07. Aprilie -Ispășirea prin Hristos

0
59

Rom.3:21-28 (1 Ioan 2:2)

Contextul lecției:

Ispășirea poate fi definită ca fiind ,,lucrarea pe care a făcut-o Hristos prin viața și moartea Lui pentru a ne mântui”. Ispășirea pune în lumină în primul rând caracterul lui Dumnezeu și în mod secundar faptul că omul beneficiază de ascultarea până la moarte a lui Hristos. Ispășirea este o lucrare complexă care, având în centru moartea și învierea lui Hristos, poate fi văzută sub mai multe aspecte dintre care: moartea lui Hristos ca o substituire sau înlocuire a celor păcătoși, o răscumpărare din robia păcatului, o împăcare dintre om și Dumnezeu, un sacrificiu oferit pentru câștigarea bunăvoinței lui Dumnezeu.

Atât în Vechiul Testament cât și în Noul Testament oamenii au fost mântuiți prin credință,  prin jertfa lui Hristos care era anticipată de jertfele aduse la Cortul Întâlnirii. Reglementările sistemului sacrificial includeau necesitatea ca cel care aducea jertfa să-și pună mâinile peste animalul oferit ca sacrificiu. Acest lucru simboliza delegarea sau transmiterea păcatelor asupra animalului și implicit faptul că în locul păcătosului, murea animalul adus ca jertfă.

Fiul lui Dumnezeu a venit în lume să-I salveze pe cei aleși (ispășirea limitată) sau pe toți oamenii (ispășirea universală)? În final vor fi mântuiți toți oamenii, într-un fel sau altul sau doar unii oameni? Următoarele versete ne oferă posibilitatea de a da un răspuns clar la aceste întrebări (1 Ioan 2:2; 1Tim.2:4-6; 4.10; Evrei 2:9, Ioan 3:16; Fapte 17:30). Se ține seama că asigurarea salvării și posesia ei nu sunt unul și același lucru. Dacă cineva refuzăizbăvirea, acest lucrunu înseamnă că moartea lui Hristos n-a asigurat plata pentru păcatele tuturor oamenilor. De asemenea, eficacitatealucrăriiluiHristos nu este separată de responsabilitatea omului de a da răspunsul potrivit în raport cu ceea ce a făcut El.

Toți oamenii ar trebui să sufere etern pentru păcatele comise. Dar Dumnezeu, în dragostea și înțelepciunea Lui, ne-a asigurat un înlocuitor în persoana Domnului Isus Hristos (Romani 3: 25,26). Moartea lui Hristos a fost ,,penală” în sensul că El a purtat o pedeapsă când a murit. Moartea Lui a fost o ,,substituire” prin faptul că a murit în locul nostru. Ca reprezentant al nostru, El a luat pedeapsa pe care o meritam noi.

Cauza ispășirii este dragostea (Ioan 3:16) și dreptatea (Romani 3:25) lui Dumnezeu.
Necesitatea ispășirii rezultă din faptul că Dumnezeu, ca să rămână drept și în același timp să-i mântuie pe păcătoși, a trebuit să-L trimită pe Hristos să plătească pedeapsa pentru păcate (Romani 3:26 , Evrei 2: 16, 9:25,26).

,,Singura cale de satisfacere a dragostei sfinte a lui Dumnezeu este ca sfințenia Sa să se îndrepte spre Înlocuitorul pe care El L-a numit,  judecându-L, cu scopul ca dragostea Lui să se îndrepte spre noi, materializându-se în iertare.” (J. Stott, p. 154). Putem afirma că substituirea reprezintă fundamentul pentru lucrarea de răscumpărare, îndreptățire și împăcare dintre om și Dumnezeu.

Întrebări exegetice:

Cine realizează neprihănirea omului, cine beneficiază de ea și cum este transmisă păcătoșilor? (v.21-22)

Pentru cine a fost oferită neprihănirea și prin ce mijloc? (23-26)

Care este meritul celui ce primește ispășirea și cît de cuprinzătoare este ea? (v.27-30)

Întrebări aplicative:

1. Cum și pe ce bază au fost mântuiți oamenii în Vechiul Testament?

2. Potrivit textului de bază al studiului, ce realizări importante a făcut Dumnezeu prin moartea Fiului Său în locul nostru?

3. Cum se explică faptul că Isus a murit în locul tuturor oamenilor dar nu toți sunt împăcați cu Dumnezeu?

4. Dacă Hristos ne-a răscumpărat din robia păcatului, cum se explică faptul că se mai întâmplă să păcătuim?

5. Ce se poate face ca să avem biruință asupra păcatului?

Pastor Dr. Boingeanu Corneliu, după materialul publicat pe pagina www.betel.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.