Oameni ai Paștelor, într-o lume a Vinerii Mari

1
41

Desi titlul imi apartine, trebuie sa admit ca ideea am preluat-o dintr-o predica despre Paste. Noi traim cu totii spunea predicatorul intr-o lume de “Vinerea mare”. Este o lume a sperantelor esuate, ale visurilor naruite, o lume a durerii, dezamagirii, abandonarii, lacrimilor care nu mai contenesc, a relatiilor intrerupte”¦o lume in care asteptarile de mai bine in legatura cu noi sau cu altii se frang in fata cruzimii cu care ne loveste realitatea.

Dar noi, cei ce ne-am pus increderea in Cel Viu suntem oameni ai Pastelor, oameni ai Invierii, si aceasta face toata diferenta! Intr-o lume de Vinerea mare, aducem cu noi aerul proaspat al rasaritului de zi din Duminica Pastelor”¦

Ganditi-va putin la constrastul dintre cele doua zile si ce au insemnat ele pentru Mantuitorul. Vineri a fost ziua in care dusmanii au tresaltat de bucurie, iadul a jubilat, iar cerul a plans. Ziua in care Tatal “si-a intors privirea” de la Fiul Sau incarcat cu pacatele noastre, ziua in care ingerii au putut privi mahniti cum Regele lor era ucis de mainile oamenilor, ziua in care , natura in semn de solidaritate cu Creatorul ei, a imbracat haina de doliu. Uncenici, imprastiati si infricostati erau la capatul puterilor si a drumului. Nici o perspective, totul s-a naruit. Sperantele natiunii urmau sa fie ingropate cu Invatatorul in mormantul lui Iosif. Totul parea atat de promitator, de aproape, si totusi”¦

De cealalta parte, totul era numai bucurie: gandul ca Cel care le incurca planurile, ii dojenea in fata multimi prin criticile Sale necrutatoare, era acum neputincios, incapabil sa mai spuna nimic, a insemnat suprema consolare pentru liderii religiosi. Multimile de pacatosi mari si mici, religiosi si nereligiosi, se bucurau ca Acela care le mustra stilul de viata, nu mai era printe ei sa-I stanjeneasca. Iar, iadul, in frunte cu Lucifer, ce sa mai spunem? Era o prada de la care nu se puteau astepta la mai mult.

Si totusi, in Dimineata invierii, toate acestea urmau sa se schimbe. Intristarea ucenicilor urma sa fie preschimbata in bucurie (Ioan 16:20,22), cerul a inceput sa se bucure iarasi, iar iadul si dusmanii Domnului au intrat in panica (Mat. 28:11-15) pe drept cuvant: Isus, dusmanul lor de moarte, era viu, mai viu ca oricand!

Dragul meu, vreau sa te intreb: “De ce parte a baricadei te afli, de acest Paste?” Apartii celor ce s-au intristat in Vinerea mare, ca sa se bucure mai apoi, de Pastele Invierii?

Nu este prea greu sa intelegem ca si noi traim intr-o lume dominata de Vinerea Mare. O lume in care cei ce vor sa traiasca in sfintenie si cinste, au de suferit. O lume de nedreptati care ne fac sa strrigam:”Domane,pana cand?” Dar este o lume in care eu si tu, prin legatura personala cu Cristosul cel Viu, putem sa traim deja realitatea Invierii. Asta inseamna sa gusti “puterile veacului viitor”, in prezentul nu prea promitator de acum.

Secretul este sa-l lasam pe Cel viu sa ne stapaneasca viata cu puterea Invierii Sale!

Pastor Marius Birgean

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.