Misiune.ro » Resurse Crestine » Predici »
20. Ianuarie - Inspiraţia şi autoritatea Bibliei
( Monday, 17 December, 2012 )

Gal.1:11-12; 2Tim. 3:14-17 (2Petru 1:21)

Toate cuvintele din Scriptură sunt cuvintele lui Dumnezeu. Expresia „Aşa vorbeşte Domnul” (folosită frecvent în Vechiul Testament) arată că lucrurile spuse au origine divină. Scrierile apostolilor cu privire la Vechiul Testament susţin de asemenea inspiraţia divină a Sfintei Scripturi (2 Tim. 3:16; 2 Pet. 1:21). Afirmaţiile şi atitudinea Domnului Isus cu privire la scrierile Vechiului Testament susţin acelaşi lucru (Marcu 7:9, 13; Luca 4:4, 8, 12).

Scrierile Noului Testament sunt privite de asemenea ca fiind „Scriptură” insuflată de Dumnezeu. Astfel, „în 2 Pet. 3:16, Petru demonstrează nu numai că ştie de existenţa unor epistole scrise de Pavel, dar îşi manifestă dorinţa clară de a clasifica „toate epistolele lui” împreună cu „celelalte Scripturi”. Aceasta este o indicaţie clară că, foarte devreme în istoria bisericii, toate epistolele lui Pavel au fost considerate a fi cuvintele scrise ale lui Dumnezeu în aceeaşi măsură ca şi textele Vechiului Testament. În mod asemănător, în 1 Tim. 5:18, Pavel citează cuvintele lui Isus aşa cum sunt ele în Luca 10:7 şi le numeşte Scriptură” (Grudem, p. 76).

Inspiraţia Scripturii nu implică o dictare mecanică din partea lui Dumnezeu ci o comunicare prin care se ţine cont şi de factorul uman. „Când afirmăm că toate cuvintele din Biblie sunt cuvintele lui Dumnezeu, vorbim despre rezultatul acelui proces prin care a luat fiinţă Scriptura. De fapt, se indică o largă varietate de procese pe care Dumnezeu le-a folosit ca să obţină rezultatul dorit” (Grudem, p. 80-81).

Întrebări exegetice:

Care este izvorul de inspiraţie al Bibliei? (Gal. 1:11-12)

Ce rol manifestă Isus Hristos în procesul inspiraţei Scripturii? (Gal. 1:12)

Cum a inspirat Dumnezeu Sfânta Scriptură? (2 Tim. 3:16)

Care este folosul Scripturii pentru viaţa noastră? (2 Tim. 3:16-17)

Întrebări aplicative:

Care este şi care ar trebui să fie răspunsul nostru faţă de Cuvântul întrupat, scris şi predicat?

În ce privinţe concrete ne-am putea schimba sau îmbunătăţi atitudinea noastră faţă de Cuvânt?
Pastor Dr.Boingeanu Corneliu, după materialul publicat pe pagina www.betel.ro


Alte articole asemanatoare:

Adauga comentariu:

Adauga comentariu nou

Inainte de a fi publicat, comentariul tau va fi moderat: din cauza numarului mare de mesaje de spam sau care nu au nici o legatura cu actualul articol, orice comentariu publicat, va fi moderat de catre administrator. Acesta va aparea pe site in urmatoarele 24 de ore.

 

Apreciem Decoratiuni si Aranjamente nunti Suceava, Silozuri cereale
Copyright © 2003-2012 Misiune.ro