Viata de familie -Lectia 5

1
184

Lecția 5

LEGĂMÂNTUL CĂSĂTORIEI

Verset de memorat:

“Pentru că Domnul a fost martor între tine și nevasta din tinerețea ta, căreia acum nu-i ești credincios, măcar că este tovarășa și nevasta cu care ai încheiat legământ.”Maleahi 2:14

Adevăr central:

Legământul căsătoriei este legătura care se face întâi cu Dumnezeu și apoi cu partenerul. Este un parteneriat divino-uman.

Introducere:

Am propus o definiție a familiei după cum urmează:

Familia ideală este formată dintr-un bărbat și o femeie credincioși lui Dumnezeu, uniți pe viață prin legământ, din dragoste și în voia lui Dumnezeu, care împlinesc bucuroși rolul și scopul lui Dumnezeu pentru ei.

După ce am înțeles rațiunile biblice pentru care căsătoria este pe viață, vom vedea ce rol joacă legământul căsătoriei în viața de familie. Pentru aceasta vom privi spre Dumnezeu, ca spre Cel care este Dumnezeul legământului. Apoi vom vedea că, fiind după Chipul și asemănarea Lui, și noi, oamenii, funcționăm bine pe bază de legământ.

A. Dumnezeu și legământul

Din primele capitole ale Genezei, observăm că Dumnezeu folosește legământul ca mod de a trata relațiile. Astfel, observăm o promisiune inițială făcută lui Adam: Sămânța femeii (Domnul Isus) va elibera omenirea de sub stăpânirea (capul) Satanei. Citește Genesa 3:15.
După potop, Dumnezeu a făcut un legământ cu Noe și a promis că lumea nu va mai fi distrusă prin apă. Citește Genesa 9:11. Este asigurat astfel cadrul pentru împlinirea promisiunii primordiale.
În Genesa 12:2-3 Dumnezeu prezintă termenii legământului cu Avraam, alegând spița de neam prin care va veni Mesia.
În cadrul acestei promisiuni înțelegem solemnitatea cu care Dumnezeu încheie un legământ, necondiționat, ca cel cu Avraam. Textul din Genesa 15:8-18 este mișcător; Dumnezeu i-a spus lui Avraam să ia niște animale și păsări pe care să le despice în două. După obiceiul vremii, părțile implicate în legământ treceau printre animalele despicate, mărturisind că sunt dispuși să li se întâmple și lor asemenea acelor animale dacă nu vor ține legământul. După promisiunile făcute, Dumnezeu a trecut printre animalele despicate, ca o garanție pentru Avraam că El este credincios în cuvântul dat.
Prin legământul încheiat la muntele Sinai cu poporul Israel, (Exod 20) Dumnezeu a fost și mai specific în termenii legământului ““ Mesia va fi din poporul Israel.
Mai târziu, Dumnezeu a încheiat un legământ cu David, (2 Samuel 7;8-16) prin care îi promite o dinastie din care se va naște Mesia, Împăratul.
Toate aceste legăminte au fost pregătitoare pentru LEGĂMÂNTUL cel NOU, care a fost prevestit în Ieremia 31:31-34, încheiat de Domnul Isus în Matei 26:26-29 și explicat foarte clar în Evrei 8:6-13 și 10:15-17.

B. Omul și legământul căsătoriei

Omul este invitat să se asemene cu Creatorul său, atât în relații sănătoase, pe care să le aibă în cadrul familiei, cât și prin seriozitatea relațiilor, încheiate pe bază de legământ. A încheia un legământ nu este un act de slăbiciune, ci de demnitate. Persoana care încheie un legământ arată că ia în serios cuvântul dat, (deci persoana lui), ia în serios persoana celuilalt, și cel mai important, Îl ia în serios pe Dumnezeu.
Legământul căsătoriei nu se încheie între două persoane (fig.1), așa încât ele să decidă cât timp își respectă cuvântul dat. Citește Maleahi 2:14 – Cine este prezent când doi soți încheie legământul căsătoriei? (Fig.2)
_____________________________________________________

Soț Soție Dumnezeu

Fig.1

Soț Soție
Fig.2

Citește Proverbe 2:17 – Cum este numit legământul căsătoriei?
________________________________________

Dumnezeu urăște ruperea unui asemenea legământ. El nu acceptă întreruperea lui, decât la moartea unei părți. Tocmai de aceea, o recăsătorie încheiată cât timp un legământ conjugal este încă valabil se numește preacurvară. Dumnezeu acceptă în triunghi o altă persoană numai dacă cea înlocuită a murit.
Frumusețea legământului constă în faptul că, dacă doi soți doresc să țină legământul, au partener pe Dumnezeu cu resursele Lui inepuizabile. Totul depinde de relația lor cu Dumnezeu și cu partenerul. Dacă partenerii sunt în Legământul cel Nou cu Dumnezeu, prin jertfa Domnului Isus, au toate șansele să fie fericiți în legământul căsătoriei.
Astfel, legământul căsătoriei nu este o piedică pentru soți, nici o limitare a libertăților, nici o lege care îi ține împreună în ciuda voinței lor, ci cadrul în care operează puterea lui Dumnezeu în familia lor.

ACUM ȘTII

Cum a ales Dumnezeu să reglementeze relația lui cu oamenii?
__________________________________________________

Enumeră legămintele lui Dumnezeu din Vechiul Testament.
__________________________ __________________________ __________________________ __________________________
__________________________ __________________________

Ce legământ este acum în vigoare?
_____________________________________________________

Câte părți sunt implicate în legământul căsătoriei?
_____________________________________________________

Cum mai este numit legământul căsătoriei?
_____________________________________________________

Dă o definiție a legământului căsătoriei, în cuvintele tale.
____________________________________________________
____________________________________________________
____________________________________________________
____________________________________________________
____________________________________________________

PROIECT

1. Dacă nu ești căsătorit

Ești în legământul cel nou cu Dumnezeu? _________________
Analizează-ți puterea de a ține un cuvânt dat.

Care sunt ultimele 5 promisiuni pe care le-ai făcut?

Promisiunea Data ținut

Bifează la ultima rubrică promisiunile pe care le-ai ținut.

După promisiunea de a sluji Domnului, promisiunea de a fi credicios viitorului partener este cea mai importantă. Deprinde-te să fii om de cuvânt, să se poată conta pe tine.

Dacă ai probleme cu seriozitatea, oferă atenție sporită promisiunilor. Nu le fă cu grabă, și implică-L pe Dumnezeu în fiecare decizie luată!

2. Dacă ești căsătorit

Întreabă-ți partenerul dacă este ceva în comportamentul tău care îi dă nesiguranță cu privire la legământul încheiat. Poate să bifeze prezența sau înclinația ta spre unul (sau mai multe) din următoarele elemente distructive:

0 glume nepotrivite
0 expresii nepotrivite
0 anumite gesturi
0 priviri
0 lecturi
0 emisiuni
0 influențe negative
0 anturaje
0 SMS ““ uri
0 apeluri telefonice
0 ____________________________________
…care sunt amenințări la adresa stabilității căminului tău.

Corectează imediat “orice ți se pare a fi rău”.

Cere de la Domnul capacitatea de a fi credincios legământului.

Dacă ești ispitit, cere ajutorul partenerului tău sau unui grup de încredere, care să te ajute în rugăciune și la evaluarea progresului tău. Căsnicia este mai importantă ca orice…

1 COMENTARIU

  1. Cand m-am caatorit eu din pacate nu l-am inclus si pe Dumnezeu ,da ne-am casatorit intr-o biserica dar a fost doar o formalitate atunci.Dar acum l-am cunoscut pe Domnul si imi pare nespus de rau ca nu am facut legamantul in primul rand cu el.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.