Misiune.ro » Resurse Crestine » Predici »
03. Februarie - Înţelegerea şi aplicarea Bibliei
( Monday, 17 December, 2012 )

Luca 24:25-27, 44-46 (Ps.119:18)

Contextul lecţiei:

Cine poate înţelege Biblia? Oricine citeşte Biblia îşi dă seama că unele părţi pot fi înţelese mai uşor iar altele mai greu (2 Pet. 3:15-16). În general, însă, Biblia a fost scrisă aşa încât învăţăturile sale să poată fi înţelese de credincioşii de rând şi nu numai de către specialişti: până şi cei „neştiutori” pot să o înţeleagă dacă o studiază în mod sincer (Ps. 19:7). Domnul Isus arăta că vina pentru înţelegerea greşită a Scripturii nu este a ei ci a celor ce înţeleg greşit sau nu vor să accepte cele scrise (Luc. 24:25-27; Mat. 12:3, 5; 19:14; 22:31). Majoritatea epistolelor sunt scrise nu doar pentru conducătorii bisericii ci pentru toţi credincioşii.

Biblia afirmă că înţelegerea sa corectă depinde mai mult de calităţile morale decât de capacitatea intelectuală (1 Cor. 2:14). Ea poate fi înţeleasă de către toţi credincioşii care caută în mod sincer adevărul lui Dumnezeu, dar şi de către necredincioşii care în mod sincer Îl caută pe Dumnezeu şi mântuirea.

Dezacordurile doctrinare în rândul credincioşilor au de regulă două cauze: (a) Biblia nu se adresează specific problemei respective sau (b) oamenii interpretează greşit datorită limitării lor (nu au avut destule informaţii, au fost neglijenţi, au avut motivaţii greşite etc.). Existenţa unor dezacorduri pe anumite doctrine nu trebuie însă să descurajeze pe nimeni de la a căuta adevărul pentru sine, cu ajutorul lui Dumnezeu. Dimpotrivă, fiecare credincios ar trebui să citească Biblia zilnic şi cu interes.

Rolul specialiştilor în teologie este acela de a sluji ca „învăţători” ai altora (1 Cor. 12:28; Ef. 4:11) şi de a apăra învăţăturile Scripturii în faţa celor necredincioşi sau în faţa învăţăturilor greşite (Tit 1:9; 2:7-8; 2 Tim. 2:25).

Iluminarea este lucrarea prin care Dumnezeu îi ajută pe credincioşi să înţeleagă adevărurile Scripturii (Luca 24:45; Ioan 16:12-15; 1 Cor. 2:9-16).

Întrebări exegetice:

De ce nu au reuşit ucenicii să înţeleagă corect anumite părţi ale Scripturii (Luca 24:25-26)?

Ce ne spune textul din Luca 24:28, 44-46 despre modul în care Dumnezeu iluminează direct sau prin intermediul învăţăturii?

Întrebări aplicative:

Care ar trebui să fie atitudinea noastră atunci când ajungem la înterpretări diferite? Ce moduri corecte sau greşite de a „corecta” pe alţii cunoaştem?

Ce moduri greşite de înterpretare a Bibliei cunoaştem şi cum ar putea fi ele evitate?

Cum ne dăm seama dacă nu înţelegem un text biblic sau nu place firii noastre ceea ce el spune? Ce este de făcut în astfel de situaţii?

Ce am putea schimba în modul nostru de studiere a Scripturii aşa încât să ajungem să o înţelegem mai bine?

Pastor Dr. Boingeanu Corneliu, după materialul publicat pe pagina www.betel.ro


Alte articole asemanatoare:

Adauga comentariu:

Adauga comentariu nou

Inainte de a fi publicat, comentariul tau va fi moderat: din cauza numarului mare de mesaje de spam sau care nu au nici o legatura cu actualul articol, orice comentariu publicat, va fi moderat de catre administrator. Acesta va aparea pe site in urmatoarele 24 de ore.

 

Apreciem Decoratiuni si Aranjamente nunti Suceava, Silozuri cereale
Copyright © 2003-2012 Misiune.ro