19 Ianuarie – Misiune prin unitatea ucenicilor

0
50

Text: Ioan 17:20-21
Verset de aur: Ioan 13:34 “Vă dau o poruncă nouă: Să vă iubiți unii pe alții; cum v-am iubit Eu, așa să vă iubiți și voi unii pe alții.”

Ideea centrală: Mărturia ucenicilor este primită doar dacă există unitate între ei

Explicații contextuale și exegetice:

Isus se roagă atât pentru noi, cât și pentru credința celor carora noi urmează să le vorbim. El știe că noi avem nevoie de acceptare din partea oamenilor și de aceea rugăciunea Lui este pentru ca noi, ucenicii Lui, sa trăim în unitate. (Ioan 17:20).
Printre puținele porunci pe care Domnul Isus le-a rostit în timpul cât a fost pe pământ, este porunca dragostei între ucenici (Ioan 13:34)
Unitatea are loc prin demonstrarea dragostei între urmașii Domnului Isus. Dragostea este ingredientul vital în viața de misiune a bisericii, și, aceasta izvorăște din Dumnezeu. În primul rând, dragostea a fost demonstrată de El față de noi, ca parte din planul Lui de misiune. Mai apoi, aceeași dragoste o dorește Dumnezeu manifestată între credincioși, pentru ca mărturia acestora să fie primită de lume (Ioan 13:34-35).
Misiunea credincioșilor primește credibilitate prin unitatea ucenicilor (Ioan 17:21). Lumea va crede că Domnul Isus este Fiul lui Dumnezeu dacă ucenicii Lui dovedesc unitate în credință.

Aplicații / considerente misiologice:

Unitatea între membrii bisericilor poate avea loc doar după ce procesul de sfințire este început (Ioan 17:17-21).
Bisericile locale sunt reperele ce pot oferi cele mai bune exemple de unitate comunităților în care acestea doresc să aducă adevărul lui Hristos.
Unitatea și dragostea între urmașii lui Hristos sunt imperative, nu doar simple sugestii pe care Domnul Isus le-a făcut ucenicilor. Întreaga lucrare de misiune a unei biserici depinde de unitatea membrilor ei.
Unitatea nu este egală cu uniformitatea. Diversitatea în slujire, pe baza darurilor credincioșilor, este un principiu necesar, pentru ca dragostea între frați să fie reală.

Întrebări pentru discuții:

Cum poate contribui fiecare credincios la unitatea ucenicilor lui Hristos din biserica locală?
Suntem oare printre cei care aduc discordie sau dragoste între frați?
Ce efecte sunt asupra lucrării de misiune dacă acționăm singuri și nu împreună cu alți credincioși?
Cum putem să implicăm întreaga biserică în lucrarea de misiune?
Cine ar trebui să aibă inițiativa din biserica locală, pentru ca lucrarea de misiune să fie realizată ca o manifestare a unității?

Alexandru Vlasin, misiunebaptista@gmail.com
Membru al echipei de redactare a Calendarului de Studiu 2014

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.