Biserica din Ierusalim : o biserica în expansiune

0
136

– Text : Fapte 2:37-47; 4:32-37
– Subiect : O biserica în expansiune
– Scop : Sa descoperim care au fost factorii ce au determinat cresterea
numerica a Bisericii din Ierusalim, si sa întelegem modul în care
Dumnezeu a determinat aceasta biserica sa fie antrenata siîn misiune transculturala.
– Verset de memorat Fapte 2:46-47

Biserica din Ierusalim a devenit o “megachurch” (biserica mare) chiar din ziua în care a fost constituita. În ziua Rusaliilor, dupa coborîrea Duhului Sfînt si dupa predica apostolului Petru , aproape trei mii de suflete s-au pocait, au fost botezate si s-au adaugat la numarul ucenicilor, (Fapte 2:41) . În foarte scurt timp numarul acestora a atins cinci mii .(Fapte 4:4). Ce pastor nu si-ar dori un astfel de început pentru biserica în care slujeste ?

Urmarind relatarile cartii Faptele Apostolilor , observam ca aceasta crestere n-a fost numai o situatie ocazionala. Pentru Biserica din Ierusalim, cresterea numerica a fost o experienta de fiecare zi : “Ei laudau pe Dumnezeu, si erau placuti înaintea întregului norod. Si Domnul adauga în fiecare zi la numarul lor pe cei ce erau măntuiti.( Fapte 2:47 ) ;

Deoarece înmultirea numarului credinciosilor din biserica din Ierusalim, a fost subliniata în repetate rînduri de Evanghelistul Luca 🙁 Fapte 5:14, Fapte 6:7), putem spune ca expansiunea numerica, a fost trasatura specifica a Bisericii din Ierusalim . Cîte biserici mai traiesc astazi aceeasi experienta ? Sunt unele biserici despre care nu se poate spune nici ca : “Domnul adauga la numarul lor în fiecare an, pe cei ce erau mîntuiti “! De aceea este îndreptatita întrebarea:Care au fost factorii ce au condus la aceasta crestere ?

I. O biserica în expansiune numerica, predica o buna Evanghelie

Biserica din Ierusalim s-a nascut ca rezultat al predicarii Evangheliei. Desi majoritatea celor ce o compuneau erau evrei cu o puternica traditie religioasa , iar ocazia în care s-a nascut era o sarbatoare iudaica, Biserica a luat fiinta dupa predica apostolului Petru. La aceasta ocazie Petru n-a vorbit despre Lege si nici despre evenimentul care tocmai a avut loc ; ci a predicat o buna Evanghelie. El l-a prezentat pe Hristos, a aratat planul de mîntuire a lui Dumnezeu, a condamnat pacatul , a anutat judecata si a chemat pe toti cei ce-l ascultau la pocainta. (Fapte 2:22-40).

În multe biserici nu mai exista o crestere numerica , pentru ca Evanghelia a fost înlocuita cu altceva. Oriunde este semanat Cuvîntul lui Dumnezeu , acesta aduce roada . De aceea pentru ca sa experimentam o crestere contiunua , trebuie sa ne întoarcem la Evanghelie.

II. O biserica în expansiune numerica , are slujitori devotati

Daca urmarim cu atentie pe cei ce au slujit în biserica din Ierusalim, observam ca pe lînga faptul ca au fost mari personalitati : Petru, Barnaba, Stefan ,Iacov,etc. toti acesti slujitori au fost si oameni consacrati pentru slujire. Fiecare dintre ei a avut o experienta reala a întoarcerii la Dumnezeu , un moment al pocaintei, urmat apoi de un timp al umblarii cu Hristos si o chemare clara pentru slujire. Ei n-au slujit contînd pe cunostintele si abilitatile dobîndite si nici pe experientele personale, ci si-au împlinit slujirea sub directa autoritate si stapînire a Duhului Sfînt, nu ca o profesie, ci cu convingere deplina stiind ca lucreaza pentru Hristos, în prezenta lui Hristos si pentru slava lui Hristos.

Îsasi Domnul Isus a aratat ca slujirea celui ce lucreaza numai pentru plata, nu este eficienta, spunînd : ” cel platit, care nu este pastor ,si ale carui oi nu sunt ale lui, cînd vede lupul venind, lasa oile si fuge ; si lupul le împrastie . Cel platit fuge, pentru ca este platit, si nu-i pasa de oi .”( Ioan 1o:12-13 )

De aceea pentru ca o biserica sa experimenteze o crestere continua din punct de vedere numeric , trebuie ca slujitorii ei sa nu fie numai profesionisti ; ci sa fie adevarati oameni ai lui Dumnezeu , chemati si dedicati împlinirii slujbei care le-a fost încredintata.

III . O biserica în expansiune numerica , ucenicizeaza pe cei convertiti

Desi în biserica din Ierusalim numarul credinciosilor se marea în fiecare zi,cei credinciosi erau cuprinsi într-un proces de echipare. Studiul Cuvîntuli era o practica generala pentru toti membrii Bisericii . Despre ei se afirma : ” Ei staruiau în învatatura apostolilor, în legatura frateasca , în frîngerea pîinii ,si în rugaciuni”. (Fapte 2:42) Slujitorii Bisericii din Ierusalim, n-au sacrificat predicarea în favoarea altor programe: (Fapte 6:4), iar cînd învatatura care o propovaduiau a fost atacata de iudaism , au fost gata sa moara aparînd Adevarul ( ex. Stefan ;Fapte 7:1-60)

Pentru ca în Biserica din Ierusalim s-a dat importanta echiparii, a crescut nu numai numarul celor convertiti ci si statura spirituala a celor ce s-au întors la Domnul. În scurt timp acestia au ajuns sa fie identificati a fi “ucenici” : ” cuvîntul lui Dumnezeu se raspîndea tot mai mult, numarul ucenicilor se înmultea mult în Ierusalim , si o mare multime de preoti veneau la credinta”. Fapte 6:7

Astazi în multe biserici sunt crestini , dar lipsesc ucenicii. Unii crestini ramîn la acelasi stadiu spiritual al umblarii lor cu Dumnezeu , toata viata. Din punct de vedere spiritual întîlnim în multe biserici manifestari copilaresti , deoarece cei convertiti n-au fost ajutati sa ajunga la maturitate. Exista o conceptie gresita astazi: “este important pentru cei nou convertiti sa vina la biserica ; pentru ca în acest cadru vor creste oricum ! Marea problema este ca fara un progam de echipare, multi ajung sa cresca strîmb si imposibil de a mai fi îndreptati. ! De aceea o biserica care creste trebuie sa investeasca în echiparea si maturizarea fiecarui credincios.

IV . O biserica în expansiune numerica, slujeste în partasie

Cînd evangelistul Luca ,vorbeste despre membrii bisericii din Ierusalim ,de foarte multe ori foloseste termenii “toti “si “împreuna”. Astfel îi putem întîlni pe cei din biserica,împreuna la studiul Cuvîntului sau experimentînd o deosebita legatura frateasca la frîngerea pîinii .Ei erau împreuna la templu ,Fapte 2:46, împreuna în rugaciune,împreuna în vremea de încercare si împreuna în jertfa pentru împlinirea lipsurilor celor aflati în nevoi materiale. Despre ei Cuvîntul lui Dumnezeu afirma :

“Multimea celor ce crezusera, era o inima si un suflet . Niciunul nu zicea ca averile lui sunt ale lui, ci aveau toate de obste.Apostolii marturiseau cu multa putere despre învierea Domnului Isus. Si un mare har era peste toti. Caci nu era niciunul printre ei , care sa duca lipsa:toti cei ce aveau ogoare sau case, le vindeu, aduceau pretul lucrurilor vîndute, si-l puneau la picioarele apostolilor;apoi se împartea fiecaruia dupa cum avea nevoie.”(Fapte 4:32-35)

Ce înalta stare de partasie ! Membrii bisericii din Ierusalim au depasit orice bariera care îi putea desparti , devenind cu adevarat o familie spirituala. Cît a mai ramas din acest partasie în zilele în care traim ? Societatea în care Dumnezeu ne-a asezat este egocentrica si individualista. O biserica mereu în crestere nu se conformeaza însa acestui spirit egocentric ci experimenteaza partasia printr-un spirit de dragoste si altruism!.

V. O biserica în expansiune numerica, rezolva conflictele

Membrii Bisericii din Ierusalim n-au trait în vitrina, sau într-o atmosfera de sera. Chiar de la început ei s-au confruntat cu multe împotriviri si provocari.Acestea au venit din partea iudaizatorilor si a conducatorilor religiosi , dar si din partea atacurilor si-a împotrivirii diavolului.(Fapte 4:1-22 ;5:17-32 ; 7:1-60 ,8:1-3 ,8:18-23) . Atacurile n-au venit numai dinafara ci si dinauntru : prefacatoria si minciuna lui Anania si Safira, nemultumirea vaduvelor si legalismul evreiesc. (Fapte 5:1-11; 6:1-6 ; 15:5).

În Biserica din Ierusalim aceste conflicte n-au fost însa trecute cu vederea, sau lasate pentru a fi rezolvate cu timpul .Situatiile care au generat conflicte au fot tratate cu toata seriozitatea si rezolvate punctual. În unele dintre acestea a intervenit Dumnezeu în mod direct, dar în alte situatii , membrii bisericii au trebuit sa se pronunte chiar cu pretul oricarei jertfe. Atfel, în fata autoritatilor religioase cei interogati n-au accepta nici un compromis, iar atunci cînd au fost amenintati, n-au protestat si nici n- au declara greva foamei, ci s-au adunat la rugaciune. Cînd au aparut nemultumiri , au încredintat responsabiltati, iar cînd au fost divergente au convoacat Adunarea Generala si au hotarît împreuna .

Ei n-au acoperit problemele si nici n-au cochetat cu pacatul. Anania si Safira a trebuit sa suporte pedeapasa lui Dumnezeu,iar fatarnicia si lacomia lui Simon , a fost condamnata în termeni categorici :

“Banii tai sa piara împreuna cu tine, pentru ca ai crezut ca darul lui Dumnezeu s-ar putea capata cu bani !Tu n-ai nici parte , nici sort în toata treaba aceasta, caci inima ta nu este crata înaintea lui Dumnezeu. Pocaieste-te dar de aceasta rautate a ta , si roaga-te Domnului sa-ti ierte gîndul acesta al inimii tale, daca este cu putinta, caci vad ca esti plin de fiere amara , si în lanturile faradelegii ” Fapte 8:20-2

În multe biserici care nu cresc, problemele sunt neglijate sau abandonate timpului.Acestea nu se rezolva de la sine. Ele sunt ca bulgarele de zapada ce începe sa se rostogoleasca pe povîrnisul muntelui, care mai devreme sau mai tîrziu daca nu este oprit va declansa o avalansa!

VI. O biserica în expansiune numerica , deleaga responsabilitati

Desi în Biserica din Ierusalim au slujit personaliatati , pe lînga acestia au fost coptati si implicati în lucrare multi alti slujitori. Apostolii n-au încercat sa faca totul singuri. Ei au delegat responsabilitai. Au facut o distinctie clara între domeniile slujirii , acordînd prioritate predicarii.Cei ce au fost implicati în lucrare n-au fost promovati cu usurinta , sau promovati pe usa din dos a bisericii. Au fost examinati mai întîi din punct de vedere moral si spiritual si apoi alesi de întreaga Biserica.( Fapte 6:1-6). Este demn de subliniat faptul ca cei alesi pentru responsabilitati administrative, în anumite situatii au fost gata sa ““si asume si noi responsabilitati , apologetice, evanghelistice sau misionare. Astfel Stefan apara adevarul , iar Filip merge în Samaria si predica evanghelia ,samaritenilor si famenului Etiopean.. Urmarind exemplul bisericii din Ierusalim,putem spune ca pe masura cresterii Bisericii, a crescut si numarul celor din echipa de slujire.

VII O biserica în expansiune numerica, lucreaza împreuna cu
Dumnezeu

În Biserica din Ierusalim prezenta si lucrarea lui Dumnezeu a fost evidenta si primordiala.Urmarind viata si slujirea apostolilor, precum si cea a membrilor bisericii , putem spune ca : în Biserica din Ierusalim nu credinciosii încercau sa faca ceva pentru Dumnezeu; ci Dumnezeu era cel care lucra prin ei . Sunt biserici astazi în care întîlnim slujitori care încearca sa împlineasca lucrarea lui Dumnezeu numai prin stradanii umane.

În Biserica din Ierusalim viata si lucrarea celor ce o compuneau, era un efect al prezentei si-a lucrarii Duhului Sfînt. Astfel ei au fost nascuti din nou prin Duhul Sfînt ,care a venit peste ei printr-o marturie evidenta. (Fapte 2:2-3).

Duhul Sfînt le-a schimbata viata si graiul , încît toti ce ce i-au urmarit au ramas uimiti de aceasta transformare .(Fapte 2:6-7). Duhul Sfînt le-a umplut viata si le-a autorizat mesajul pe care l-au rostit. Iar cînd au avut întrebari, tot Duhul Sfînt le-a dat întelepciune sa dea raspunsul potrivit. (Fapte 2:4, 4:8, 4:31)

În mijlocul lor Dumnezeu a vindecat ologi (Fapte 3:1-11), a cutremurat pamîntul, (Fapte 4:31), a judecat pacatul (Fapte 5:1-11), a deschis usile temnitei (Fapte 5:17-23 ) a vindecat bolnavi ( Fapte 5:14-16 ;9:31-35) ,a înviat morti (Fapte9:36-42).

Urmarind toate aceste minuni, putem spune ca în Biserica din Ierusalim Dumnezeu s-a manifestat în toata autoritatea prezentei si-a lucrarii Sale, împlinind aceleasi lucrari pe care le-a facut si Domnul Isus.

În vremea în care traim , teologia liberla a pus sub semnul întrebarii toate aceste lucrari. De aceea în multe biserici rationalismul a început sa controleze orice slujire, limitînd-o la nivelul capacitaii si-al potentialului uman.Dumnezeul nostru nu se schimba. El este gata sa împlineasca aceleasi lucrari si astazi. În bisericile care sunt mereu în crestere , este recunoscuta aceasta manifestare a lui Dumnezeu si este asteptat ca Dumnezeu sa lucreze.

Concluzii

Desi în acest studiu am subliniat ca Biserica din Ierusalim este un bun exempu pentru o biserica în expansiune numerica, urmarind Cuvîntul Scripturii care prezinta viata si slujirea acesteia, observam si anumite puncte slabe: Aceasta biserica era formata în mare parte numai din evrei si prozeliti. Radacinile lor religioase, i-a împiedicat pe membrii bisericii sa fie deschisi pentru oricine si mai ales pentru cei dintre neamuri. Slujirile lor au capatat un aspect ceremonial si traditional , orientat mai mult spre nevoile proprii decît spre înafara . Cele mai multe dintre bisericile de astazi se aseamana acestui model: penru slujire acestea cauta personalitati , serviciile divine au devenit ceremoniale, iar toata atentia este pentru slujirea celor dinauntru. Biserica din Ierusalim a fost trezita din acesta tendinta de slujire orientata spre nevoile proprii ,prin interventia lui Dumnezeu. Prigoana începuta în Ierusalim, i-a determinat pe cei ce au plecat ca sa-si scape viata , sa-si ridice privirile penru a vedea nevoia de evanghelizatre a întregei lumi. În acest fel Biserica din Ierusalim care experimenta o expansiune numerica a fost antrenata de Dumnezeu si în misiune transculturala pentru ca în acest fel sa experimenteze si o expansiune teritoriala si geografica.

Rugaciunea nostra este ca Dumnezeu sa trezeasca pentru misiunea transculturala si bisericile ceremoniale de astazi, pentru ca nu cumva sa vina o noua vreme de prigoana !

Întrebari pentru discutie :

ce factori puteau sa împiedice cresterea Bisericii din Ierusalim ?
care sunt lucrurile ce sunt o piedica în calea cresterii numerice în biserica în care
slujesti ?
care sunt cele mai fregvente conflicte pe care trebuie sa le rezolvi în
biserica ta ?
care dintre punctele slabe ale Bisericii din Ierusalim le întînesti si în biserica de
care apartii?

D.B.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.