03. Februarie – Înțelegerea și aplicarea Bibliei

0
70

Luca 24:25-27, 44-46 (Ps.119:18)

Contextul lecției:

Cine poate înțelege Biblia? Oricine citește Biblia își dă seama că unele părți pot fi înțelese mai ușor iar altele mai greu (2 Pet. 3:15-16). În general, însă, Biblia a fost scrisă așa încât învățăturile sale să poată fi înțelese de credincioșii de rând și nu numai de către specialiști: până și cei “neștiutori” pot să o înțeleagă dacă o studiază în mod sincer (Ps. 19:7). Domnul Isus arăta că vina pentru înțelegerea greșită a Scripturii nu este a ei ci a celor ce înțeleg greșit sau nu vor să accepte cele scrise (Luc. 24:25-27; Mat. 12:3, 5; 19:14; 22:31). Majoritatea epistolelor sunt scrise nu doar pentru conducătorii bisericii ci pentru toți credincioșii.

Biblia afirmă că înțelegerea sa corectă depinde mai mult de calitățile morale decât de capacitatea intelectuală (1 Cor. 2:14). Ea poate fi înțeleasă de către toți credincioșii care caută în mod sincer adevărul lui Dumnezeu, dar și de către necredincioșii care în mod sincer Îl caută pe Dumnezeu și mântuirea.

Dezacordurile doctrinare în rândul credincioșilor au de regulă două cauze: (a) Biblia nu se adresează specific problemei respective sau (b) oamenii interpretează greșit datorită limitării lor (nu au avut destule informații, au fost neglijenți, au avut motivații greșite etc.). Existența unor dezacorduri pe anumite doctrine nu trebuie însă să descurajeze pe nimeni de la a căuta adevărul pentru sine, cu ajutorul lui Dumnezeu. Dimpotrivă, fiecare credincios ar trebui să citească Biblia zilnic și cu interes.

Rolul specialiștilor în teologie este acela de a sluji ca “învățători” ai altora (1 Cor. 12:28; Ef. 4:11) și de a apăra învățăturile Scripturii în fața celor necredincioși sau în fața învățăturilor greșite (Tit 1:9; 2:7-8; 2 Tim. 2:25).

Iluminarea este lucrarea prin care Dumnezeu îi ajută pe credincioși să înțeleagă adevărurile Scripturii (Luca 24:45; Ioan 16:12-15; 1 Cor. 2:9-16).

Întrebări exegetice:

De ce nu au reușit ucenicii să înțeleagă corect anumite părți ale Scripturii (Luca 24:25-26)?

Ce ne spune textul din Luca 24:28, 44-46 despre modul în care Dumnezeu iluminează direct sau prin intermediul învățăturii?

Întrebări aplicative:

Care ar trebui să fie atitudinea noastră atunci când ajungem la înterpretări diferite? Ce moduri corecte sau greșite de a “corecta” pe alții cunoaștem?

Ce moduri greșite de înterpretare a Bibliei cunoaștem și cum ar putea fi ele evitate?

Cum ne dăm seama dacă nu înțelegem un text biblic sau nu place firii noastre ceea ce el spune? Ce este de făcut în astfel de situații?

Ce am putea schimba în modul nostru de studiere a Scripturii așa încât să ajungem să o înțelegem mai bine?

Pastor Dr. Boingeanu Corneliu, după materialul publicat pe pagina www.betel.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.