10. Februarie -Posibilitatea raportării la Dumnezeu

0
49

1Împ. 8:28-30; Iov 42:1-8 (Ioan 1:18)

Contextul lecției:

Străduințele religioase ale omenirii mărturisesc despre dorința de a-L cunoaște pe Dumnezeu. Dar este oare posibilă această cunoaștere? Pentru că Dumnezeu este infinit, iar noi suntem finiți sau limitați, nu-L putem niciodată înțelege pe Dumnezeu pe deplin. Biblia vorbește despre două adevăruri:

Întrebări exegetice:

1. Incomprehensibilitatea lui Dumnezeu, adică mintea umană nu-L poate cuprinde, Iov 11:7; Isaia 40:18.

2. Cognoscibilitatea lui Dumnezeu, adică aceasta înseamnă a afirma că cunoașterea Lui este posibilă, Ioan 14:7; 17:3; 1 Ioan 5:20.

Amândouă aceste afirmații sunt adevărate, dar nici una în sens absolut.

În ce mod Dumnezeu este prezent și activ în viața noastră umană? (1Împ. 8:28-30)

În ce mod Dumnezeu este o ființă independentă de restul universului și superioară acestuia? (Iov 42:1-8).

Întrebări aplicative:

1. Uneori oamenii spun că a vorbi despre divinitate e plictisitor. Cum crezi că poți răspunde acestei obiecții știind că, deși incomprehensibil, Dumnezeu poate fi totuși cunoscut?

2. Cum putem fi siguri că, atunci când vom ajunge în cer, Dumnezeu nu ne va spune că cele mai multe dintre cunoștințele noastre despre El sunt incorecte și că va trebui să uităm ce am învățat și să începem să învățăm cu totul altceva despre El?

3. Vrei să continui să-L cunoști pe Dumnezeu din ce în ce mai mult și tot mai profund tot timpul veșniciei? De ce da sau de ce nu? Ai vrea uneori să-L poți cunoaște pe Dumnezeu în mod exhaustiv? De ce da sau de ce nu?

4. De ce crezi că Dumnezeu a hotărât să ni Se reveleze? Înveți mai mult despre Dumnezeu din revelația Sa în natură sau din revelația Sa în Scriptură? De ce crezi că gândurile lui Dumnezeu sunt “nepătrunse”? (Psalmul 139:17). Poți spune că relația pe care o ai în prezent cu Dumnezeu este o relație personală? Cum se aseamănă ea cu relațiile pe care le ai cu alți oameni si cum se deosebește?

5. Ce crezi că ar face mai bună relația ta cu Dumnezeu?

Pastor Dr. Boingeanu Corneliu, după materialul publicat pe pagina www.betel.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.