Biserica Misionara este planul lui Dumnezeu pentru evanghelizarea lumii

0
70

Text : Mat.28:16-20
Subiect : Planul Divin pentru evanghelizarea lumii
Scop : Sa cunoastem care este planul de evanghelizare a lumii , încredintat de Dumnezeu Bisericii si sa descopereim cum poate fi acesta împlinit .
Versete de memotrat : Fapte 1:7-8

Contextul lectiei

Domnul Isus a aratat în repetate rînduri ca prin slujirea Sa , El înfaptuieste “Planul lui Dumnezeu pentru mîntuirea omenirii ” El a venit în mijlocul lumii dupa cum a anutat si-a rînduit Dumnezeu Tatal (Gen.3:15;Ps.40:7-8;Gal.4:4-5), a trait împlinind în totul voia lui Dumnezeu (Mat.3:15;Ioan 4:34;6:38), iar la sfîrsitul misiunii Sale , a declarat ca planul lui Dumnezeu cu privire la Sine a fost împlinit(Ioan17:4;19:30).

Scriind Bisericii din Efes, apostolul Pavel arata ca de fapt întregul act al mîntuirii ce include :alegerea,înfierea, rascumpararea, iertarea, sfintirea si mostenirea , este împlinit prin Hristos , conform planului pe care Dumnezeu Tatal l-a alcatuit în Sine însusi : (Ef.1:4-11)

În acest plan maret al mîntuirii lumii, este implicata si Biserica. Acesteia i se ofera cinstea , oportunitatea si responsabilitatea de-a lucra împreuna cu Hristos la mîntuirea omenirii. Acest fapt este descoperit de Domnul Isus la întîlnirea pe care a avut-o cu ucenicii sai în Galileea. Mat.28:16-20. Aceasta întîlnire a fost una dintre aratarile publice ale Domnului Isus dupa înviere si singura care a fost anuntata.(Mat.28:10)

Întîlnire din Galileea , a avut loc pe un munte(probabil acelsi munte unde a avut loc si schimbarea la fata). Desi este specificat numarul celor unsprezece , unii comentatori cred ca la aceasta întîlnire ar fi fost prezenti un numar mult mai mare , considerînd-o a fi acea întîlnire mentionata de apostolul Pavel, cînd vorbeste despre aratarea Domnului Isus la peste 500 de frati .(I Cor.15:6) În cadrul acestei Întîlniri Domnul Isus face cunoscut ” Planul Divin pentru evanghelizarea lumii”, misiune care a fost încredintata Bisericii. De fapt întreg pasajul este cunoscut sub numirea : “Marea Trimitere!”
Urmarind detaliile acestui pasaj , putem observa ca :

I. Planul Divin pentru evanghelizarea lumii este o slujire importanta

Misiunea Bisericii este o slujba mareata, deoarece acesta cuprinde împlinirea singurului plan pe care Dumnezeu l-a întocmit pentru continuarea lucrarii Domnul Isus. Este bine cunoscuta acea prefigurare în care este prezentat momentul în care Domnul Isus se reîntoarce în cer dupa ce ce si-a terminat lucrarea din mijlocul lumii. Strajerul de la poarta cerului Îl întîmpina spunîndu-I :”Bun venit în slava ! ” si apoi Îl întreaba : “Cui ai încredintat continuarea slujirii pentru mîntuirea lumii ?” Domnul Isus îi raspunde : Am lasat acolo jos, un grup de ucenici ce vor face cunoscut tot ce I-am învatat si astfel din generatie în generatie pîna la sfîrsitul lumii, oamenii vor afla despre calea mîntuirii prin propovaduirea acestora. Si daca ucenicii nu-si vor împlini aceasta misiune ; care este urmatorul plan ; a întrebat strajerul ? Raspunsul Domnului Isus a facut chiar si cerul sa amuteasca : “Nu mai este un alt plan “!

Valoarea misiunii bisericii nu este data numai de unicitatea Planului Divin, ci si de importanta persoanei care l-a comunicat.Cel ce a încredintat Planul misiunii pentru Biserica, este însusi Domnul Isus.Dupa îmviere, într-un cadru solemn,la îtîlnirea din Galilea, Domnul Isus se prezinta ucenicilor spunînd : “Toata puterea Mi-a fost data în cer si pe pămînt.”(Mat.28:18) Potrivit acestei declaratii putem spune ca misiunea Bisericii este importanta pentru ca a fost încredintata de cea mai înalta autoritate . (Ioan 17:18;20:21)
Dar mai mult decît atît ; misiunea bisericii capata importanta si datorita modului în care aceasta a fost transmisa. Domnul Isus a spus ucenicilor : “Duceti-va si faceti ucenici din toate neamurile , botezîndu-i în Numele Tatalui si al Fiului si al sfîntului Duh. Si învatati-i sa pazeasca tot ce v-am poruncit ..”(Mat.28:19-20) Potrivit acestei declaratii observam ca Planul Divin pentru cîstigarea lumii , este o porunca. Biserica nu are o alta obtiune sau o alta alternativa ci ea trebuie sa împlineasca ceea ce i s-a încredintat, pentru ca acesta este porunca data de Domnul. Nu cumva planurile si proiectele bisericii în care slujesti au pus în umbra planul lui Dumnezeu ? Trebuie sa redescoperim importanta Planului Divin si sa ne angajam pentru împlinirea lui stiind ca :

II. Planul Divin pentru evanghelizarea lumii urmeaza o strategie concreta

La întîlnirea din Galilea , Domnul Isus descopera ucenicilor nu numai maretia Planului Divin, ci si strategia misiunii. El a aratat ucenicilor care sunt pasii pe care trebuie sa-i parcurgem, pentru ca sa împlinim planul lui Dumnezeu pentru mîntuirea întregei lumi.Urmarind spusele Domnului Isus observam ca :

a. Strategia misionara descoperita de Domnul Isus solicita o implicare personala. Desi cînd spune: “duceti-va ;” Domnul Isus foloseste o adresatie generala, aceasta porunca ne implica personal. Nimeni nu este exceptat de aceasta responsabilitate; de aceea nici o biserica nu poate sa spuna : “noi ne rugam pentru misiune; ” sau “noi contribuim financiar pentru sustinerea misiunii!”.Cu toate ca aceaste slujiri sunt contributii importante , împlinirea planului lui Dumnezeu pentru evanghelizarea lumii , cere mai întîi de toate o implicare personala . Fiecare dintre noi trebuie sa iesim afara dintre zidurile bisericii si sa ne ducem la cei pierduti , dupacum si Domnul Isus a parasit Slava Cereasca si a venit în mod personal în mijlocul lumii noastre.

b. Strategia misionara descoperita de Domnul Isus implica slujiri specifice.
Planul lui Dumnezeu pentru mîntuirea lumii nu poate fi împlinit numai printr-un turism cu caracter misionar.Efortul misionar implica cresterea altor ucenici , botezul si echiparea acestora pîna ce vor ajunge la acelasi nivel spiritual cu cel al învatatorilor lor.Numai împlinind aceste slujiri , vom pune în practica porunca Domnului Isus care a spus: “faceti ucenici”; “botezati-i”;si învatati-i tot ce v-am poruncit Eu.” (Mat.28:19-20)

c. Strategia misionara descoperita de Domnul Isus cuprinde o masura întrega
Am fost surprins sa observ de cîte ori se repeta în acest pasaj afirmatiile “tot”toata”sau “toate” ! Domnul Isus spune: “Toata puterea mi-a fost data în cer si pe pamînt “; “faceti ucenici din toate neamurile ” ;”învatati-i sa pazeasca tot ce v-am poruncit Eu” ; “Si iata ca Eu sît cu voi în toate zilele ” (Mat 28:18-20). Potrivit acestor declaratii putem spune ca Domnul Isus a privit misiunea ca fiind o norma întreaga; împlinita în virtutea unei autoritati depline, desfasurata pentru toate neamurile si aplicata prin transmiterea tuturor învataturilor pe care El le-a poruncit. În multe biserici evanghelizarea este neglijata sau a ajuns numai un apendice al unor alte programe De aceea este nevoia ca sa acordam misiunii prioritate si sa ne angajam în acesta slujire dedicati pentru o norma întrega.

d. Strategia misionara descoperita de Domnul Isus urmeaza etape progresive

Atunci cînd anunta zonele pe care ucenicii Sai le vor atinge cu Evanghelia,Domnul Isus spune:” Îmi ve-ti fi martori în Ierusalim, în toata Iudeia, în Samaria si pîna la marginile pamîntului” (Fapte 1:8) Luînd în considerare numirile folosoite de Domnul Isus putem observa o anume progresuie . Misiunea începe din Ierusalim , continua în Iudeia , apoi în Samaria si pîna la marginile lumii. Putem aplica aceiasi progresie si la misiunea si evanghelizarea din zilele noastre. Aceasta trebuie sa înceapa din casa noastra, sa continuie între vecini , în localitatea în care Dumnezeu ne-a asezat în judetul si tara în care locuim si apoi pîna la marginile pamîntului. Nu trebuie însa sa asteptam sa terminam evanghelizarea din casele noastre si apoi sa începem între vecini. Si numai dupa ce vom termina cu cîstigarea vecinilor sa începem evanghelizarea orasului a tarii si a lumii. Desi vom avea în vedere aceasta progresie, evanghelizarea si misiunea trebuie sa se întîmple concomitent.

III. Planul Divin pentru Misiunea Bisericii va avea o reusita deplina

Cînd Domnul Isus descopera Planul Divin pentru Evanghelizarea lumii , pe lînga faptul ca anunta importanta si strategia acestei misiuni, El asigura si reusita acestuia. Din experienta practica stim ca multe planuri au ramas numai la faza de proiect si au murit în fasa. Misiunea Bisericii si evanghelizarea lumii va avea reusita , pentru ca însusi Domnul Isus se ofera sa însoteasca pe toti cei care sunt gata sa mearga în Numele Sau (Mat 28:20), iar toti cei ce vor fi gata sa depuna marturie pentru El, vor fi îmbracati cu putere de sus (Fapte1:8)

Întrebari pentru discutie:

– Ce proiecte au captat atentia si potentialul Bisericii în care slujesti ?
– Care dintre lucrurile mentionate în strategia de misiune a Domnului Isus, este mai greu de
pus în practica
– De ce în loc de reusita ,atît de multe biserici traiesc esecul privind evanghelizarea si
misiunea ?

D.B.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.