Misiune.ro » Resurse Crestine » Predici »
09 Iunie. Crearea omului după chipul lui Dumnezeu
( Saturday, 4 May, 2013 )

– Gen. 1:26-28;2:4-7 (Gen.1:26)

Fără îndoială, Dumnezeu este Personajul Central al cărţii Genesa . Scopul principal al capitolului întâi din Genesa este de a ne prezenta măreţia Creatorului şi modalitatea în care noi oamenii creaţi de El suntem responsabili înaintea Sa.
A doua temă importantă în acest capitol este crearea omului „după chipul şi asemănarea Lui Dumnezeu.

Ce înseamnă că suntem făcuţi după chipul lui Dumnezeu?

1. Fiinţa noastră este într-un sens la fel ca a lui Dumnezeu (viaţa, sufletul, conştiinţa, raţiunea, calităţile morale sunt într-un fel create în asemănare cu Creatorul.

2. Noi suntem reprezentanţii lui Dumnezeu aici pe pământ. Aşa cum ambasadorii statelor lumii acţionează ca reprezentanţi ai conducătorului ţării ce i-a trimis (conduc în locul lor) tot aşa şi noi stăpânim asupra creaţiei sub autoritatea Conducătorului Suprem. Ambasadorii ţărilor lumii, de obicei, pun poze ale preşedintelui sau regelui sub autoritatea cărora acţionează.

3. Dumnezeu a ales să arate Cine este El prin intermediul omului. O imagine, în esenţă, arată ceea ce este originalul. Dumnezeu n-a făcut „poze” ale Sale pentru a fi răspândite pe pământ ci fiinţe umane create „după chipul şi asemănarea Sa” pentru a comunica mai deplin Suveranitatea Lui în univers. Dumnezeu alege omul ca imagine a Sa în această lume.


Întrebări exegetice:

1. Omul este apogeul creaţiei. Zilele creaţiei au ca apogeu crearea omului
2. Omului i s-a dat stăpânire peste creaţie (1:26,28)
3. Omul este binecuvântat şi susţinut de Dumnezeu într-un mod unic (1:28-29)
4. Omul este făcut după chipul lui Dumnezeu (1:26-27)
5. Omul este aşezat în odihna lui Dumnezeu (prima zi după crearea omului a fost ziua a şaptea a creaţiei sau ziua de odihnă a lui Dumnezeu) (1:31, 2:1)
6. Omul a devenit o fiinţă vie prin „suflarea” lui Dumnezeu (2:7)

Întrebări aplicative:

1. Cum poate fi calificată viaţa omului ce alege să trăiască independent de Dumnezeu, Creatorul său?
2. În ce mod îl putem reprezenta pe Dumnezeu în generaţia noastră?
3. Cine dă suflet copiilor care se nasc astăzi (tata, mama sau Dumnezeu)? Ce implicaţii vedeţi în acest sens cu privire la decizia unor părinţi de a avorta copiii nenăscuţi?
4. Ce implicaţii practice ar avea faptul că Dumnezeu l-a creat pe om în ziua a şasea iar apoi Creatotul l-a aşezat în odihna Sa?
5. Care este responsabilitatea majoră a omului în creaţie? Cum putem arăta aceasta într-un mod practic?


Alte articole asemanatoare:

Adauga comentariu:

Adauga comentariu nou

Inainte de a fi publicat, comentariul tau va fi moderat: din cauza numarului mare de mesaje de spam sau care nu au nici o legatura cu actualul articol, orice comentariu publicat, va fi moderat de catre administrator. Acesta va aparea pe site in urmatoarele 24 de ore.

 

Apreciem Decoratiuni si Aranjamente nunti Suceava, Silozuri cereale
Copyright © 2003-2012 Misiune.ro