Misiune.ro » Resurse Crestine » Predici »
15.Septembrie - Mijloacele harului (III): Postul şi disciplinele
( Thursday, 15 August, 2013 )

– Isaia 58:1-14; Luca 5:33-39 (Isaia 58:6-7)

I. Importanţa postului.

În Scriptură, rugăciunea este de multe ori asociată cu postul. Uneori, acestea sunt ocazii de o intensă mijlocire înaintea lui Dumnezeu (Neemia 1:4; Estera 4:3; Daniel 9:3). În alte situaţii, postul este conectat cu pocăinţa (Ioel 2:12). În Noul Testament, Domnul Isus presupune în mod categoric că noi vom posti, pentru că le zice ucenicilor Lui: „Când postiţi” (Matei 6:16). Mai mult, El mai zice: „Vor veni zile, când mirele va fi luat de la ei, şi atunci vor posti” (Matei 9:15). El este Mirele, noi suntem ucenicii Lui, iar în timpul acestui veac al bisericii El a fost „luat” de la noi până în ziua când Se va reîntoarce.

Despre Ana ni se spune că „slujea lui Dumnezeu cu post şi cu rugăciuni” (Luca 2:37) la templu, iar biserica din Antiohia „slujea Domnului şi postea” când Duhul Sfânt a zis: „Puneţi-Mi deoparte pe Barnaba şi pe Saul pentru lucrarea la care i-am chemat” (Fapte 13:2). Biserica a răspuns postind şi rugându-se tot mai intens înainte de a trimite pe Barnaba şi pe Saul în prima lor lucrare misionară (Fapte 13:3). De fapt, postul era o rutină în căutarea călăuzirii divine pentru stabilirea de slujitori ai Bisericii, astfel că în prima călătorie misionară a lui Pavel, el şi Barnaba, în timp ce călătoreau prin bisericile pe care le întemeiaseră, „au rânduit prezbiteri în fiecare biserică şi, după ce s-au rugat şi au postit, i-au încredinţat în mâna Domnului” (Fapte 14:23). Prin urmare, postul însoţea în mod corespunzător rugăciunea în multe situaţii: în vreme de mijlocire intensă, pocăinţă, închinare şi căutarea călăuzirii.

II. Beneficiile postului:

(1) postul intensifică sentimentul nostru de smerenie şi dependenţă de Domnul (pentru că foamea şi slăbiciunea fizică ne amintesc continuu cât de slabi suntem prin noi înşine şi câtă nevoie avem de Domnul),

(2) postul ne permite să acordăm mai multă atenţie rugăciunii (pentru că nu pierdem timp cu consumul de alimente)

(3) postul este o aducere aminte continuă că, aşa cum jertfim Domnului prin abstinenţă alimentară ceva din confortul personal, tot aşa trebuie să ne jertfim Lui în permanenţă şi în întregime
(4) postul este un bun exerciţiu de autodisciplinare, pentru că aşa cum ne abţinem de la consumul hranei pe care o dorimîn mod obişnuit, aşa ne întărim şi abilitatea de a ne feri de păcat, pe care, altfel, am fi ispitiţi să-l facem. Dacă ne antrenăm ca să putem accepta „suferinţa” de a posti de bunăvoie, vom putea mult mai bine să acceptăm şi o suferinţă mai mare, de dragul neprihănirii (comp. Evrei 5:8; 1 Petru 4:1-2).

(5) Postul accentuează vigilenţa spiritual şi mental şi sentimental prezenţei lui Dumnezeu, pe măsură ce ne concentrăm mai puţin asupra lucrurilor materiale din această lume (cum este hrana) şi în timp ce energiile trupului nostru sunt eliberate de nevoia de a digera şi procesa hrana. Aceasta ne ajută să ne concentrăm atenţia asupra realităţilor spirituale eterne cu mult mai importante (Marcu 9:29).

(6) postul exprimă seriozitate şi stare de urgenţă în rugăciunile noastre: dacă am continua să postim, în cele din urmă am muri. De aceea, într-un mod simbolic, prin post îi spunem lui Dumnezeu că suntem pregătiţi să ne dăm viaţa pentru ca situaţia să se schimbe (Ioel 2:12-13a).

Întrebări exegetice

Care este contextul spiritual în care este amintit postul? (Isaia 58:1-2)

Ce acţiuni şi atitudini sunt incompatibile cu postul? (Isaia 58:3-5)

Ce acţiuni şi atitudini ar trebui să însoţească postul? (Isaia 58: 4b; 6-7)

Care sunt rezultatele postului? (Isaia 58:8)

Întrebări aplicative

1)     La câte mese trebuie renunţăm în ziua când postim?
2)     Când începe şi când se încheie postul pe parcursul unei zile?
3)     Câte zile consecutive de post poate să aibă cineva?
2)     Ce alte discipline spirituale cunoaştem şi cum ar putea ele ajuta umblarea noastră cu Dumnezeu?


Alte articole asemanatoare:

Adauga comentariu:

Adauga comentariu nou

Inainte de a fi publicat, comentariul tau va fi moderat: din cauza numarului mare de mesaje de spam sau care nu au nici o legatura cu actualul articol, orice comentariu publicat, va fi moderat de catre administrator. Acesta va aparea pe site in urmatoarele 24 de ore.

 

Apreciem Decoratiuni si Aranjamente nunti Suceava, Silozuri cereale
Copyright © 2003-2012 Misiune.ro