Misiune.ro » Resurse Crestine » Predici »
24. Februarie - Unitatea şi Trinitatea lui Dumnezeu
( Monday, 17 December, 2012 )

Ioan 14:15-31 (1Ioan 5:7)

Contextul lecţiei:

Doctrina Trinităţii poate fi formulată în următorul mod: Din veşnicie în veşnicie există un singur Dumnezeu ca o comuniune perfectă a trei persoane, Tatăl, Fiul şi Duhul Sfânt, fiecare din aceste persoane fiind pe deplin Dumnezeu.

Cu toate că şi celelalte religii monoteiste cred în existenţa unui Dumnezeu personal, numai creștinismul afirmă că Dumnezeu este unul şi totuşi existând ca o comuniune de trei Persoane divine distincte. Fără Sfânta Treime nu am avea Creştinism. Credinţa noastră in lucrarea mântuitoare a lui Isus Hristos, Fiul lui Dumnezeu şi în prezenţa Duhului Sfânt în noi, pretinde ca închinarea noastră să fie în faţa unui singur Dumnezeu care există ca Tată, Fiu şi Duh Sfânt.

Cuvântul Trinitate sau Treime are înţelesul de trei în unul şi rezumă învăţătura biblică care adevereşte că Dumnezeu există în trei Persoane, dar că, totuşi, El este un singur Dumnezeu.

Întrebări exegetice:

Ce raport există între cele trei Persoane divine? (v.15-17)

În ce mod exprimă Fiul unitatea Sa cu Tatăl? (v. 20-25)

În ce mod prezenţa Fiului este manifestată prin prezenţa Duhului Sfânt? (v. 26-27)

În ce mod explică Fiul distincţia Sa de Tatăl? (v. 28-31)

Întrebări aplicative:

1. Care este modul de adresare corect atunci când ne rugăm? (Mt. 6:9; Ioan 14:14; Ef. 6:18)

2. Cum se aplică bisericii conceptul trinitar de unitate în diversitate ? (Ef. 4:1-16; 1 Cor. 12:4-11)

3. Care sunt modalităţile prin care membrii unei familii reflectă unitatea şi diversitatea existentă în Sfânta Treime?

4. Omul a fost creat după chipul şi asemănarea lui Dumnezeu ca o fiinţă socială care să trăiască în relaţii. Cum ar trebui să fie relaţiile noastre ştiind că Dumnezeu există ca o comuniune perfectă de trei Persoane?

5. Deoarece conceptul de persoană umană este derivat din acela de Persoană divină, înseamnă că o persoană este acea fiinţă creată după chipul şi asemănarea lui Dumnezeu şi se află în relaţie cu Dumnezeu şi cu alţi oameni. Ce implicaţii are aceasta asupra perspectivei noastre privind avortul şi eutanasierea?

Pastor Dr.Boingeanu Corneliu, după materialul publicat pe pagina www.betel.ro


Alte articole asemanatoare:

un comentariu: “24. Februarie - Unitatea şi Trinitatea lui Dumnezeu”

1
gabi

Pacat ca nu sunt asa multe vizualizari ale acestor lectiuni biblice! Dea Domnul sa fie mai multa unitate in diversitatea baptista!

Adauga comentariu:

Adauga comentariu nou

Inainte de a fi publicat, comentariul tau va fi moderat: din cauza numarului mare de mesaje de spam sau care nu au nici o legatura cu actualul articol, orice comentariu publicat, va fi moderat de catre administrator. Acesta va aparea pe site in urmatoarele 24 de ore.

 

Apreciem Decoratiuni si Aranjamente nunti Suceava, Silozuri cereale
Copyright © 2003-2012 Misiune.ro