Misiune.ro » Resurse Crestine » Predici »
10. Februarie -Posibilitatea raportării la Dumnezeu
( Monday, 17 December, 2012 )

1Împ. 8:28-30; Iov 42:1-8 (Ioan 1:18)

Contextul lecţiei:

Străduinţele religioase ale omenirii mărturisesc despre dorinţa de a-L cunoaşte pe Dumnezeu. Dar este oare posibilă această cunoaştere? Pentru că Dumnezeu este infinit, iar noi suntem finiţi sau limitaţi, nu-L putem niciodată înţelege pe Dumnezeu pe deplin. Biblia vorbeşte despre două adevăruri:

Întrebări exegetice:

1. Incomprehensibilitatea lui Dumnezeu, adică mintea umană nu-L poate cuprinde, Iov 11:7; Isaia 40:18.

2. Cognoscibilitatea lui Dumnezeu, adică aceasta înseamnă a afirma că cunoaşterea Lui este posibilă, Ioan 14:7; 17:3; 1 Ioan 5:20.

Amândouă aceste afirmaţii sunt adevărate, dar nici una în sens absolut.

În ce mod Dumnezeu este prezent şi activ în viaţa noastră umană? (1Împ. 8:28-30)

În ce mod Dumnezeu este o ființă independentă de restul universului și superioară acestuia? (Iov 42:1-8).

Întrebări aplicative:

1. Uneori oamenii spun că a vorbi despre divinitate e plictisitor. Cum crezi că poţi răspunde acestei obiecţii ştiind că, deşi incomprehensibil, Dumnezeu poate fi totuşi cunoscut?

2. Cum putem fi siguri că, atunci când vom ajunge în cer, Dumnezeu nu ne va spune că cele mai multe dintre cunoştinţele noastre despre El sunt incorecte şi că va trebui să uităm ce am învăţat şi să începem să învăţăm cu totul altceva despre El?

3. Vrei să continui să-L cunoşti pe Dumnezeu din ce în ce mai mult şi tot mai profund tot timpul veşniciei? De ce da sau de ce nu? Ai vrea uneori să-L poţi cunoaşte pe Dumnezeu în mod exhaustiv? De ce da sau de ce nu?

4. De ce crezi că Dumnezeu a hotărât să ni Se reveleze? Înveţi mai mult despre Dumnezeu din revelaţia Sa în natură sau din revelaţia Sa în Scriptură? De ce crezi că gândurile lui Dumnezeu sunt „nepătrunse”? (Psalmul 139:17). Poţi spune că relaţia pe care o ai în prezent cu Dumnezeu este o relaţie personală? Cum se aseamănă ea cu relaţiile pe care le ai cu alţi oameni si cum se deosebeşte?

5. Ce crezi că ar face mai bună relaţia ta cu Dumnezeu?

Pastor Dr. Boingeanu Corneliu, după materialul publicat pe pagina www.betel.ro


Alte articole asemanatoare:

Adauga comentariu:

Adauga comentariu nou

Inainte de a fi publicat, comentariul tau va fi moderat: din cauza numarului mare de mesaje de spam sau care nu au nici o legatura cu actualul articol, orice comentariu publicat, va fi moderat de catre administrator. Acesta va aparea pe site in urmatoarele 24 de ore.

 

Apreciem Decoratiuni si Aranjamente nunti Suceava, Silozuri cereale
Copyright © 2003-2012 Misiune.ro