Romani 16:1-27 (Fapte 4:32-33)
Scopul lecției :Să cunoaștem colaboratorii apostolului Pavel și să descoperim secretul slujirii în echipă.
Contextul lecției: Dacă la începutul epistolei pe care a adresat-o celor din Roma, apostolul Pavel și-a prezentat un Curriculum Vitae, la încheierea acestei scrisori el a prezentat un raport de activitate prin care și-a arătat exemplul slujirii (Rom. 15:14-21), planurile de viitor (Rom. 15:22-23) și lista colaboratorilor (Rom. 16:1-27). Urmărind aceste detalii ale slujirii apostolului Pavel descoperim că el n-a lucrat singur, ci a avut o armată de colaboratori. Acești colaboratori ai apostolului Pavel au fost din diverse categorii sociale, de profesii diferite și au împlinit slujiri deosebite.
Aceasta realitate nu numai că ne prezintă un model de slujire, dar ne descoperă și exemplul unui părinte spiritual, care, după ce i-a cîștigat pe cei pierduți pentru Hristos, i-a ucenicizat, i-a ajutat să se echipeze și să crească spiritual, antrenându-i apoi în slujire.
Faptul că apostolul Pavel a avut așa de mulți colaboratori ne arată că el a fost gata să împartă responsabilități, să-i asiste în slujire pe cei implicați, dar să și poarte de grijă ca fiecare colaborator să-și împlineasca bine slujba.
Conținutul lecției:Studiind modul în care apostolul Pavel și-a împlinit slujirea, prin pasajul lecției biblice de astăzi descoperim că:
1. Cel ce lucrează în echipă își cunoaște colaboratorii  (Rom. 16:1-23)
În pasajul lecției biblice de astăzi descoperim că apostolul Pavel a pomenit numele a 26 de persone, făcând referire uneori chiar și la slujirile și nevoile acestora (Rom. 16:1-16), a menționat câteva biserici de casă și a transmis salutări din partea a 8 colaboratori care erau împreună cu el în Corint (Rom. 16:21-23). Acest fapt este cu atât mai surprinzator cu cât știm că atunci când a scris această scrisore apostolul Pavel nu fusese încă la Roma, iar pe mulți dintre aceștia încă nu-i întâlnise personal. Urmărindlista celor pe care apostolul Pavel îi salută precum și a celor ce transmit salutări, descoperim că apostolul Pavela cunoscut numele, slujirea și nevoile colaboratorilor săi.
2. Cel ce lucrează în echipă își apreciază colaboratorii (Rom. 16:1-16)
Tonul pe care l-a folosit apostolul Pavel atunci când și-a menționat colaboratorii a fostdirect și familiar. Acest fapt ne arată că în cadrul acestei echipe de slujire era o atmosferă de părtășie, comunicare, încredere și respect. Apostolul Pavel n-a cultivat o atitudine de șef față de subaltern, ci mai degrabă o atitudine de părinte spiritual față de copiii săi în credință. El a dovedit că își apreciază colaboratorii fiindcă a folosit apelative deosebite (“prea iubite”, Rom. 16:5,8,9,12), le-a recunoscut meritele, le-a apreciat slujirea, le-a mulțumit pentru ajutor și le-a transmis cele mai alese urări (Rom. 16:1-16).
3. Cel ce lucrează în echipă își avertizează colaboratorii (Rom. 16:17-18)
Apostolul Pavel a avut grijă de colaboratorii săi, fiindcă, după ce le-a menționat numele și le-a apreciat slujirea, i-a atenționat despre pericole. În atenționarea sa el i-a îndemnat să se păzească de cei ce produc dezbinare, aductulburare, strecoară erezii, trăiesc în prefăcătorie și urmăresc interese personale (Rom. 16:17-18).
4. Cel ce lucrează în echipă își încurajează colaboratorii(Rom. 16:19-20)
După ce i-a avertizat cu privire la ceea ce este rău, apostolul Pavel și-a încurajat colaboratorii pentru ceea ce este bine. Astfel, el îi îndeamnă la ascultare confirmată public, înțelepciune pentru lucruri bune și încredere în lucrarea lui Dumnezeu, asigurându-i astfel de o biruință deplină împreună cu Hristos (Rom. 16:19-20).
5. Cel ce lucrează în echipă își susține colaboratorii(Rom. 16:21-27)
Cuvintele de încheiere ale epistolei adresate celor din Roma ne arată că apostolul Pavel și-a susținut colaboratorii nu numai prin îndemnuri și salutări, ci și prin rugăciune. Benedicția sa ne arată că el s-a rugat pentru colaboratorii și cititorii epistolei sale, ca harul lui Dumnezeu să-i însoțească în orice vreme (Rom. 16:24) iar Dumnezeu, singurul care poate, să-i întărească în slujire potrivit cu Evanghelia sa (Rom. 16:25/a), cu adevărul vestit de Domnul Isus (Rom. 16:25/b), după planul lui Dumnezeu (Rom. 16:25/c-26/a), având drep scop mântuirea Neamurilor (Rom. 16:26/b) și slăvirea lui Dumnezeu (Rom. 16:27).
Întrebări pentru discuții:
1. De ce este important să lucrăm în echipă ?
2. Ce mărturii ne arată că apostolul Pavel a slujit în echipă ?
3. Ce știa apostolul Pavel despre colaboratorii săi ?
4. Ce lucruri ne arată că apostolul Pavel și-a apreciat colaboratorii ?
5. În legătură cu ce și-a atenționat apostolul Pavel colaboratorii ?
6. Spre ce i-a încurajat apostolul Pavel pe colaboratorii săi ?
7. Cum și-a susținut apostolul Pavel colaboratorii ?
Pastor Dan Boingeanu