Crăciunul și Criza – Poate afecta criza financiară SĂRBĂTOAREA?

0
54

“Caci cunoasteti harul Domnului nostru Isus Cristos. El, macar ca era bogat,  S-a facut sarac pentru voi, pentru ca prin saracia Lui, voi sa va imbogatiti”. (2 Cor.8:9)

Aproape ca nici uncomentariu sau articol din aceste zile nu poate ocoli subiectul crizei economice si financiare in care ne aflam cu totii. Societatea globala este in criza. Marile puterii economice ale lumii traverseaza o perioada de recesiune. Tara noastra nu face exceptie de la regula, din pacate. Anul care asteapta la usa, sta nerabdator sa ne confrunte cu efectele acestei crize, pe care le vom resimti din plin- in buzunarele noastre si nu numai. Se prefigureaza schimbari majore in multe privinte: obiceiurile financiare vor fi alterate, prioritatile vor fi altele…cum vor fi oare sarbatorile noastre de acum inainte?
Da, chiar acum, in prag de Craciun- de sarbatoare a Nasterii Domnului, se impune intrebarea: poate afecta criza economica bucuria si frumusetea acestor sarbatori?

Daca este sa judeci dupa obiceiurile comerciale ale multor romani, se poate constata ca nu multe s-au schimbat. In constast cu vecinii occidentali care sunt dispusi sa isi reduca substantial consumul de sarbatori, la romani, se pare ca apetitul cumparaturilor este de nestavilit. Se afirma ca, in ciuda crizei, romanii sunt dispusi sa cheltuie si mai mult ca pana acum de Sarbatori. Pe mai multa mancare, bautura, imbracaminte, ornamente”¦

Poate privatiunile indurate pana in’89, poate fudulia proverbiala a romanului explica situatia. Oricum, este interesant ceea ce se petrece. Crestinismul nostru balcanic (sau bizantin!),  foarte critic la adresa crestinismului occidental se dovedeste a fi total neputincios impotriva secularizarii si tendintelor de comercializare excesiva a Sfintelor Sarbatori”¦Nici cultul sfintei Parascheva, nici moastele sf.Dumitru nu ajuta prea mult…

Ceea ce ne intereseaza in final, este daca si in ce moduri criza poate afecta spiritul sarbatorilor. Acel “spirit al Craciunului” care este destul de greu de definit, desi se spun multe pe seama lui si care, din pacate, este cunoscut de tot mai putini in aceste zile. Caci nu criza economica sau financiara este cauza, ci o criza cu mult mai acuta, mai adanca, mai greu de controlat si stavilit prin reglementari superficiale-o criza interioara,spirituala.

Caci adevaratul spirit al Craciunului (care nu consta nici in ornamente de sezon, nici intr-o muzica speciala, nici in aroma cozonacilor si a prajiturilor care iti delecteaza mirosul, nici macar in atmosfera de voiosie si bucurie in compania celor dragi) tine de o anume stare a spiritului. Care, daca este saraca nu va putea experimenta niciodata esenta sarbatorii, indiferent ce este sau nu este pe masa de Craciun sau sub bradul de Craciun.

Ei bine, eu nu cred ca actuala criza poate afecta in vreun fel pe aceia a caror spirit a fost imbogatit de Cel pe care Il sarbatorim: Fiul vesnic al Tatalui venit in lumea noastra sa ne mantuiasca. Sfantul Pavel ne spune ca undeva s-a intamplat o”tranzactie” in beneficiul nostru: El, Cel care era bogat (totul Ii apartinea!), a devenit sarac pentru noi toti, ca prin saracia Lui sa fim imbogatiti. In ce sens “imbogatiti”? Nu intr-un sens material-(spre dezamagirea promotorilor “Evangheliei prosperitatii”a caror teologie falsa isi dovedeste putreziciunea in aceste zile), ci din punct de vedere spiritual (1 Cor.1:4-7; Efes.1:3, etc).

Dumnezeu ne implineste nevoile materiale si nici o criza nu Il poate impiedica sa poarte de grija alesilor Sai (Mat.6:32-33). Dar cea mai mare nevoie este criza spirituala, pe care tot harul Sau venit prin Fiul o poate implini. Imbogatiti in spirit, dupa ce ne-am recunocut saracia in duh, vom avea parte de Imparatia cerurilor si aceste sarbatori pot fi cele mai fericite sarbatori pe care le-am putea avea! Va dorim tuturor sa le experimentati!MB

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.