11 Mai ““ Căpeteniile Binelui: Arhanghelii, serafimii, heruvimii

4
321

Isaia 6:1-8 (Col.1:16)

Scopul lecției: Să cunoaștem care au fost experiențele ce au făcut ca viața și slujirea profetului Isaia să nu mai fie la fel, pentru ca urmându-i exemplul, să ajungem oamenii pe care Dunezeu sa-i folosească pentru generația noastră.

Contextul lecției: Atunci când descrie oștirea cerească, Sfânta Scriptură vorbește, alături de îngeri, și despre arhangheli, serafimi și heruvimi, atribuindu-le autoritate, putere și slujiri specifice.

Arhanghelii sunt ființe angelice cu autoritatea cea mai înaltă. Prefixul “arch” sugerează șefia. SfantaScriptura îl numește arhanghel numai pe Mihail (Iuda 1:9)

Acestă autoritate a lui Mihail este evidențiată de faptul că Vechiul Testament îl prezintă a fi prințul poporului ales a lui Dumnezeu (Dan. 10:21;12:1.), iar Noul Testament ca fiind cel ce anunță venirea Domnului Isus (1Tes.4:16) și conduce armata care îl va înfrunta pe Satan ( Ap.12:7-12).

Serafimii sunt ființe angelice menționate o singura dată în Sfânta Scriptură (Isaia 6:1-6). După rădăcina ebraică a termenului care îi definește, “serafimii” înseamnă “cei ce ard” (în sens de strălucire). Ei sunt îngerii care fac de gardă în fața tronului lui Dumnezeu și cântă, întreținând atmosfera cerească. Strălucirea și frumusețea lor este o exprimare a Slavei lui Dumnezeu.

Heruvimii sunt ființe angelice care, pe lângă aripi, sunt prezentați de Sfânta Scriptură și cu trăsături omenești, având mâini și picioare (Ez.1:4-14;10:1-22). Heruvimii exprimă Slava prezenței lui Dumnezeu și Îl însoțesc pe Dumnezeu în timpul teofaniilor Sale (Ps.18:6-10; 60:1;99:1;Exod 19:16-19; 24:9-11; Ez. 9:1-3;10:1-3). Heruvimii au primit însă și slujiri specifice. Astfel, un heruvim a păzit intrarea spre pomul vieții (Gen.3:24), iar heruvimii din cortul întâlnirii au reprezentat în mod figurativ prezența lui Dumnezeu (Ex.25:18; 1 Sam.4:4;2 Sam.6:2; Ps.80:1).

Împreună cu aceste autorități și căpetenii angelice, Sfânta Scriptură îl menționează și pe îngerul Gavril ce ne este prezentat ca fiind un mesager special a lui Dumnezeu, ce aduce vești bune (Dan8:16;9:21; Luca 1:19; 1:26-27).

Conținutul lecției: Sfânta Scriptură ne arată că cei ce s-au angajat în lupta spirituală pentru a câștiga biruința împreună cu Dumnezeu, atunci când au fost conștientizați de prezența și slujirea autorităților angelice, au fost întăriți și pregătiți pentru a îndeplini cu mai multă putere slujirile încredințate. Această experiență a fost trăită și de profetul Isaia.

Studiind pasajul lecției biblice de astăzi, vom descoperi că experiența trăită de profet la templu ne arată că:

1. Descoperirea slavei lui Dumnezeu înseamnă o mare revelație

Isaia a mers la templu într-o stare de doliu. Pentru că în acel an murise împăratul, întreaga națiune a lui Iuda era într-o vreme de tranziție. După ce a domnit cu înțelepciune și a făcut multe lucruri după voia lui Dumnezeu, în viața împăratului Ozia a venit un moment de cumpănă, când, datorită mândriei, a fost pedepsit de Dumnezeu cu lepră (2 Împ.15:1-7; 2 Cron.26:1-23).

Cuprins de teama judecății lui Dumnezeu, Isaia vine la templu ca un înfrânt, plângându-și împăratul și cu multe întrebări în suflet. Ajuns însă la templu, el nu numai că a găsit răspuns la frământările sale, ci a avut parte și de o mare revelație în care: a văzut slava lui Dumnezeu (Isaia 6:1), a descoperit măreția identității și a slujirii oștirii cerești (Isaia 6:2-3), a înțeles planul divin (că tot pământul trebuie să fie plin de mărirea lui Dumnezeu, Isaia 6:3) și a trăit mărturia prezenței lui Dumnezeu (Isaia 6:4).

2. Intervenția lucrării lui Dumnezeu aduce o mare schimbare

Dacă revelația divină l-a conștientizat de starea de vinovăție și de pedeapsa de care era vrednic (Isaia 6:5), intervenția lui Dumnezeu i-a adus profetului o mare schimbare a vieții. Acestă intervenție divină arată că Dumnezeu nu dorește moartea păcătosului (1 Tim.2:1-4; 2 Pet.3:9), El este cel ce ia inițiativa, are soluții pentru problemele noastre și slujitori pe care să-i folosească, oferindu-ne o curățire deplină ( Isaia 6:6-7)

3. Întrebarea autorității lui Dumnezeu este o mare provocare

După experiențele pe care le-a trăit la templu, Isaia a fost confruntat cu o mare provocare, pentru că a trebuit să răspundă întrebării ridicate de Dumnezeu (Isaia 6:8). Acestei provocări Isaia i-a răspuns personal și imediat, hotărât să accepte întru totul voia lui Dumnezeu, chiar dacă aceasta încă nu-i fusese descoperită (Isaia6:8).

Studiind pasajul lecției de astăzi observăm că, între starea în care Isaia a venit la templu și cea în care a plecat de la templu, a fost o mare deosebire. Iar profetului i-a fost schimbată nu numai viața ci și întreaga slujire, ajungînd să fie cunoscut ca ” un evanghelist al Vechiului Testament”, iar cartea care îi poartă numele să fie o Biblie în miniatură.

Întrebări pentru discuție:

1. Care dintre autoritățile angelice sunt cel mai puțin cunoscute astăzi ?
2. De ce credeți că acest subiect este mai puțin discutat în biserici ?
3. Ce mărturii ne confirmă existența arhanghelilor, serafimilor și a heruvimilor?
4. Care sunt lucrurile ce îi determină pe mulți creștini să vină la închinare în aceeași stare
în care și Isaia a venit la templu?
5. Ce ar trebui să se întâmple în timpul închinării pentru ca aceia care au venit la biserică să nu
plece spre casă la fel cum au venit ?
6. Cum puteți dovedi că experiența curățirii trăită de Isaia în templu este posibilă și astăzi?
7. Ce lucruri ne arată că Isaia a plecat de la templu ca un biruitor ?

Pastor Dan Boingeanu

4 COMENTARII

  1. D-ZEU a lsat o,ului puterea de a decide -sa mearga intru slava sufletului sau sau sa cada ispitei satanei .

    Rugaciunea ,postul sunt unitatea de baza a oului pentru a fi categorisit de D-zeu unde va fi in lumea de dincolo ,dar pentru ca exista si un dar omul intru credinta si apoi intelepciunea sa sa catre D-zeu poate avea chiar si pe pamint harul de a face bine prin minunile ce i le ofera BUNUL D-ZEU .
    Acesti oameni pot fi observati tot de credincosi ca niste oameni ai lui D-zeu cum se zice in ortodoxism .
    In orice religie sunt asemenea oameni -omul a facut o diferentiere dar credinta este universala -intensitstea credintei fie ea si alta religie este tot catre D-ZEUL UNIC SI UNIVERSAL INDIFERENT DE RELIGIA RESPECTIVULUI -SUFLETUL SE RAFINEAZA PRIN CREDINTA .

  2. Nu stiu unde ati vazut voi ca in biblie Heruvimii sunt descrisi ca niste oameni. Eu am citit in Ezechel descrierea unui heruvim ca pe o masina de zbor.
    Exista mai multe biblii cu descrieri diferite.
    Bine recunosc ca bibliile din care am citit sunt de la Baptisti si de la Adventisti.
    Daca sunt diferite atunci imi voi cumpara o biblie de la Ortidoxi Crestini. Din aceea cu cruce. Un preot ortodox mi-a spus ca exista diferente si mi-a aratat.Ceilalti nu recunosc ca exista diferente.
    Si in legatura cu aceste fapturi minunate eu as dori sa stiu mai multe deoarece visele mele din timpul somnului sunt legate de faptul ca zbor uneori insotita de astfel de fiinte .Sunt sigura ca ei exista, ca putem zbura, ca Dumnezeu ne va arata puterea aceasta intr-o buna zi.
    Oamenii sunt fiinte binecuvantate.In ziua cand vom fi spalati de pacate, cand toti cei mortii vor invia atunci il vom cunoaste pe Dumnezeu. E tot ceea ce imi doresc pentru mine si pentru toti oamenii care au existat, care exista si toti pruncii care nu s-au nascut niciodata.
    Doamne ajuta!

  3. prin piterea lui DUMNEZEU TRAIM-sa reverse marele si bunul DUMNEZEU ploaie de har si fericire peste casa si familia celor care au scris articolul .va multumesc -DOAMNE AJUTA.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.