Atenție: Se incearcă să se fure CRĂCIUNUL!

2
87

Nu am veleitati de profet, dar cred ca nu este greu sa realizez, impreuna cu multi altii, ca se da un razboi indarjit in zilele noastre, impotriva a tot ce inseamna prezenta crestina in spatiul public. Nu au trecut multe zile de la controversa legata de scoaterea icoanelor din scolile romanesti, cand, asistam la o alta miscare calculata a sustinatorilor ateismului si secularismului agresiv: incercarea de a disocia Craciunul de Cel care este si trebuie sa fie Centrul sarbatorii: Isus Cristos.Este drept ca miscarea nu a prins , inca, la noi, ci ii priveste pe altii, mai ales pe cei din UE (unde vom fi integrati din 1 Ian!). Am spus:”nu inca”, caci semne exista destule ca ne indreptam, nu doar politic, la nivel de natiune, spre o Europa tot mai secularizata, ci , mai ales,la nivelul valorilor promovate si a unor mentalitati anume.

Mai exact, ma refer la recentul scandal legat de orice referire la simbolurile legate de sarbatoarea Craciunului, despre care s-a vorbit in aceste zile in media romaneasca si europeana. Comerciantii europeni, in plin sezon de cumparaturi de Craciun, s-au trezit brusc ca orice referire expresa la “Craciun” sau “Isus Cristos” ar putea sa ofenseze pe cei apartinatori altor minoritati religioase, decat cea crestina
Drept urmare, afara cu scena nativitatii, imaginile cu ieslea, pruncul Isus sau sfintii parintii. Pana si Mos Craciun are de suferit, saracul- ca este considerat prea “crestin” de unii adepti ai secularismului morbid!
De dragul “corectitudinii politice”, magazinele europene (in special, cele britanice), arboreaza decoratiuni “neutre”, ca , de exemplu, manechine care inhata cranii, sau neoane roz, intr=o incercare de a atrage clienti de toate credintele. Pavoazarea specifica sarbatorii a ajuns sa duca mai mult cu Halloween , decat cu Craciunul.

Ei bine, cum s-a ajuns la aceasta nebunie, s-ar putea intreba, pe buna dreptate, cineva? Caci, in mod clar, numai de nebunie este vorba. Exista ceva, de-a dreptul paranoid in toata afacerea asta. Cand in numele non-discriminarii, se recurge la discriminarea unei religii in particular, crestinismul, atunci, avem de-a face cu uratenia si ipocrizia crasa a secularismului in modul cel mai limpede cu putinta.

Culmea este faptul ca membrii altor comunitati nu se simt deloc lezati, ba dimpotriva. Ei realizeaza si accepta simplul fapt ca aceasta sarbatoare este parte integranta a traditiei crestine europene si nu au nici o problema. Forumul Crestin Musulman din Marea Britanie a dat publicitatii recent un punct de vedere official din care rezulta dorinta ca sarbatoarea Nasterii lui Isus sa ramana o parte a vietii nationale britanice si care considera ca o ofensa adusa ambelor credinte recenta campanie de scoatere a lui Cristos din Craciun.

Mult mai transant a fost insa Arhiepiscopul de York care a afirmat in ziarul Telegraph din 8 Dec. urmatoarele:”Secularistii agresivi cred ca este posibil sa intri in spiritul Craciunului lasandu-L la o parte peCristos”. Pana si un repurtat savant ateu ca John Mortimer a trebuit sa recunoasca faptul ca ” istoria noastra si cultura Europei este bazata pe crestinism, credem sau nu credem (acest lucru, n.n.)”.

Anul trecut, peste ocean, a existat o asemenea manevra orchestrata in preajma Craciunului. Insa, gratie, zecilor de milioane de clienti conservatori care au promis ca vor boicota lanturile comerciale care vor sa elimine continutul crestin din Craciun, a existat, chiar in preajma sarbatorii, o masiva revenire la salutul traditional “Craciun Fericit!” si la adoptarea simbolurilor specifice. Anul acesta , a fost diferit. Marile companii nu si-au mai asumat riscul. Pacat insa ca in Europa, nu se poate intampla asa ceva. Aici, puterea secularismului este parca, mai evidenta si numarul crestinilor dispusi sa ia atitudine pare mai mic.

Ne putem bucura ca la noi nu s-a ajuns pana acolo. La urma urmei, nu suntem inca in UE. Suntem o tara cu moravuri mai “conservatoare” decat altele si asemenea incercari se vor lovi de o mare opozitie. Totusi, este ceva ce ni se poate intampla chiar acum. Chiar de acest Craciun. Ceva care nu suna atat de strident si deaceea, este mai periculos, mai perfid. Pentru ca, pericolul nu il reprezenta secularistii sau alte categorii. Pericolul ne pandeste pe toti pentru ca este in noi. Vreau sa spun ca daca nu suntem atenti, noi insine putem fura Craciunul de adevarata lui semnificatie.

Atunci cand punem fastul sarbatorii mai presus de Sarbatorit, atunci cand Il ingramadim pe Isus la periferia cautarilor noastre din aceste zile, atunci cand totul se reduce numai la interesul pentru noi si mai putin pentru altii., numai pentru trup, in detrimentul sufletului, atunci, vai, vom pierde adevaratul spirit al Craciunului. Caci nu bradul sau beteala, sau scena Nativitatii, si nici macar urarea nu este cea mai importanta, atata vreme cat Cel ce S-a nascut acum 2000 de ani in Betleem nu a venit sa locuiasca pe deplin in casa inimii tale. Da, numai El poate face pe cineva de acest Craciun cu adevarat fericit; iar cand El este centrul sarbatorii, altii pot sa ia decorul pentru ca nu mai conteaza. Ce conteaza cu adevarat este Cristos. Fie ca prin El si numai datorita Lui , sa aveti parte de cel mai fericit Craciun cu putinta!

Marius Birgean

2 COMENTARII

  1. Este al doilea articol al tau Marius, pe care-l citesc. Mi-a placut si acesta. Se vede ca esti la curent cu ce se intampla in lume, iar acest lucru e vital pentru un jurnalist crestin.

    Totus, e ceva ce am vazut si in primul articol. Sunt cateva greseli, de tehnoredactare in special. Nu aveti la site un [sau mai degraba o] specialist/a in limba romana??

  2. Da, sunt intru totul de acord cu autorul acestui articol cred ca trebuie sa cautam ca macar noi sa nu furam Craciunul; pt cel rau numele scump al LUI ISUS este o amenintare de aceea vrea ca sa nu se mai pronunte NUMELE LUI. EL, CEL Caruia Ai datoram acesta sarbaroare,atat viata in sine cat si bucuria de a trai vesnic. Suntem crestini si ISUS trebuie sa fie centrul sarbatorii si NUMELE LUI trebuie pomenit fara sfiala. Intr-adevar daca nu era Hristos nu ar exista o Europa crestina si nici o istorie crestina. DOAMNE ajuta-ne sa nu pierdem esenta acestei sarbatori- ISUS HRISTOS MANTUITORUL LUMII SI AL MEU PERSONAL-.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.