruncile Lui Dumnezeu,schimbarea o face Duhul Sfant,dar sunt multi care il primesc si nu stiu ce sa faca cu EL,si Duhul pleaca de acolo pentru ca Duhul Sfant te pune in miscare si trebuie sa vorbesti cuvantul, indiferent de persoana femeie sau barbat ,dar daca tu taci Duhul nu poate lucra cu tine si pleaca la altul care stie ce sa faca cu EL,in primul rand trebuie sa se vada o schimbare in tine,si sa fim lumini vii,in mijlocul lor,daca ati sti cate lumini sau stins din cauza egoismului,atata egoism ca la pocaitzi de azi nu am mai vazut,te vede ca tu cazi si lor nici nu le pasa,ei se roaga dar nu fac nimic cu fapta,si multi asa zisi crestini, nu mai citesc Biblia si se multumesc cu predica de Duminica,sau invatatura,si sa stiti ca Romania are o lipsa acuta de predicatori cu Duhul Sfant,si vin din alte tari sa predice cuvantul asa pe intelesul crestinilor,e Timpul cand trebuie sa se nasca predicatori cu Duhul Sfant,ca sa fim salvatzi.Dumnezeule te rog sa faci ceva pentru Romania ,avem nevoie de Tine, Dumnezeul nostru cel Atotputernic.Amin

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.