Misiune.ro » Resurse Crestine » Predici »
13.Octombrie - Dărnicia creştină - 2Cor.8:1-15 (2Cor.9:7)
( Saturday, 31 August, 2013 )

(vedeţi prezentarea Power Point pe această temă)

Potrivit cu învăţătura Cuvântului lui Dumnezeu şi practica primilor creştini, membrii bisericii sunt datori, în chip moral, să contribuie din bunurile lor pământeşti, de bună voie şi după posibilităţi, la susţinerea cauzei Evangheliei. Dărnicia noastră însă, nu este legalistă, ci spirituală. Nu dăm pentru ca trebuie, ci pentru că iubim şi suntem iubiţi. Noi dăruim cu inimile pline de cunoaşterea dragostei lui Dumnezeu faţă de noi şi înţelegând ceea ce-I datorăm noi (2 Cor. 9: 15). Dărnicia noastră este un răspuns la dărnicia lui Dumnezeu. Dărnicia este necesară pentru:
a)  Susţinerea persoanelor ce se află în slujba Evangheliei, pentru a nu duce lipsă (Fil. 4:16-18, Tit 3:13, 1 Timotei 5:17-18).

b)  Ajutorarea săracilor, orfanilor şi văduvelor (Romani 15:26, Ioan 12:7-8, Iacov 1:27).
c)  Construirea de locaşuri de închinare şi întreţinerea celor existente (Exodul 35:21, Ezra 2:68-69).

Conform învăţăturii Vechiului Testament, zeciuiala (10% din câştig) constituia partea Domnului. În Noul Testament, zeciuiala nu este poruncită (deşi este confirmată de către Domnul Isus - Mat. 23:23 şi nu a fost niciodată anulată) ca o cerinţă pentru creştini. Găsim mult subliniata dărnicie, însă nu zeciuiala. Aceasta nu înseamnă că noi, creştinii, nu putem practica zeciuiala ca un minim de dărnicie. Zeciuiala este o chestiune care are de a face cu câteva principii fundamentale:

a)  Principiul cinstirii lui Dumnezeu - Proverbe 3:9-10
b)  Principiul credinţei – 2 Corinteni 9:6
c)  Principiul integrităţii - Maleahi 3:8

Este important să înţelegem că dacă înainte de venirea lui Hristos, poporul lui Dumnezeu dădea Domnului a zecea parte din venitul lor, acum, când am cunoscut revelaţia deplină a dragostei lui Dumnezeu în Hristos, ar trebui să dăruim chiar mai mult. Dacă în Hristos avem o revelaţie mai bună decât aveau credincioşii vechiului legământ atunci cu siguranţă dărnicia noastră trebuie să fie peste zeciuiala practicată de ei. Conform învăţăturii lui Pavel (2 Cor. 9:7-8) noi trebuie să dăruim:

a) După câştig
b) Cât am hotărât în inima noastră
c) Cu bucurie

Întrebări exegetice

1.  Cât din câştigul personal era partea Domnului în perioada Vechiului Testament? (Levitic 27: 30-33, 2 Cronici 31:5, Neemia 10:37).

2.  Ce promite Dumnezeu celor care dăruiesc cel puţin 10% din câştigul lor pentru El? (Maleahi 3:10).

3. Ce a spus Domul Isus despre dărnicie? ( F. A. 20:35).

4. Citiţi 2 Corinteni 8:1-15 şi notaţi ce, cât şi cum au dăruit macedonenii, deşi erau săraci şi în nevoi?

5. Cum doreşte Dumnezeu să dăruim noi prin Biserică? Cât de des? (1 Cor. 16:2). Cât de mult? (1 Cor. 16:2). Cu ce sentiment? (2 Cor. 9:7).

Întrebări aplicative

1. Dărnicia de 10% ar fi de dorit să se aplice pentru salariul lunar sau pentru orice altă formă de venit?

2. Ce consecinşe poate atrage lipsa dărniciei?

3. Dărnicia trebuie orientată spre Biserica locală sau spre orice alte instituţii sau persoane pe care le alege cel ce oferă banii?


Alte articole asemanatoare:

3 comentarii: “13.Octombrie - Dărnicia creştină - 2Cor.8:1-15 (2Cor.9:7)”

1
Dumitru

buna, de unde putem vedea prezentarea PowerPoint pe aceasta tema?

2
emanuel

unde gasesc prezentarea pawer point pe aceasta tema?

3
mihaita ciobanu

textul biblic despre darnicie, respectiv versetul de aur nu sunt din prima epistola a lui pavel catre corinteni ci din a doua sa epistola catre aceeasi biserica.

Adauga comentariu:

Adauga comentariu nou

Inainte de a fi publicat, comentariul tau va fi moderat: din cauza numarului mare de mesaje de spam sau care nu au nici o legatura cu actualul articol, orice comentariu publicat, va fi moderat de catre administrator. Acesta va aparea pe site in urmatoarele 24 de ore.

 

Apreciem Decoratiuni si Aranjamente nunti Suceava, Silozuri cereale
Copyright © 2003-2012 Misiune.ro